SAINS 55 PENTAKSIRAN 2 MEI SMK SRI AMAN. 2 Jam ARAHAN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ukuran: px
Mulai penontonan dengan halaman:

Download "SAINS 55 PENTAKSIRAN 2 MEI SMK SRI AMAN. 2 Jam ARAHAN"

Transkripsi

1 1 SMK SRI AMAN PENTAKSIRAN 2 MEI 2 Jam ARAHAN SAINS Buka kertas soalan ini apabila diberitahu. 2. Tulis nama dan kelas anda pada ruang yang disediakan. 3. Jawapan anda hendaklah ditulis pada ruang jawapan yang disediakan dalam kertas soalan ini. 4. Kertas soalan ini hendaklah diserahkan kepada pengawas peperiksaan pada akhir peperiksaan. Nama Pemeriksa : Soalan Markah penuh Untuk Kegunaan Pemeriksa Markah diperoleh Soalan Markah penuh Jumlah Keseluruhan 100 Markah diperoleh NAMA :.. TINGKATAN : 1.

2 1 (a) Bulatkan jenis sel bagi sel X dan sel Y berdasarkan ciri-ciri yang diberikan. 2 (i) Ciri-ciri Sel X mempunyai kloroplas, vakuol, dan nukleus. Jenis sel Sel haiwan Sel tumbuhan (ii) Sel Y mempunyai nukleus, sitoplasma dan tidak mempunyai dinding sel. Sel haiwan Sel tumbuhan (b) Padankan bahagian sel yang berikut kepada fungsi masing-masing. Bahagian Sel Fungsi Membran Sel Mengawal bahan masuk dan bahan keluar dari sel. Kloroplas Menyerap tenaga daripada matahari. Mengawal semua aktiviti sel.

3 2 Lengkapkan teka silang kata berikut berkaitan dengan organisasi sel G 1 2 S M E I L MENEGAK 1. SEL merupakan unit asas bagi benda hidup. 2. Sekumpulan sel yang sama berkumpul untuk menjalankan fungsi yang sama disebut. 3. terdiri daripada semua sistem yang bekerjasama. MELINTANG 1. Beberapa jenis organ bekerjasama untuk menjalankan fungsi tertentu dalam proses hidup membentuk. 4. terdiri daripada dua atau lebih jenis tisu untuk menjalankan fungsi tertentu. 4 markah

4 3 Rajah di bawah menunjukkan kedudukan gabus dan bongkah zink di dalam air. 4 air (1.00 g / cm 3 ) gabus (0.24 g / cm 3 ) bongkah zink (7.10 g / cm 3 ) Tandakan ( ) bagi pernyataan yang betul dan (x) pada pernyataan yang salah. (a) Gabus kurang tumpat daripada air. (b) Bongkah zink lebih tumpat daripada air. (c) Air lebih tumpat daripada zink tetapi kurang tumpat daripada gabus. (d) Gabus lebih tumpat daripada bongkah zink. 4 markah 4 (a) Gariskan jawapan yang betul tentang sel. (i) (ii) (Membran sel / Dinding sel) menyokong dan memberi bentuk yang tetap kepada sel. Tindak balas kimia berlaku di (sitoplasma / vakuol). (b) Rajah di bawah menunjukkan organisma unisel dan organisma multisel. Tandakan ( ) di dalam petak yang disediakan yang menunjukkan organisma multisel.

5 5 Rajah 5 menunjukkan sebuah lokasi Abu dan keluarganya pergi berkhemah. 5 Rajah 5 (a) Berdasarkan pemerhatian Abu di kawasan perkhemahan, lengkapkan peta buih di bawah menggunakan perkataan-perkataan yang diberi dalam petak di bawah. Burung Tumbuhan Tin minuman Plastik Sumber semula jadi (b) Semasa menikmati permandangan tersebut, Abu terganggu dengan pembuangan bekas-bekas polistirena oleh para pengunjung. (i) Nyatakan dua kesan pembuangan bekas polistirena terhadap alam sekitar. (ii) Cadangkan dua bahan lain yang boleh menggantikan penggunaan bekas polistirena.

6 6 Rajah 6 menunjukkan dua sistem yang terdapat dalam badan manusia. 6 K : L : Rajah 6 (a) Dalam Rajah 6, namakan sistem K dan L dengan menggunakan perkataan-perkataan yang diberi dalam petak di bawah.. Sistem Peredaran Darah Sistem Pernafasan Sistem Pencernaan (b) Nyatakan fungsi bagi sistem K dan L. K : L : (c) Berikan satu contoh organ yang terdapat dalam sistem K dan L. K : L :

7 7 (a) Jadual 7 menunjukkan lima bahan dengan ketumpatannya masing-masing. 7 Bahan Ketumpatan (g / cm 3 ) A 0.70 B 1.00 C D 8.90 E 0.25 Jadual 7 (i) Berdasarkan jadual di atas, tulis huruf-huruf yang betul di dalam petak yang diberikan dalam rajah di bawah. (ii) Bahan D mempunyai isipadu 30 cm 3. Berapakah jisim bahan D? Jisim Ketumpatan = Isipadu (b) Berdasarkan Jadual 7, bahan manakah yang paling kurang tumpat? Berikan alasan anda.

8 8 (a) Rajah 8 menunjukkan sebuah mikroskop. P dan Q adalah bahagian yang terdapat pada mikroskop. 8 P : Q : Rajah 8 Labelkan P dan Q. (b) Nyatakan fungsi bahagian dalam Jadual 8. Bahagian Fungsi P Q (c) Alan memerhatikan slaid sel pipi dengan menggunakan mikroskop. Dia melihat slaid melalui kanta mata dengan kuasa 10x dan kanta objek kuasa 10x. Kirakan jumlah kuasa pembesaran yang telah digunakan oleh Alan bagi memerhatikan slaid sel pipinya dengan jelas. Kuasa Pembesaran = Kuasa kanta mata X Kuasa kanta objek

9 9 Encik X menjalani pemeriksaan kesuburan di sebuah klinik. Melalui diagnosis doktor, dia didapati mengalami masalah berkaitan penghasilan sperma. Rajah 9.1 menunjukkan satu sel pembiakan lelaki. 9 Rajah 9.1 (a) (i) Berdasarkan Rajah 9.1, nyatakan komponen yang boleh didapati dalam struktur R yang membawa maklumat genetik. (ii) Nyatakan fungsi sel yang ditunjukkan dalam Rajah 9.1. (iii) Apakah masalah yang akan berlaku kepada seorang lelaki jika sel dalam Rajah 9.1 tidak hadir atau kurang? (b) Namakan sel lain yang mempunyai fungsi yang sama dengan sel dalam Rajah 9.1. (c) Rajah 9.2 menunjukkan sel darah merah yang terdapat dalam badan manusia. (i) Rajah 9.2 Nyatakan dua ciri fizikal bagi sel darah merah. (ii) Jelaskan satu faktor yang menyebabkan sel darah merah dapat mengangkut oksigen dengan cekap?

10 10 (a) Rajah 10.1 menunjukkan kandungan yang terdapat dalam sejenis sumber di bumi. 10 Rajah 10.1 (i) Nyatakan sumber dalam Rajah (ii) Nyatakan fungsi bagi sumber dalam Rajah (b) Rajah 10.2 menunjukkan beberapa haiwan dan tumbuhan akuatik. Rajah 10.2 Berdasarkan Rajah 10.2, cadangkan sejenis sumber di bumi yang diperlukan oleh tumbuhan dan haiwan akuatik tersebut. Berikan alasan anda.

11 11 (c) Pak Samad ingin membuat keris sebagai cenderamata kepada kawan baiknya. P dan Q adalah dua bahan yang dicadangkan oleh pembekal kepadanya. Karbon Aluminium (i) Pilih bahan yang sesuai untuk Pak Samad bagi membuat keris. Beri alasan anda. (ii) Kedua-dua besi dan karbon adalah pepejal. Berikan satu persamaan lain dan perbezaan bagi besi dan karbon. 11 Dalam perkhemahan unit beruniform di sekolah, peserta telah dibekalkan dengan dua jenis periuk untuk memasak. Periuk Tanah Liat Periuk Aluminium Rajah 11.1 (a) (i) Namakan bahan api fosil yang boleh digunakan oleh peserta perkhemahan untuk memasak. (ii) Nyatakan sama ada periuk tanah liat sejenis unsur, sebatian atau campuran? Berikan alasan anda. (iii) Makanan dalam periuk manakah yang lebih cepat masak? Jelaskan jawapan anda.

12 12 (iv) Periuk manakah yang lebih sesuai untuk mengekalkan kepanasan makanan untuk jangka masa yang lebih lama? terangkan jawapan anda. (b) Rajah 11.2 menunjukkan sebuah cerek yang digunakan semasa di perkhemahan tersebut. Cerek tersebut diperbuat daripada bahan logam dan bahan bukan logam. Rajah 11.2 Kenalpasti penggunaan logam dan bukan logam pada cerek tersebut. Jelaskan kelebihan menggunakan bahan logam dan bahan bukan logam pada cerek tersebut. 3 markah

13 13 12 (a) Jirim ialah sebarang benda yang mempunyai jisim dan memenuhi ruang. Mengikut teori kinetik jirim, jirim terdiri daripada zarah-zarah kecil dan diskret. Cara susunan zarah-zarah menentukan keadaan jirim iaitu pepejal, cecair dan gas. Rajah 12.1 menunjukkan dua buah picagari yang diisi dengan air dan udara. Rajah 12.1 Berdasarkan rajah di atas, terangkan mengapa udara lebih mudah dimampatkan berbanding air. Anda boleh menggunakan rajah untuk menyokong jawapan anda. 3 markah

14 14 (b) Rajah 12.2 menunjukkan sebiji tong gas yang digunakan dalam kehidupan harian. Rajah 12.2 (i) Terangkan ciri-ciri gas butana yang mudah dimampatkan dan berkeadaan cecair di bawah tekanan tinggi dalam silinder gas? 3 markah (ii) Senaraikan dua langkah keselamatan dalam pengendalian silinder gas. (iii) Namakan alat dalam rajah di bawah. (iv) Mengapakah alat di atas tidak boleh ditinggalkan di dalam kereta?

15 15 13 Semua benda hidup termasuk manusia, memerlukan udara, air, makanan dan tempat tinggal untuk hidup. Beberapa sumber dikenal sebagai sumber yang boleh diperbaharui, boleh diganti dengan cepat selepas sumber ini digunakan. Walau bagaimanapun, sebahagian daripada sumber-sumber ini iaitu sumber yang tidak boleh diperbaharui tidak dapat diganti sama sekali. Bagi memastikan sumber ini boleh digunakan kita perlu memelihara dan memulihara sumber asli kita. (a) Berikan contoh bagi sumber Bumi yang boleh diperbaharui dan sumber bumi yang tidak boleh diperbaharui. (i) Sumber boleh diperbaharui : (ii) Sumber yang tidak boleh diperbaharui : (b) Apakah yang dimaksudkan dengan memelihara sumber? (c) Mengapakah penting untuk kita mengekalkan sumber Bumi? (d) Aktiviti manusia telah memberi kesan buruk terhadap sumber Bumi. Rajah di bawah menunjukkan aktiviti penyahhutanan oleh manusia. Bagaimanakah aktiviti ini memberi kesan terhadap sumber Bumi? (e) Nyatakan apakah yang akan berlaku kepada kuantiti gas oksigen dalam atmosfera sekiranya semua tumbuhan hijau dimusnahkan. Berikan alasan anda.

16 16 (f) Cadangkan empat cara untuk memelihara dan memulihara sumber Bumi agar boleh dikekalkan. 4 markah 14 (a) Rajah 14.1 menunjukkan dua campuran di dalam bikar berasingan. Campuran pasir dan tepung Campuran serbuk besi dan serbuk sulfur W Rajah 14.1 X Nyatakan kaedah yang digunakan untuk memisahkan campuran dalam : W : X : (b) Nyatakan perbezaan antara sebatian dan campuran. (c) Cadangkan cara untuk memisahkan alkohol dan air. Berikan alasan kepada jawapan anda.

17 17 (d) Berdasarkan Rajah 14.2, jawab soalan-soalan berikut mengenai campuran pasir dan larutan garam. Kertas turas Rod kaca Campuran Baki turasan Kaki retort Corong turas Hasil turasan Rajah 14.2 (i) Nyatakan baki yang tertinggal pada kertas turas. (ii) Namakan hasil turasan dalam bikar. (iii) Mengapakah anda patut menuang larutan garam dengan menggunakan rod kaca?

18 18 (iv) Anda diberikan piring sejat, kasa dawai, penunu Bunsen dan tungku kaki tiga. Anda diminta merancang satu eksperimen untuk mengasingkan hasil turasan dari Rajah 14.2 menggunakan alat dan radas yang diberikan. 3 markah KERTAS SOALAN TAMAT Disediakan oleh: Disemak oleh: Disahkan oleh: (SITI KHADIJAH ISMAIL) Guru Sains SMK Sri Aman (EN MOHD FUAD B. MOHD ARSHAD) Ketua Panitia Sains SMK Sri Aman (PN. LAW POH CHII) Ketua Bidang Sains & Matematik SMK Sri Aman

SAINS KERTAS 2 Tingkatan Satu

SAINS KERTAS 2 Tingkatan Satu SULIT SAINS KERTAS 2 OKTOBER 2013 1 jam 30 minit NAMA :.. TINGKATAN :... K/P : - - UNIT PENILAIAN DAN PEPERIKSAAN SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SRI AMAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN SAINS KERTAS 2 Tingkatan Satu

Lebih terperinci

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA DOKUMEN STANDARD PRESTASI SAINS TINGKATAN 1

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA DOKUMEN STANDARD PRESTASI SAINS TINGKATAN 1 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA DOKUMEN STANDARD PRESTASI SAINS TINGKATAN 1 FALSAFAH PENDIDIKAN KEBANGSAAN Pendidikan di Malaysia adalah satu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu

Lebih terperinci

PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH 2017

PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH 2017 NAMA : KELAS : UNIT PEPERIKSAAN DAN PENILAIAN PEJABAT PENDIDIKAN DAERAH DALAT PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH 207 UJIAN AKHIR TAHUN 207 SAINS TAHUN 4 08/2 Kertas 2 November Jam Satu jam JANGAN BUKA

Lebih terperinci

PANDUAN PERKEMBANGAN PEMBELAJARAN MURID SCIENCE TINGKATAN 1

PANDUAN PERKEMBANGAN PEMBELAJARAN MURID SCIENCE TINGKATAN 1 PANDUAN PERKEMBANGAN PEMBELAJARAN MURID SCIENCE TINGKATAN 1 MATLAMAT KURIKULUM SCIENCE Matlamat kurikulum Science untuk sekolah menengah adalah bertujuan untuk membekalkan murid dengan pengetahuan dan

Lebih terperinci

S T U. Arnab S T U Jisim (g) Saiz arnab S lebih besar daripada arnab U. Saiz arnab T lebih kecil daripada arnab U

S T U. Arnab S T U Jisim (g) Saiz arnab S lebih besar daripada arnab U. Saiz arnab T lebih kecil daripada arnab U 08/. Rajah menunjukkan jadual berkaitan tiga ekor arnab, S,T dan U yang berlainan saiz dan jisim. SEDERHANA KECIL BESAR S T U Jadual menunjukkan jisim arnab-arnab itu. Rajah Arnab S T U Jisim (g) 700 550

Lebih terperinci

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2017 TAHUN 5. SAINS Kertas 2

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2017 TAHUN 5. SAINS Kertas 2 SULIT SAINS Kertas Tahun Oktober 07 jam PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 07 TAHUN Nama : Kelas : SAINS Kertas Satu Jam JANGAN BUKA KERTAS SOALAN SEHINGGA DIBERITAHU No. Soalan Markah Penuh Markah Diperoleh. Kertas

Lebih terperinci

Bahagian A. [2 markah] Jawab semua soalan

Bahagian A. [2 markah] Jawab semua soalan SULIT 2 1511/2. Bahagian A [20 markah] Jawab semua soalan 1 Rajah 1.1 dan Rajah 1.2 menunjukkan susunan radas untuk mengkaji kekonduksian elektrik bagi bahan X dan bahan Y. 6V 6V A A Rod karbon Bahan X

Lebih terperinci

UJIAN PERCUBAAN UPSR (AR3) DAERAH MERADONG 2016 SAINS Julai 2016 Kertas 2 1 Jam

UJIAN PERCUBAAN UPSR (AR3) DAERAH MERADONG 2016 SAINS Julai 2016 Kertas 2 1 Jam SULIT 08/2 NO. KAD PENGENALAN/ NO. SIJIL KELAHIRAN ANGKA GILIRAN PEJABAT PENDIDIKAN DAERAH MERADONG UJIAN PERCUBAAN UPSR (AR3) DAERAH MERADONG 206 SAINS Julai 206 Kertas 2 Jam 08/2 JANGAN BUKA KERTAS SOALAN

Lebih terperinci

JABATAN PELAJARAN KELANTAN MODUL G-CAKNA SPM 2015 SET 3. SAINS KERTAS 2 Dua jam tiga puluh minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

JABATAN PELAJARAN KELANTAN MODUL G-CAKNA SPM 2015 SET 3. SAINS KERTAS 2 Dua jam tiga puluh minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU SULIT 1511/2 Sains Kertas 2 2½ jam Nama:... Tingkatan:... JABATAN PELAJARAN KELANTAN MODUL G-CAKNA SPM 2015 SET 3 SAINS KERTAS 2 Dua jam tiga puluh minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

Lebih terperinci

SKEMA PEMARKAHAN UJIAN PENILAIAN AKHIR TAHUN SAINS TINGKATAN SOALAN SKEMA PEMARKAHAN MARKAH (a) 1 K : Sistem Pencernaan

SKEMA PEMARKAHAN UJIAN PENILAIAN AKHIR TAHUN SAINS TINGKATAN SOALAN SKEMA PEMARKAHAN MARKAH (a) 1 K : Sistem Pencernaan SKEMA PEMARKAHAN UJIAN PENILAIAN AKHIR TAHUN SAINS TINGKATAN 06 SOALAN SKEMA PEMARKAHAN MARKAH (a) K : Sistem Pencernaan L : Sistem Peredaran Darah ( K : Mencernakan makanan kepada bahan yang lebih ringkas

Lebih terperinci

SAINS TAHUN 6 KERTAS 2 (40 markah) 1 Manusia dan haiwan bernafas untuk mendapatkan oksigen.

SAINS TAHUN 6 KERTAS 2 (40 markah) 1 Manusia dan haiwan bernafas untuk mendapatkan oksigen. 08/ SAINS TAHUN 6 KERTAS (40 markah) Kertas ini mengandungi 8 soalan. Jawab semua soalan. Tulis jawapan kamu pada ruang yang disediakan dalam kertas soalan ini. Manusia dan haiwan bernafas untuk mendapatkan

Lebih terperinci

1. Rajah berikut menunjukkan sebiji tabung uji yang diisikan dengan ketulan ais. Cecair X terbentuk pada dinding luar tabung uji.

1. Rajah berikut menunjukkan sebiji tabung uji yang diisikan dengan ketulan ais. Cecair X terbentuk pada dinding luar tabung uji. Tingkatan 1 Sains Bab 5: Soalan 1. Rajah berikut menunjukkan sebiji tabung uji yang diisikan dengan ketulan ais. Cecair X terbentuk pada dinding luar tabung uji. (a) Apakah warna dan rasa cecair X? [2]

Lebih terperinci

1 Mikroorganisma merupakan hidupan seni yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar dan terdapat di sekeliling kita.

1 Mikroorganisma merupakan hidupan seni yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar dan terdapat di sekeliling kita. 2 Untuk 1 Mikroorganisma merupakan hidupan seni yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar dan terdapat di sekeliling kita. (a) Rajah 1.1 di bawah menunjukkan sejenis mikroorganisma. Rajah 1.1 Namakan

Lebih terperinci

UJIAN 2 TAHUN 4. SAINS KERTAS 1 1 jam

UJIAN 2 TAHUN 4. SAINS KERTAS 1 1 jam SAINS 018/1 JULAI 2016 1 jam SEKOLAH KEBANGSAAN PERMATANG TOK MAHAT SEKOLAH KLUSTER KECEMERLANGAN 14300 NIBONG TEBAL PULAU PINANG UJIAN 2 TAHUN 4 KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH SAINS KERTAS 1 1 jam

Lebih terperinci

Rajah 1. (a) Pada rajah 1 di atas, tulis anter, stigma dan filamen untuk melabel bahagian-bahagian tertentu pada bunga itu.

Rajah 1. (a) Pada rajah 1 di atas, tulis anter, stigma dan filamen untuk melabel bahagian-bahagian tertentu pada bunga itu. 1. Rajah 1 menunjukkan struktur sekuntum bunga. Rajah 1 (a) Pada rajah 1 di atas, tulis anter, stigma dan filamen untuk melabel bahagian-bahagian tertentu pada bunga itu. [3 markah] (b) Pendebungan bunga

Lebih terperinci

Bahagian A [60 markah] Jawab semua soalan dalam bahagian ini.

Bahagian A [60 markah] Jawab semua soalan dalam bahagian ini. 1 Bahagian A [60 markah] Jawab semua soalan dalam bahagian ini. 1. Rajah 1 menunjukkan unsur-unsur dalam Kala 3 Jadual Berkala unsur. https://cikguadura.wordpress.com/ Rajah 1 (a) Mengapakah unsur-unsur

Lebih terperinci

KOLEKSI MODUL PECUT 2015 SULIT 018 SAINS OGOS 2015 KOLEKSI SOALAN PECUT 2015 SAINS

KOLEKSI MODUL PECUT 2015 SULIT 018 SAINS OGOS 2015 KOLEKSI SOALAN PECUT 2015 SAINS SULIT 018 SAINS OGOS 2015 KOLEKSI SOALAN PECUT 2015 SAINS ZAZOLNIZAM ZAKARIA GURU CEMERLANG SAINS NAMA : ANGKA GILIRAN : SEKOLAH : TAHUN : JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU Kertas soalan

Lebih terperinci

KOLEKSI PECUT ZAZOLNIZAM ZAKARIA GURU CEMERANG SAINS SULIT 018 SAINS OGOS 2015 KOLEKSI SOALAN PECUT 2015 SAINS

KOLEKSI PECUT ZAZOLNIZAM ZAKARIA GURU CEMERANG SAINS SULIT 018 SAINS OGOS 2015 KOLEKSI SOALAN PECUT 2015 SAINS KOLEKSI PECUT ZAZOLNIZAM ZAKARIA GURU CEMERANG SAINS SULIT 018 SAINS OGOS 2015 KOLEKSI SOALAN PECUT 2015 SAINS ZAZOLNIZAM ZAKARIA GURU CEMERLANG SAINS NAMA : ANGKA GILIRAN : SEKOLAH : TAHUN : JANGAN BUKA

Lebih terperinci

SULIT /2. Bahagian A [ 20 markah] Jawab semua soalan dalam bahagian ini.

SULIT /2. Bahagian A [ 20 markah] Jawab semua soalan dalam bahagian ini. 2 5/2 Bahagian A [ 20 markah] Jawab semua soalan dalam bahagian ini.. Rajah menunjukkan satu eksperimen untuk mengkaji kekonduksian elektrik bagi satu bahan. Keadaan mentol diperhatikan pada awal eksperimen

Lebih terperinci

KERTAS 2 Masa : jam Bahagian A Jawab semua soalan dalam bahagian ini. ( 60 markah )

KERTAS 2 Masa : jam Bahagian A Jawab semua soalan dalam bahagian ini. ( 60 markah ) KERTAS 2 Masa : 2 1 2 jam Bahagian A Jawab semua soalan dalam bahagian ini. ( 60 markah ) 1. Atom Bilangan proton Bilangan neutron Bilangan electron J 8 8 8 K 8 9 8 L 11 12 11 M 15 16 15 N 16 16 16 Q 19

Lebih terperinci

SULIT 1 018/2 LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. UJIAN PENCAPAIAN SEKOLAH RENDAH 20XX SAINS 018/2 Kertas 2 September 1 jam Satu jam

SULIT 1 018/2 LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. UJIAN PENCAPAIAN SEKOLAH RENDAH 20XX SAINS 018/2 Kertas 2 September 1 jam Satu jam SULIT 08/ NO. KAD PENGENALAN/ NO. SIJIL KELAHIRAN For ANGKA GILIRAN LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA UJIAN PENCAPAIAN SEKOLAH RENDAH 0XX SAINS 08/ Kertas September jam Satu jam JANGAN

Lebih terperinci

SULIT Skima Permarkahan Sains / 1511/ SUMATIF

SULIT Skima Permarkahan Sains / 1511/ SUMATIF KERTAS 1 1 A 11 C 21 A 31 D 41 A 2 A 12 D 22 D 32 B 42 B 3 D 13 C 23 C 33 A 43 D 4 C 14 B 24 B 34 D 44 D 5 D 15 A 25 C 35 A 45 A 6 D 16 B 26 C 36 B 46 A 7 C 17 B 27 B 37 A 47 A 8 C 18 C 28 C 38 B 48 B

Lebih terperinci

LATIH TUBI SAINS PT3. Aktiviti 1. Gariskan jawapan yang tepat bagi semua soalan dibawah. kotak. telur. kuali. Aktiviti 2

LATIH TUBI SAINS PT3. Aktiviti 1. Gariskan jawapan yang tepat bagi semua soalan dibawah. kotak. telur. kuali. Aktiviti 2 LATIH TUBI SAINS PT3 Aktiviti 1 Gariskan jawapan yang tepat bagi semua soalan dibawah. Daripada rajah 1,perhatikan apa yang akan terjadi kepada kepingan coklat selepas 30 minit. 1. Adakah kepingan coklat

Lebih terperinci

PENTAKSIRAN TINGKATAN TIGA ( PT3 ) SAINS

PENTAKSIRAN TINGKATAN TIGA ( PT3 ) SAINS PENTAKSIRAN TINGKATAN TIGA ( PT3 ) SAINS Masa: Dua Jam (2 Jam) Arahan: 1. Kertas ini mengandungi 14 soalan. 2. Jawab soalan pada ruang yang disediakan. Soalan Markah Markah Markah Soalan Penuh Diperoleh

Lebih terperinci

SEKOLAH KEBANGSAAN PERMATANG TOK MAHAT SEKOLAH KLUSTER KECEMERLANGAN NIBONG TEBAL, SPS, PULAU PINANG UJIAN 2 TAHUN EMPAT KERTAS 2

SEKOLAH KEBANGSAAN PERMATANG TOK MAHAT SEKOLAH KLUSTER KECEMERLANGAN NIBONG TEBAL, SPS, PULAU PINANG UJIAN 2 TAHUN EMPAT KERTAS 2 SAINS 08/2 JULAI 206 jam SEKOLAH KEBANGSAAN PERMATANG TOK MAHAT SEKOLAH KLUSTER KECEMERLANGAN 4300 NIBONG TEBAL, SPS, PULAU PINANG UJIAN 2 TAHUN EMPAT KERTAS 2 KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH SAINS KERTAS

Lebih terperinci

EzLearn2U.my. Tingkatan 2 Sains Bab 5: Soalan. 1. Rajah di bawah menunjukkan satu aktiviti untuk mengkaji komposisi air.

EzLearn2U.my. Tingkatan 2 Sains Bab 5: Soalan. 1. Rajah di bawah menunjukkan satu aktiviti untuk mengkaji komposisi air. Tingkatan 2 Sains Bab 5: Soalan 1. Rajah di bawah menunjukkan satu aktiviti untuk mengkaji komposisi air. (a) Namakan proses di atas. [1] (b)(i) Selepas arus elektrik dibiarkan mengalir selama 15 minit,

Lebih terperinci

KERTAS 2 Masa : jam Bahagian A Jawab semua soalan dalam bahagian ini. ( 60 markah )

KERTAS 2 Masa : jam Bahagian A Jawab semua soalan dalam bahagian ini. ( 60 markah ) KERTAS 2 Masa : 2 1 2 jam Bahagian A Jawab semua soalan dalam bahagian ini. ( 60 markah ) 1. Cecair A ialah satu sebatian tak tepu. Cecair A mempunyai formula molekul C 7 H 14. Cecair B mempunyai formula

Lebih terperinci

SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 1511/2

SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 1511/2 1 NO. KAD PENGENALAN - - ANGKA GILIRAN SOALAN PRAKTIS BESTARI PROJEK JAWAB UNTUK JAYA (JUJ) 2014 SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 1511/2 SCIENCE Kertas 2 / Set 2 2½ jam Dua jam tiga puluh minit JANGAN BUKA KERTAS

Lebih terperinci

PEPERIKSAAN PERCUBAAN UPSR 2017 TAHUN 6 SAINS JULAI Kertas 2

PEPERIKSAAN PERCUBAAN UPSR 2017 TAHUN 6 SAINS JULAI Kertas 2 SULIT 08/ NO. KAD PENGENALAN/ NO. SIJIL KELAHIRAN ANGKA GILIRAN PEJABAT PENDIDIKAN DAERAH SUBIS KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. PEPERIKSAAN PERCUBAAN UPSR 07 TAHUN 6 SAINS JULAI Kertas 08/ JANGAN BUKA

Lebih terperinci

Rajah 1.1 (a) Apakah jenis daya yang terlibat berdasarkan Rajah 1.1?

Rajah 1.1 (a) Apakah jenis daya yang terlibat berdasarkan Rajah 1.1? 2 Jawab semua soalan. Tuliskan jawapan kamu dalam ruang yang disediakan. Rajah. menunjukkan situasi di sebuah pasaraya. (a) (b) Rajah. (a) Apakah jenis daya yang terlibat berdasarkan Rajah.?... [ markah]

Lebih terperinci

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2017 TAHUN 5. SAINS Kertas 1

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2017 TAHUN 5. SAINS Kertas 1 1 SULIT SAINS Kertas 1 Tahun 5 Oktober 2017 1 jam PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2017 TAHUN 5 Nama : Kelas : SAINS Kertas 1 Satu Jam JANGAN BUKA KERTAS SOALAN SEHINGGA DIBERITAHU 1. Kertas soalan ini mengandungi

Lebih terperinci

MODUL GENIUS SAINS UPSR 2016 (SET 6)

MODUL GENIUS SAINS UPSR 2016 (SET 6) SULIT NO. KAD PENGENALAN/ NO. SIJIL KELAHIRAN ANGKA GILIRAN UNIT SAINS, SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK JABATAN PENDIDIKAN NEGERI SABAH MODUL GENIUS SAINS UPSR 06 (SET 6) SAINS 08/ Kertas jam Satu jam JANGAN

Lebih terperinci

SET LATIHAN BERFOKUS UPSR 2016

SET LATIHAN BERFOKUS UPSR 2016 SET LATIHAN BERFOKUS UPSR 2016 SAINS KERTAS 2 Masa yang dicadangkan untuk bahagian ini ialah 1 jam. Sekiranya kamu tidak dapat menjawab sesuatu soalan, teruskan menjawab soalan berikutnya. Jawab semua

Lebih terperinci

EzLearn2U.my. Tingkatan 4 Sains Bab 8: BAHAN KIMIA DALAM PERINDUSTRIAN. Soalan

EzLearn2U.my. Tingkatan 4 Sains Bab 8: BAHAN KIMIA DALAM PERINDUSTRIAN. Soalan Tingkatan 4 Sains Bab 8: BAHAN KIMIA DALAM PERINDUSTRIAN Soalan 1 Salmah mendapati cincin emasnya mudah bengkok. Apakah cara untuk menjadikan cincin emasnya bertambah keras? A Menambahkan lebih banyak

Lebih terperinci

a. Keupayaan hidupan untuk mengekalkan spesiesnya di kenali sebagai... (1 markah)

a. Keupayaan hidupan untuk mengekalkan spesiesnya di kenali sebagai... (1 markah) . Setiap haiwan mempunyai naluri semula jadi untuk kekal hidup dan mengekalkan zuriatnya. 2 a. Keupayaan hidupan untuk mengekalkan spesiesnya di kenali sebagai... ( markah) P Q b. Berdasarkan gambar rajah

Lebih terperinci

A B AB. Blood group. Kumpulan darah. Number of students. Bilangan murid. c. Variasi tak selanjar

A B AB. Blood group. Kumpulan darah. Number of students. Bilangan murid. c. Variasi tak selanjar MODUL KECEMERLANGAN AKADEMIK AKHIR TAHUN TINGKATAN EMPAT TAHUN 0 SKEMA KERTAS SAINS BAHAGIAN A SOALAN JAWAPAN MARKAH a) Blood group Kumpulan darah Number of students Bilangan murid A B AB O 9 7 8 Number

Lebih terperinci

Sains Ogos 2013 JABATAN PELAJARAN NEGERI TERENGGANU PEPERIKSAAN SUMATIF 3 SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2013 SAINS SKIMA PEMARKAHAN Disediakan oleh; Guru AKRAM Negeri Terengganu [Lihat sebelah Skima Permarkahan

Lebih terperinci

Kucing, arnab dan kura-kura berkaki empat sementara ikan tidak berkaki

Kucing, arnab dan kura-kura berkaki empat sementara ikan tidak berkaki Jawab semua soalan 1. i antara berikut, yang manakah bukan kemahiran saintifik? Mengelas Meramal Memerhati Membanding-beza 2. Kucing, arnab dan kura-kura berkaki empat sementara ikan tidak berkaki Merujuk

Lebih terperinci

Bahagian A [40 markah] Jawab semua soalan

Bahagian A [40 markah] Jawab semua soalan 1 Bahagian A [40 markah] Jawab semua soalan Soalan 1 hingga Soalan 5 berdasarkan peta topo siri 2280/2/2009. Kaji peta ini dengan teliti sebelum menjawab soalan berikut. 1. (a) Nyatakan aras ketinggian

Lebih terperinci

BAB 7. Rajah 1. Antara bahagian berikut, yang manakah tidak benar tentang penerangannya?

BAB 7. Rajah 1. Antara bahagian berikut, yang manakah tidak benar tentang penerangannya? BAB 7 SOALAN OBJEKTIF. Rajah 2 menunjukkan bahagian-bahagian R,P,Q dan S dalam sistem respirasi seekor lipas. Maklumat di bawah menunjukkan penerangan tentang bahagian-bahagian itu. Q R P Rajah Antara

Lebih terperinci

Kaedah Penyediaan Garam Tak Terlarutkan

Kaedah Penyediaan Garam Tak Terlarutkan Kaedah Penyediaan Garam Tak Terlarutkan Dalam tindak balas penguraian ganda dua, larutan berlainan bahan tindak balas akan saling bertukar pasangan nya supaya membentuk sebatian baru sebagai garam tak

Lebih terperinci

Rajah 1. Antara berikut yang manakah diperlukan oleh tumbuhan di atas untuk terus hidup?

Rajah 1. Antara berikut yang manakah diperlukan oleh tumbuhan di atas untuk terus hidup? 2 1 Rajah 1 menunjukkan sejenis tumbuhan. Rajah 1 ntara berikut yang manakah diperlukan oleh tumbuhan di atas untuk terus hidup? Tanah Nutrient Makanan ahaya Matahari 2 Rajah 2 menunjukkan tiga jenis haiwan,

Lebih terperinci

EzLearn2U.my. TINGKATAN 4 KIMIA BAB 2 STRUKTUR ATOM Soalan Objektif. Apakah keadaan fizikal bahan W, X, Y dan

EzLearn2U.my. TINGKATAN 4 KIMIA BAB 2 STRUKTUR ATOM Soalan Objektif. Apakah keadaan fizikal bahan W, X, Y dan TINGKATAN 4 KIMIA BAB 2 STRUKTUR ATOM Soalan Objektif Siapakah yang mencadangkan model di atas? A B C D Proton Ernest Rutherford James Chadwick J.J Thomson Neils Bohr 2 Apakah keadaan fizikal jirim di

Lebih terperinci

Rajah 1.1. (a) Nyatakan kegunaan objek dalam Rajah (a)

Rajah 1.1. (a) Nyatakan kegunaan objek dalam Rajah (a) SULIT 08/2. Rajah. menunjukkan sejenis objek. Rajah. (a) Nyatakan kegunaan objek dalam Rajah.. (a) _ [ markah] Rajah.2 (b) (i) Berdasarkan Rajah.2, yang manakah akan anda gunakan bagi menyelesaikan masalah

Lebih terperinci

1. Gizi yang kita ambil dalam setiap hari terdiri daripada tujuh kelas makanan.

1. Gizi yang kita ambil dalam setiap hari terdiri daripada tujuh kelas makanan. Tingkatan 2 Sains Bab 2: Soalan 1. Gizi yang kita ambil dalam setiap hari terdiri daripada tujuh kelas makanan. (a) Padankan kelas makanan dengan fungsinya.[3] Karbohidrat Protein Pelawas Merangsang proses

Lebih terperinci

1. Tenaga adalan penting untuk melakukan aktiviti harian. Tenaga wujud dalam pelbagai bentuk. [3] Spring diregang. Bahan api fosil.

1. Tenaga adalan penting untuk melakukan aktiviti harian. Tenaga wujud dalam pelbagai bentuk. [3] Spring diregang. Bahan api fosil. Tingkatan 1 Sains Bab 6: Soalan 1. adalan penting untuk melakukan aktiviti harian. wujud dalam pelbagai bentuk. [3] (a) Padankan bentuk tenaga dengan contohnya. Keupayaan Kinetik Kimia Spring diregang.

Lebih terperinci

PEPERIKSAAN PERCUBAAN 1 UJIAN PENCAPAIAN SEKOLAH RENDAH 2002 SAINS. Satu jam lima belas minit

PEPERIKSAAN PERCUBAAN 1 UJIAN PENCAPAIAN SEKOLAH RENDAH 2002 SAINS. Satu jam lima belas minit SULIT Sains Julai 2002 1 1 2 jam PEPERIKSAAN PERCUBAAN 1 UJIAN PENCAPAIAN SEKOLAH RENDAH 2002 SAINS Satu jam lima belas minit 1. Kertas soalan ini mengandungi dua bahagian: Bahagian A dan Bahagian B. 2.

Lebih terperinci

SKEMA KIMIA KERTAS 2 SET 3

SKEMA KIMIA KERTAS 2 SET 3 SKEMA KIMIA KERTAS 2 SET 3 No (a)(i) Mark Scheme Penambahan// pembrominan// penghalogenan Sub Mark Total Mark Warna perang dinyahwarna (iii) Alkena (iv) C n H 2n (v). Formula molekul: C 4 H 8 2. Formula

Lebih terperinci

UJIAN PERCUBAAN 2017 MATEMATIK 015/2 Kertas 2

UJIAN PERCUBAAN 2017 MATEMATIK 015/2 Kertas 2 SULIT 0/ NO. KAD PENGENALAN / NO. SIJIL KELAHIRAN ANGKA GILIRAN UJIAN PERCUBAAN 07 MATEMATIK 0/ Kertas jam Satu jam JANGAN BUKA KERTAS PEPERIKSAAN INI SEHINGGA DIBERITAHU. Kamu dikehendaki menulis nombor

Lebih terperinci

Kemahiran Hidup Bersepadu Pertanian 78

Kemahiran Hidup Bersepadu Pertanian 78 LOGO SEKOLAH Nama Sekolah UJIAN BERTULIS 2 Jam Kemahiran Hidup Bersepadu Pertanian 78 NAMA :..... ANGKA GILIRAN : TERHAD 2 BAHAGIAN A [60 markah] Jawab semua soalan pada bahagian ini di ruang jawapan yang

Lebih terperinci

EzLearn2U.my. TINGKATAN 4 KIMIA BAB 3 FORMULA & PERSAMAAN KIMIA Soalan Objektif. 1 Persamaan berikut mewakili satu tindak balas.

EzLearn2U.my. TINGKATAN 4 KIMIA BAB 3 FORMULA & PERSAMAAN KIMIA Soalan Objektif. 1 Persamaan berikut mewakili satu tindak balas. TINGKTN 4 KIMI 3 FORMUL & PERSMN KIMI Soalan Objektif Persamaan berikut mewakili satu tindak balas. 3H2 (g) + N2 (g) 2NH3 (g) pakah jisim molekul relative bagi hasil tersebut? [Jisim atom relatif : H=

Lebih terperinci

PEJABAT PELAJARAN DAERAH TUMPAT. PKBS II 4551/2 BIOLOGI /2 jam Dua jam tiga puluh minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

PEJABAT PELAJARAN DAERAH TUMPAT. PKBS II 4551/2 BIOLOGI /2 jam Dua jam tiga puluh minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU NAMA : TINGKATAN :... PEJABAT PELAJARAN DAERAH TUMPAT PKBS II 4551/2 BIOLOGI 2 2015 2 1 /2 jam Dua jam tiga puluh minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU MAKLUMAT UNTUK CALON 1. Tulis nama

Lebih terperinci

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA SUKATAN PEPERIKSAAN PERKHIDMATAN BAGI PEMBANTU MAKMAL GRED C17 (PUSAT PENGAJIAN SAINS FARMASI)

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA SUKATAN PEPERIKSAAN PERKHIDMATAN BAGI PEMBANTU MAKMAL GRED C17 (PUSAT PENGAJIAN SAINS FARMASI) UNIVERSITI SAINS MALAYSIA SUKATAN PEPERIKSAAN PERKHIDMATAN BAGI PEMBANTU MAKMAL GRED C17 (PUSAT PENGAJIAN SAINS FARMASI) 1. Tarikh Sukatan Peperiksaan Perkhidmatan Diluluskan Oleh Jawatankuasa Peperiksaan

Lebih terperinci

1 018/2. [1 markah] (b) Rajah 1.1 menunjukkan sejenis tumbuhan. Rajah 1.1 Bagaimanakah tumbuhan ini memencarkan biji benihnya?

1 018/2. [1 markah] (b) Rajah 1.1 menunjukkan sejenis tumbuhan. Rajah 1.1 Bagaimanakah tumbuhan ini memencarkan biji benihnya? 1 018/2 1 Tumbuh-tumbuhan memencarkan biji benih atau buahnya untuk mengekalkan kemandirian spesiesnya. (a) Nyatakan satu cara bagaimana tumbuhan memencarkan biji benihnya. (b) Rajah 1.1 menunjukkan sejenis

Lebih terperinci

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SAUJANA IMPIAN PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2003 MATEMATIK 1 TINGKATAN 2

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SAUJANA IMPIAN PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2003 MATEMATIK 1 TINGKATAN 2 SULIT SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SAUJANA IMPIAN PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 00 MATEMATIK 1 TINGKATAN Arahan: 1. Jawab semua soalan dalam kertas jawapan objektif. Sila hitamkan ruang jawapan yang betul.

Lebih terperinci

DOKUMEN TIDAK TERKAWAL

DOKUMEN TIDAK TERKAWAL SOKONGAN KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN PEJABAT NAIB CANSELOR SOK/OSH/GP02/SISA KIMIA GARIS PANDUAN PENGKELASAN DAN PELABELAN SISA KIMIA 1. TUJUAN Garis panduan ini disediakan bagi tujuan menjelaskan

Lebih terperinci

1. Berikut adalah hipotesis yang dibuat oleh seorang murid dalam satu penyiasatan.

1. Berikut adalah hipotesis yang dibuat oleh seorang murid dalam satu penyiasatan. 2 1. Berikut adalah hipotesis yang dibuat oleh seorang murid dalam satu penyiasatan. Semakin bertambah saiz ais, semakin bertambah masa yang diperlukan untuk ais itu melebur. Apakah pembolehubah yang dimanipulasi

Lebih terperinci

EzLearn2U.my. TINGKATAN 4 KIMIA BAB 6 ELEKTROLISIS Soalan Objektif. Antara yang berikut, yang manakah

EzLearn2U.my. TINGKATAN 4 KIMIA BAB 6 ELEKTROLISIS Soalan Objektif. Antara yang berikut, yang manakah TINGKTN 4 KIMI 6 ELEKTROLISIS Soalan Objektif 1 ntara yang berikut, yang manakah merupakan elektrolit? Larutan kuprum (II) sulfat Leburan naftalena Larutan glukosa Logam zink 2 alam rajah di bawah, bahan

Lebih terperinci

SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI ROKAM JALAN KENANGA IPOH. RANCANGAN TAHUNAN MATEMATIK TAHUN 5/ 2013

SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI ROKAM JALAN KENANGA IPOH. RANCANGAN TAHUNAN MATEMATIK TAHUN 5/ 2013 SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI ROKAM JALAN KENANGA 31350 IPOH. RANCANGAN TAHUNAN MATEMATIK TAHUN 5/ 2013 RANCANGAN TAHUNAN MATEMATIK TAHUN 5 1 NOMBOR BULAT 1. Nombor Bulat Hingga 1 000 000 1.1 Menamakan sebarang

Lebih terperinci

EzLearn.my BAB 8 SOALAN OBJEKTIF. 1. Mengapakah kulat dikelaskan sebagai saprofit? A Ia tinggal pada akar pokok. B Ia membiak dengan cepat

EzLearn.my BAB 8 SOALAN OBJEKTIF. 1. Mengapakah kulat dikelaskan sebagai saprofit? A Ia tinggal pada akar pokok. B Ia membiak dengan cepat BAB 8 SOALAN OBJEKTIF. Mengapakah kulat dikelaskan sebagai saprofit? A Ia tinggal pada akar pokok B Ia membiak dengan cepat C Ia membuat makanan sendiri D Ia memperoleh makanan daripada bahan organik yang

Lebih terperinci

SDS Risalah Data Keselamatan

SDS Risalah Data Keselamatan G-PLANTER SDN BHD SDS Risalah Data Keselamatan BASE 15-11-11+1.5 MgO BAHAGIAN 1 - PENGENALPASTIAN PRODUK KIMIA DAN MAKLUMAT SYARIKAT Nama & Alamat Pengilang : Talian Kecemasan: 03-77223180 G-Planter Sdn

Lebih terperinci

Mengapakah bau durian dapat dikesan walaupun dari jauh? Apakah jenis zarah yang membina garam biasa?

Mengapakah bau durian dapat dikesan walaupun dari jauh? Apakah jenis zarah yang membina garam biasa? Setelah mempelajari bab ini, anda harus dapat: menganalisis jirim mensintesiskan struktur atom memahami isotop dan menilai kepentingannya memahami susunan elektron bagi atom menghargai ketertiban dan keunikan

Lebih terperinci

BAHAGIAN SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

BAHAGIAN SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA MOZ@C 454/ Kimia Kertas Ogos 006 ½ jam Nama:. Ting:. BAHAGIAN SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA PEPERIKSAAN PERCUBAAN SPM 006 KIMIA Kertas Satu jam tiga puluh minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA

Lebih terperinci

SULIT /3. Skema Pemarkahan Dapat merekod ketiga-tiga jarak pergerakan gelembung udara dari P ke Q (cm)

SULIT /3. Skema Pemarkahan Dapat merekod ketiga-tiga jarak pergerakan gelembung udara dari P ke Q (cm) SULIT 455/ SKEMA PEMARKAHAN BIOLOGI KERTAS PEPERIKSAAN PERCUBAAN SPM 5 (a)(i) (ii) KB6 Mengukur menggunakan nombor Dapat merekod ketiga-tiga jarak pergerakan gelembung udara dari P ke Q (cm) Pergerakan

Lebih terperinci

JIK 001- Kimia I UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. Peperiksaan Semester Kedua Sidang Akademik 2002/2003. Februari/Mac 2003

JIK 001- Kimia I UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. Peperiksaan Semester Kedua Sidang Akademik 2002/2003. Februari/Mac 2003 UNIVERSITI SAINS MALAYSIA Peperiksaan Semester Kedua Sidang Akademik 2002/2003 Februari/Mac 2003 JIK 001- Kimia I Masa : 3 jam Sila pastikan bahawa kertas peperiksaan ini mengandungi ENAM muka surat yang

Lebih terperinci

DST TAHUN BAHAGIAN A. 4. Ammar hendak memelihara burung. Apakah keperluan asas yang perlu disediakan oleh Ammar? Bulatkan jawapan yang betul.

DST TAHUN BAHAGIAN A. 4. Ammar hendak memelihara burung. Apakah keperluan asas yang perlu disediakan oleh Ammar? Bulatkan jawapan yang betul. BAHAGIAN A Bulatkan jawapan yang betul. 1. Air, udara, makanan dan merupakan keperluan asas manusia. A. tempat perlindungan B. cahaya matahari C. kenderaan D. pakaian 2. Udara diperlukan oleh manusia untuk

Lebih terperinci

TAHAP. Alam Bahan. Orbit Buku Sneak Peak! Meneroka Membongkar Menaakul

TAHAP. Alam Bahan. Orbit Buku Sneak Peak!  Meneroka Membongkar Menaakul TAHAP 4 Alam Bahan Meneroka Membongkar Menaakul Kandungan Apakah yang membentuk dunia?...6 Apakah jirim?...8 Keadaan air......10 Melihat secara dekat...12 Perubahan jirim...14 Aneh, pelik, dan mengagumkan...16

Lebih terperinci

TAHUN 3 MODUL SAINS UPSR TELEGRAM 0

TAHUN 3 MODUL SAINS UPSR TELEGRAM 0 MODUL SAINS UPSR TELEGRAM 0 PANEL PENGGUBAL MODUL SAINS UPSR 2016 ONLINE TELEGRAM GROUP ADMIN CIKGU MOHD YUAFENDI BIN MD YUSOF SK LKTP MAOKIL 2, LABIS JOHOR. Ahli Panel: CIKGU NURULHASLIN ZAINOL, Sk putrajaya

Lebih terperinci

SULIT 1511/1 1511/1 Sains Kertas 1 Ogos 2013 1 Va jam PENTAKSIRAN SUMATIF 3 SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2013 SAINS Kertas 1 Satu jam lima belas minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN SEHINGGA DIBERITAHU Kertas soalan

Lebih terperinci

A. Padankan gambar dengan ayat yang betul. ( 5x2m=10m) 1. Navin dan Mizi mengambil gambar Tugu Negara.

A. Padankan gambar dengan ayat yang betul. ( 5x2m=10m) 1. Navin dan Mizi mengambil gambar Tugu Negara. SJK ( C ) PU SZE BAHASA MELAYU (PEMAHAMAN) TAHUN 1 PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH AKHIR TAHUN Nama: ( ) Markah: % Kelas :1 ( ) Tarikh : /10/2016 T/tangan ibu bapa: A. Padankan gambar dengan ayat yang betul.

Lebih terperinci

UJIAN PENCAPAIAN SEKOLAH RENDAH 20XX 015/2. MATEMATIK Kertas 2 September 1 jam Satu jam JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

UJIAN PENCAPAIAN SEKOLAH RENDAH 20XX 015/2. MATEMATIK Kertas 2 September 1 jam Satu jam JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU SULIT 1 01/2 NO. KAD PENGENALAN/ NO. SIJIL KELAHIRAN ANGKA GILIRAN LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA UJIAN PENCAPAIAN SEKOLAH RENDAH 20XX 01/2 MATEMATIK Kertas 2 September 1 jam Satu

Lebih terperinci

(a) Nyatakan satu cara bagaimana haiwan mengekalkan spesisnya daripada diancam kepupusan?

(a) Nyatakan satu cara bagaimana haiwan mengekalkan spesisnya daripada diancam kepupusan? 2 1. Kemandirian spesis ialah kepupayaan haiwan mengekalkan spesisnya daripada diancam kepupusan. (a) Nyatakan satu cara bagaimana haiwan mengekalkan spesisnya daripada diancam kepupusan? (b) Rajah 1.1

Lebih terperinci

KERTAS 1 KERTAS 2 NO PENERANGAN MARKAH BAHAGIAN A. (b) Apabila masa bertambah, isipadu gas yang dibebaskan juga bertambah

KERTAS 1 KERTAS 2 NO PENERANGAN MARKAH BAHAGIAN A. (b) Apabila masa bertambah, isipadu gas yang dibebaskan juga bertambah KERTAS 1 1 B 11 D 21 B 31 B 41 A 2 A 12 A 22 B 32 B 42 C 3 A 13 C 23 B 33 A 43 D 4 A 14 B 24 C 34 D 44 B 5 D 15 B 25 C 35 A 45 C 6 A 16 C 26 A 36 B 46 C 7 C 17 B 27 A 37 A 47 D 8 C 18 C 28 C 38 D 48 A

Lebih terperinci

Tingkatan 4 Sains Bab 7: CAHAYA, WARNA DAN PENGLIHATAN. EzLearn2U.my. Soalan. 1 Rajah sinar yang manakah betul?

Tingkatan 4 Sains Bab 7: CAHAYA, WARNA DAN PENGLIHATAN. EzLearn2U.my. Soalan. 1 Rajah sinar yang manakah betul? Tingkatan 4 Sains Bab 7: CAHAYA, WARNA DAN PENGLIHATAN Soalan 1 Rajah sinar yang manakah betul? A B C D 2 Rajah menunjukkan struktur sebuah kamera? Fungsi x ialah A Membenarkan cahaya masuk B Melaraskan

Lebih terperinci

PEPERIKSAAN PERCUBAAN UPSR 2017 TAHUN 6 SAINS Julai Kertas 1 1 jam

PEPERIKSAAN PERCUBAAN UPSR 2017 TAHUN 6 SAINS Julai Kertas 1 1 jam SULIT 1 018/1 PEJABAT PENDIDIKAN DAERAH SUBIS KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA PEPERIKSAAN PERCUBAAN UPSR 2017 TAHUN 6 SAINS Julai Kertas 1 1 jam 018/1 Satu jam NAMA: TAHUN: JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI

Lebih terperinci

EzLearn2U.my. Tingkatan 2 Sains Bab 1: Soalan. bulu roma. 1. Rajah di bawah menunjukkan struktur kulit manusia.

EzLearn2U.my. Tingkatan 2 Sains Bab 1: Soalan. bulu roma. 1. Rajah di bawah menunjukkan struktur kulit manusia. Tingkatan 2 Sains Bab 1: Soalan 1. Rajah di bawah menunjukkan struktur kulit manusia. (a) Tandakan () bagi padanan reseptor dan fungsi yang betul. [2] Reseptor A mengesan haba. Reseptor B mengesan kesakitan.

Lebih terperinci

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA DOKUMEN STANDARD PRESTASI SAINS TINGKATAN 2 FALSAFAH PENDIDIKAN KEBANGSAAN Pendidikan di Malaysia adalah satu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu

Lebih terperinci

R32 LANGKAH KESELAMATAN (Tambahan)

R32 LANGKAH KESELAMATAN (Tambahan) R32 LANGKAH KESELAMATAN (Tambahan) Pemasangan (Ruang) Pastikan pemasangan kerja paip berada pada tahap minimum. Elak menggunakan paip yang kemik dan jangan benarkan lenturan tirus. Pastikan kerja paip

Lebih terperinci

EzLearn.my BAB 3 SOALAN OBJEKTIF. 1. Rajah 1 menunjukkan struktur membran plasma. Rajah 1. Manakah antara molekul berikut dapat merentasi P

EzLearn.my BAB 3 SOALAN OBJEKTIF. 1. Rajah 1 menunjukkan struktur membran plasma. Rajah 1. Manakah antara molekul berikut dapat merentasi P BAB 3 SOALAN OBJEKTIF. Rajah menunjukkan struktur membran plasma Rajah Manakah antara molekul berikut dapat merentasi P A Asid Amino B Air C Glikogen D Kanji 2. Rajah 2 menunjukkan resapan dalam sel kentang.

Lebih terperinci

SEKOLAH KEBANGSAAN PENGHULU IMBAN SELANGAU SARAWAK UJIAN PERTENGAHAN PENGGAL MATEMATIK. TAHUN 4 KERTAS 2 Satu jam

SEKOLAH KEBANGSAAN PENGHULU IMBAN SELANGAU SARAWAK UJIAN PERTENGAHAN PENGGAL MATEMATIK. TAHUN 4 KERTAS 2 Satu jam MATEMATIK SEPT 2016 1 jam Nama: Tahun: SEKOLAH KEBANGSAAN PENGHULU IMBAN SELANGAU SARAWAK UJIAN PERTENGAHAN PENGGAL 2 2016 MATEMATIK TAHUN 4 KERTAS 2 Satu jam JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

Lebih terperinci

TAHAP. Apa Gunanya Sampah? Menaakul

TAHAP. Apa Gunanya Sampah? Menaakul TAHAP 2 Apa Gunanya Sampah? Meneroka Orbit Buku Membongkar Sneak Peak! Menaakul Kandungan Sampah...6 Jenis-jenis sampah...8 Pengumpulan sampah...10 Tapak pelupusan...12 Kitar semula...14 Proses kitar semula...16

Lebih terperinci

SULIT 1 015/2 SULIT NAMA :... NO. KAD PENGENALAN/ NO. SIJIL LAHIR MGB DAERAH SAMARAHAN JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

SULIT 1 015/2 SULIT NAMA :... NO. KAD PENGENALAN/ NO. SIJIL LAHIR MGB DAERAH SAMARAHAN JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU SULIT 05/ SULIT NAMA :... NO. KAD PENGENALAN/ NO. SIJIL LAHIR ANGKA GILIRAN MGB DAERAH SAMARAHAN PRAUPSR AR 07 MATEMATIK 05/ Kertas Mei jam Satu jam JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU. Kamu

Lebih terperinci

I,--. "--_...,.,...,

I,--. --_...,.,..., PROGRAM:------------------- SULIT SULTAN loris EDUCATION UNIVERSITY UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN loris PEPERIKSAAN AKHIR SEMESTER 1 SES12015/2016 KOD : VET3136 KURSUS : KERJA KIMPALAN DAN FABRIKASI LOGAM

Lebih terperinci

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA DOKUMEN STANDARD PRESTASI SAINS TINGKATAN 2 FALSAFAH PENDIDIKAN KEBANGSAAN Pendidikan di Malaysia adalah satu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu

Lebih terperinci

TENAGA DAN PERUBAHAN KIMIA

TENAGA DAN PERUBAHAN KIMIA 1 BAB 6 TENAGA DAN PERUBAHAN KIMIA 6.1: Perubahan Kimia dan Perubahan Fizik Perubahan Fizik 1. Maksud: Perubahan yang tidak menghasilkan bahan baru. Hanya sifat fizik bahan berubah 2. Perubahan fizik Contoh

Lebih terperinci

SULIT 76 Kemahiran Hidup Bersepadu Kemahiran Teknikal Ogos jam

SULIT 76 Kemahiran Hidup Bersepadu Kemahiran Teknikal Ogos jam SULIT 76 Kemahiran Hidup Bersepadu Kemahiran Teknikal Ogos 2014 2 jam MAKTAB RENDAH SAINS MARA GERIK UJIAN SELARAS TINGKATAN 3 KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU KEMAHIRAN TEKNIKAL Dua jam JANGAN BUKA KERTAS SOALAN

Lebih terperinci

PEJABAT PELAJARAN DAERAH TUMPAT. PKBS II 4551/3 BIOLOGI /2 jam Satu jam tiga puluh minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

PEJABAT PELAJARAN DAERAH TUMPAT. PKBS II 4551/3 BIOLOGI /2 jam Satu jam tiga puluh minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU NAMA : TINGKATAN :... PEJABAT PELAJARAN DAERAH TUMPAT PKBS II 4551/3 BIOLOGI 3 2015 1 1 /2 jam Satu jam tiga puluh minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU MAKLUMAT UNTUK CALON 1. Tulis

Lebih terperinci

SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI ROKAM JALAN KENANGA IPOH.

SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI ROKAM JALAN KENANGA IPOH. SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI ROKAM JALAN KENANGA 31350 IPOH. RANCANGAN TAHUNAN MATEMATIK TAHUN 4/ 2013 RANCANGAN TAHUNAN MATEMATIK TAHUN 4 1 NOMBOR BULAT 1. Nombor Bulat Hingga 100 000 1.1 Menamakan sebarang

Lebih terperinci

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA Kurikulum Standard Sekolah Rendah MODUL KEMAHIRAN PROSES SAINS DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 3 Terbitan Bahagian Pembangunan Kurikulum 2012 Cetakan Pertama 2012 Kementerian

Lebih terperinci

KSSR SAINS TAHUN 4 RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN KSSR SAINS TAHUN 4

KSSR SAINS TAHUN 4 RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN KSSR SAINS TAHUN 4 KSSR SAINS TAHUN RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN KSSR SAINS TAHUN DISEDIAKAN OLEH : SANIAH BT KHALID, KETUA PANITIA SAINS, SK KANDIS, BACHOK, KELANTAN PENGENALAN KEPADA SAINS PEMBELAJARAN.0 PERATURAN BILIK

Lebih terperinci

Sustainable Education 54

Sustainable Education 54 Sustainable Education 54 AMALAN PEMBUANGAN SAMPAH DALAM KALANGAN PENSYARAH, PELAJAR & PEKERJA KAFETERIA DI INSTITUT PENDIDIKAN GURU- KAMPUS PENDIDIKAN ISLAM Fazida binti Haji Othman Jabatan Sains Sosial,

Lebih terperinci

DOKUMEN TIDAK TERKAWAL

DOKUMEN TIDAK TERKAWAL SOKONGAN KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN PEJABAT NAIB CANSELOR Kod Dokumen: SOK/OSH/GP01/SISA KLINIKAL GARIS PANDUAN PENGASINGAN DAN PENGKELASAN SISA KLINIKAL 1. TUJUAN Garis panduan ini disediakan

Lebih terperinci

Kejuruteraan alam sekitar edisi kedua. Kandungan: Pendahuluan. Bab 1 Kejuruteraan Alam Sekitar. Kejuruteraan Awam. Kesihatan Awam. Ekologi.

Kejuruteraan alam sekitar edisi kedua. Kandungan: Pendahuluan. Bab 1 Kejuruteraan Alam Sekitar. Kejuruteraan Awam. Kesihatan Awam. Ekologi. Kejuruteraan alam sekitar edisi kedua Kandungan: Pendahuluan Bab 1 Kejuruteraan Alam Sekitar Kejuruteraan Awam Kesihatan Awam Ekologi Etika Kejuruteraan Alam Sekitar sebagai Kerjaya Bab 2 Analisis Risiko

Lebih terperinci

SULIT 1511/2 Sains Nama :... Tingkatan :... Kertas 2 Ogos 2013 PROGRAM PENINGKATAN AKADEMIK SPM 2013 ANJURAN MAJLIS PENGETUA SEKOLAH MALAYSIA (KEDAH)

SULIT 1511/2 Sains Nama :... Tingkatan :... Kertas 2 Ogos 2013 PROGRAM PENINGKATAN AKADEMIK SPM 2013 ANJURAN MAJLIS PENGETUA SEKOLAH MALAYSIA (KEDAH) SULIT 1511/2 Sains Nama :... Tingkatan :... Kertas 2 Ogos 2013 PROGRAM PENINGKATAN AKADEMIK SPM 2013 ANJURAN MAJLIS PENGETUA SEKOLAH MALAYSIA (KEDAH) SAINS Kertas 2 Dua jam tiga puluh minit JANGAN BUKA

Lebih terperinci

:1,,----'-_...,...,. UNIVERSITI PENOIOIKAN SULTAN loris

:1,,----'-_...,...,. UNIVERSITI PENOIOIKAN SULTAN loris PROGRAM:------------------- -- :=:..-.. -... SULIT UNIVERSITI PENOIOIKAN SULTAN loris _. cc " ' C:O =''-= ':C_=_''o-_ = ' :CC'==_.'.. :=''=:-=:.''==_-:c=::::.,cc.:.cc.c:.p:e:p.e:r1ksaan=ak-hlr.:::.:'-_c,.

Lebih terperinci

BAHAGIAN A [60 markah] Jawab semua soalan pada bahagian ini di ruang jawapan yang disediakan.

BAHAGIAN A [60 markah] Jawab semua soalan pada bahagian ini di ruang jawapan yang disediakan. 2 BAHAGIAN A [60 markah] Jawab semua soalan pada bahagian ini di ruang jawapan yang disediakan. 1 Tandakan ( ) bagi langkah keselamatan bengkel yang betul dan ( ) bagi yang salah pada petak yang disediakan.

Lebih terperinci

NAMA :. SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN AHMAD BOESTAMAM SITIAWAN, PERAK PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2014 TINGKATAN 2 SAINS 2 JAM

NAMA :. SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN AHMAD BOESTAMAM SITIAWAN, PERAK PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2014 TINGKATAN 2 SAINS 2 JAM NAMA :. KELAS : SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN AHMAD BOESTAMAM 32000 SITIAWAN, PERAK PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2014 TINGKATAN 2 SAINS 2 JAM JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU ARAHAN: 1. Tulis

Lebih terperinci

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2017 TAHUN 3. DUNIA SAINS & TEKNOLOGI Kertas 1

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2017 TAHUN 3. DUNIA SAINS & TEKNOLOGI Kertas 1 1 SULIT DUNIA SAINS & TEKNOLOGI Kertas 1 Tahun 3 Oktober 2017 1 jam PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2017 TAHUN 3 Nama : Kelas : DUNIA SAINS & TEKNOLOGI Kertas 1 Satu Jam JANGAN BUKA KERTAS SOALAN SEHINGGA DIBERITAHU

Lebih terperinci

PENGENALAN KEPADA RESIPAN

PENGENALAN KEPADA RESIPAN C4008/1/1 UNIT 1 PENGENALAN KEPADA RESIPAN OBJEKTIF Objektif Am : Memahami tentang resipan dalam tanah Objektif Khusus :Di akhir unit ini anda sepatutnya dapat :- 1. menyatakan maksud resipan dalam tanah.

Lebih terperinci

PEPERIKSAAN PERCUBAAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2016

PEPERIKSAAN PERCUBAAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2016 3757/2 PEPERIKSAAN PERCUBAAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2016 EKONOMI ASAS Kertas 2 3757/2 2 jam Dua jam ==================================================================== JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI

Lebih terperinci