Panduan Guru Versi 1. Layari standtogether.my/competition untuk versi terbaru.

Ukuran: px
Mulai penontonan dengan halaman:

Download "Panduan Guru Versi 1. Layari standtogether.my/competition untuk versi terbaru."

Transkripsi

1 Panduan Guru Versi 1. Layari standtogether.my/competition untuk versi terbaru.

2 PANDUAN GURU Pengenalan Buku ini adalah panduan bagi guru-guru yang ingin mengambil bahagian dalam Minggu Baik Hati Kebangsaan #StandTogether yang akan berlangsung pada minggu pertama setiap April (April 2-6, 2018). Aktiviti-aktiviti ini hanya mengambil masa minit setiap hari, tetapi ia mampu menambahbaik budaya dan suasana sekolah anda! 1 PANDUAN INI TERBAHAGI KEPADA 2 BAHAGIAN: Aktiviti Kelas Harian Aktiviti-aktiviti ini hendaklah dijalankan di setiap kelas setiap hari semasa Minggu Baik Hati Kebangsaan. Guru Tingkatan akan jalankan aktiviti-aktiviti tersebut semasa waktu pengajarannya. Pihak sekolah juga bebas untuk menjalankan aktiviti-kativiti mereka sendiri! 2 Cabaran Baik Hati Cabaran Baik Hati adalah sebuah senarai semak harian perbuatan kebaikan yang para pelajar atau guru perlu lakukan. Selepas anda tandakan senarai perbuatan pada hari tersebut, tulis bagaimana perasaan anda! Terdapat dua senarai semak yang berbeza, satu untuk para guru, dan satu lagi untuk para pelajar. Apa Itu Minggu Baik Hati Kebangsaan? Minggu Baik Hati Kebangsaan adalah sebuah acara tahunan bertujuan memupuk sikap baik hati dan mewujudkan persekitaran pembelajaran yang lebih positif untuk semua sekolah di Malaysia. Ia akan dijalankan pada setiap minggu pertama bulan April setiap tahun, bermula tahun 2018 ini! Sepanjang minggu ini, pihak sekolah boleh menganjurkan aktiviti-aktiviti yang mampu mewujudkan budaya sikap baik hati dan saling memahami di kalangan pelajar, guru, kakitangan dan juga komuniti di luar sekolah. Ketahui lebih lanjut di Lawati untuk bahan-bahan tambahan para guru, termasuk permainan, tips daripada pakar bagaimana untuk membanteras buli dan video pendidikan.

3 panduan guru Sebelum Anda Mula Sebelum anda mulakan aktiviti-aktiviti ini pada hari Isnin, sila baca garis panduan di bawah bagaimana untuk mengesan dan menangani masalah buli di kelas anda. Garis panduan ini sebagai persediaan jika pelajar-pelajar anda mengadu jika mereka pernah dibuli. Bagaimana saya tahu jika pelajar dibuli? Berikut adalah beberapa tanda mereka dibuli: Kecederaan yang tidak mampu dijelaskan dan kehilangan atau kerosakan baju, buku, alat eletronik dan barang kemas. Kerap sakit kepala atau sakit perut, tidak sihat atau pun menipu sakit. Pelajaran merosot, hilang minat membuat kerja rumah, atau tidak mahu ke sekolah. Hilang kawan tiba-tiba atau mengelak situasi bersosial Perlakuan distruktif seperti ponteng kelas atau sekolah, mencederakan diri sendiri secara fizikal, atau bercakap tentang bunuh diri Apa yang patut saya lakukan jika pelajar saya dibuli? Apabila ada pelajar datang mengadu, jangan ambil ringan. Sangat penting untuk anda mendengar kisah mereka dan beri mereka semangat. Bersabarlah! Sukar sebenarnya untuk seorang kanak-kanak membuka mulut kerana buli adalah sesuatu yang sangat menyeksakan untuk diceritakan. Jangan pernah salahkan kanak-kanak tersebut atas apa yang telah berlaku atau beritahu mereka untuk abaikan sahaja, atau perkara tersebut asam garam kehidupan. Membuli bukanlah suatu pembinaan karakter. Malah, membuli membunuh keupayaan kanak-kanak tersebut untuk mencapai potensi maksimal mereka. Jika anda ada lihat insiden buli berlaku atau ada pelajar yang melaporkan kejadian tersebut pada anda, pergi dan halang dengan segera. Apa sahaja kes buli, penting untuk pembuli memahami bahawa perlakuan mereka itu salah. Setiap situasi buli itu unik. Ambil masa untuk memahami dinamik situasi tersebut supaya anda boleh mengambil langkah terbaik untuk menanganinya. Contohnya, jika berlaku pergaduhan fizikal, jangan leraikan dan beritahu mereka untuk main bersama-sama dengan elok. Perkara tersebut takkan berlaku. Berhati-hati untuk tidak membuka rahsia mangsa. Jika ada pelajar yang datang mengadu tetapi mereka tidak mahu anda mengambil tindakan, hormati keputusan mereka dan beri mereka bantuan atau cadangan untuk bantu mereka selesaikan situasi tersebut sendiri. Jika keselamatan kanak-kanak tersebut terancam adalah lebih baik untuk membuka rahsia mereka (*Ada masanya kita patut bersuara dan membuka rahsia, contohnya apabila keselamatan kanak-kanak tersebut terancam).

4

5 ISNIN Pengenalan Kepada Cabaran Baik Hati BAHAN-BAHAN: Student Kindness Checklist (disertakan di lampiran). Anda juga boleh memuat turun dan dapatkan senarai semak ini di BAGAIMANA? 1 Cetak Student Kindness Checklist daripada bahagian Cabaran Baik Hati dan agihkan kepada semua pelajar di kelas. 2 Terangkan pada para pelajar apa yang mereka lakukan sepanjang minggu ini. Setiap kali pelajar anda melakukan suatu kebaikan dari senarai tersebut, minta mereka tandakan kotak Done. 3 Tandatangani senarai semak mereka setiap kali mereka selesai melakukan satu perbuatan baik hati dan isikan bahagian Bagaimana perasaan anda. 4 Ingatkan para pelajar untuk menyelesaikan senarai semak tersebut sepanjang minggu ini. Hari ini, mereka perlu katakan sesuatu yang baik kepada guru, pelajar atau seseorang yang mereka tidak kenali. Ingatkan pelajar anda untuk tonton Video Pendidikan Selebriti #StandTogether hari Isnin di laman web

6 SELASA Senaraikan Tingkah Laku Jahat Minta para pelajar untuk menyenaraikan tingkah laku jahat bersama-sama (cth: memanggil nama, menarik rambut, bergosip, dll) dan pastikan mereka bersama-sama bersetuju untuk menukar setiap tingkah laku jahat tersebut dengan tingkah laku yang baik hati. Menukar setiap tingkah laku jahat kepada sesuatu yang baik hati mampu mengubah suasana kelas menjadi lebih ramah. BAHAN-BAHAN: Kertas Mahjong Pen Marker Pen dan kertas (daripada pelajar) 1 TANYAKAN MEREKA APA YANG MEREKA RASAKAN ADALAH KELAKUAN YANG JAHAT Contohnya: Kelakuan memanggil nama boleh digantikan dengan perbuatan memuji. Bimbing pelajar-pelajar untuk merenung dan Tambahkannya pada kertas sama yang ditulis memikirkan kelakuan jahat yang mereka pernah dalam soalan #1 dan lipat kertas tersebut. saksikan. Adakan kelakuan itu menyakitkan diri Kumpul semua kertas-kertas jawapan pelajar. mereka sendiri ataupun orang lain? Beri mereka beberapa contoh. Pastikan mereka 3 TULIS JAWAPAN PELAJAR sertakan contoh-contoh kelakuan fizikal (memukul, mencubit, menolak, dll) dan kelakuan Tampal sehelai kertas mahjong di atas papan bukan fizikal (menyebarkan khabar angin, putih/papan hitam. memuatnaik gambar-gambar memalukan di Jika ada jawapan yang berulang (atau jawapan atas talian, membuat lawak yang menyakitkan, tersebut hampir sama dengan jawapan memulaukan seseorang dari kumpulan, dll) sebelumny, anda tak perlu tuliskannya lagi. Minta pelajar-pelajar untuk menulis SATU contoh Anda hanya perlu kira jumlah jawapan sama yang kelakuan jahat atas sehelai kertas dan lipat kertas telah diberi, dan tuliskannya di sebelah jawapan tersebut. sebenar. d) Kumpul kertas-kertas jawapan para pelajar. 2 MINTA PARA PELAJAR UNTUK MENCADANGKAN SATU KELAKUAN BAIK 4 PELAJAR-PELAJAR BERIKRAR UNTUK MENGELAK KELAKUAN-KELAKUAN JAHAT INI DAN BERSIKAP BAIK HATI UNTUK MENUKAR KELAKUAN JAHAT ITU Tampal kertas mahjong ini di mana-mana dinding Minta para pelajar untuk mencadangkan satu kelas. kelakuan baik yang boleh menggantikan kelakuan Minta semua pelajar untuk berikrar sesama jahat itu. sendiri untuk menggantikan kelakuan jahat tersebut dengan kelakuan baik Ingatkan pelajar-pelajar untuk menonton Video Pendidikan Selebriti #StandTogether hari Selasa di laman web Video hari ini adalah tentang jenis-jenis buli. Semak bagaimana perkembangan pelajar-pelajar anda dengan Cabaran Baik Hati. Perbuatan hari ini adalah Tuliskan sebuah nota yang memberi galakan kepada rakan anda.

7 RABU Memahami Tingkah Laku Jahat Semalam, pelajar-pelajar anda sudah pun bersetuju apakah itu kelakuan yang jahat. Matlamat hari ini adalah untuk memahami apakah yang menyebabkan seseorang berkelakuan jahat dan mengapa sesetengah orang menjadi sasaran pembuli berbanding orang lain. Bincangkan dengan para pelajar apakah punca sebenar seseorang berkelakuan ganas ataupun jahat. Latihan ini menggalakkan pelajar-pelajar untuk menyelami dan memahami perasaan orang lain. BAHAN-BAHAN Kertas Mahjong Pen Marker Pen dan kertas (daripada pelajar) 1 TANYAKAN PARA PELAJAR APAKAH PUNCA SESEORANG BERKELAKUAN JAHAT Lihat pada kelakuan-kelakuan jahat yang telah kerana dia marah, bagaimana bersikap baik hati boleh menghentikan kemarahan mereka? Bagaimana ia boleh membantu rakan-rakan sekelas mereka? Bagaimana dikenalpasti semalam. Tanyakan pada para pelajar mengapa mereka rasa perasaan anda? Dsb. Minta mereka tulis jawapan mereka pada sehelai kertas sesetengah orang melakukan perkara-perkara jahat itu? dan lipat kertas tersebut. Contohnya, jika semalam seorang pelajar mengatakan bahawa Menumbuk itu adalah kelakuan jahat, tanya pelajar tersebut Apakah punca seseorang menumbuk 4 TULIS JAWAPAN PELAJAR Kumpul semua kertas jawapan dari para pelajar. orang lain? Minta mereka tulis jawapan-jawapan mereka di atas sehelai kertas. Tampal sehelai kertas mahjong pada papan putih/papan hitam. Di hadapan kelas, bacakan jawapan-jawapan pelajar dan tuliskan jawapan tersebut di atas kertas mahjong. 2 TANYAKAN MEREKA MENGAPA SESETENGAH ORANG MENJADI SASARAN Minta para pelajar untuk berfikir mengapa sesetengah individu lebih berkemungkinan untuk dibuli. BERIKRAR UNTUK SALING MENYOKONG Ingatkan para pelajar bahawa pelajar yang membuli selalunya menghadapi masalah di rumah atau masalah Minta mereka tulis pada kertas yang sama dengan soalan #1. peribadi. Ingatkan para pelajar bahawa mereka mampu memastikan bahawa semua rakan sekelas mereka 3 BINCANG BAGAIMAN BERSIKAP BAIK HATI BOLEH MEMBANTU selamat daripada dibuli. Beritahu para pelajar bahawa kita semua lebih kuat apabila kita bekerjasama, dan Rujuk kelakuan baik yang telah dikenalpasti semalam. Tanyakan mereka bagaimana bersikap baik hati boleh membantu kawan-kawan mereka yang dibuli atau kadangkala apa yang diperlukan untuk menghentikan kes-kes pembulian adalah untuk bersuara beramai-ramai. Minta para pelajar berikrar untuk bersikap baik hati dan yang jahat. Contohnya, jika seseorang menumbuk membantu pembuli dan mangsa. Ingatkan pelajar-pelajar untuk menonton Video Duta Selebriti #StandTogether hari Rabu di laman web Semak bagaimana perkembangan pelajar-pelajar anda dengan Cabaran Baik Hati. Perbuatan hari ini adalah Minta maaf kepada kelakuan salah anda kepada seseorang.

8 KHAMIS Bantuan dan Sokongan Kami ingin memastikan bahawa para pelajar mempunyai seseorang yang mereka boleh percayai dan mengharapkan pada bila-bila masa. Di sini, anda boleh memperkenalkan servis sedia ada yang mampu membantu mereka, di dalam dan luar sekolah. Samada mereka pembuli, pernah dibuli atau perlukan bantuan, mereka boleh manfaatkan senarai di bawah. BAHAN-BAHAN: Pen Marker Papan hitam/papan putih Poster Sokongan #StandTogether (muat turun di BAGAIMANA? PERKENALKAN MEREKA DENGAN SERVIS-SERVIS BERIKUT: 1. Bilik Kaunseling Lokasu Siapa guru kaunselor 2. Bantuan talian untuk pelajar-pelajar yang ingin mengadu atau meluahkan perasaan Befrienders - hubungi or e-mel Talian Kasih - hubungi Layari untuk lihat senarai organisasi yang boleh membantu. Kami sudah menyediakan beberapa tip untuk para pelajar tentang apa yang mereka boleh lakukan jika mereka dibuli (disertakan di bahagian lampiran). Sila bacakan senarai ini bersama pelajar-pelajar anda. Ingatkan pelajar-pelajar untuk menonton Video Pendidikan Selebriti #StandTogether hari Khamis di laman web Video hari ini mengandungi tips untuk pelajar-pelajar yang dibuli. Semak bagaimana perkembangan pelajar-pelajar anda dengan Cabaran Baik Hati. Perbuatan hari ini adalah Tuliskan sebuah nota ucapan terima kasih kepada peniaga kantin anda.

9 JUMAAT Ikrar Baik Hati Peribadi Sebagai penutup, minta pelajar-pelajar anda untuk menulis ikrar baik hati mereka sendiri untuk tahun ini. Ini boleh membina mereka menjadi bertanggungjawab memperbaiki suasana sekolah, bermula dengan mereka sendiri BAHAN-BAHAN: Pen dan kertas BAGAIMANA? Minta para pelajar untuk tulis sebuah ikrar peribadi di atas sehelai kertas. Ikrar tersebut perlu mengandungi TIGA perkara yang mereka mampu lakukan sepanjang tahun untuk menyebarkan kebaikan Contoh: Saya berikrar untuk berbuat baik pada satu orang sekali sehari sepanjang tahun. Saya berikrar untuk berhenti menulis komen-komen jahat di media sosial, dan menulis komen yang lebih positif. Saya berikrar untuk mempertahankan kawan saya jika mereka dibuli d) Perkara lain yang mereka boleh ikrarkan: Saya berikrar untuk berjabat tangan atau high-five cikgu saya setiap hari! Saya berikrar untuk menulis nota terima kasih kepada semua guru dan rakan sekelas saya sepanjang tahun Saya berikrar untuk menulis mesej positif di media sosial setiap minggu Saya berikrar untuk membantu kerja rumah kawan saya setiap hari Galakkan pelajar-pelajar anda untuk ikrarkan sesuatu yang mereka mampu lakukan sepanjang tahun, bukan sekali sahaja. Bersikap baik hati sepatutnya menjadi sebuah kebiasaan! Mereka boleh tampal ikrar mereka di dalam bilik, di laman sosial, ataupun simpan sahaja. Ataupun anda boleh reka sebuah papan ikrar baik hati di dalam kelas, di mana pelajar-pelajar boleh tampal ikrar mereka di situ sepanjang tahun. Ingatkan pelajar-pelajar untuk menonton Video Pendidikan Selebriti #StandTogether hari Jumaat di laman web Semak bagaimana perkembangan pelajar-pelajar anda dengan Cabaran Baik Hati. Perbuatan hari ini adalah Tampalkan sebuah nota ucapan terima kasih di pejabat guru anda

10

11

12

13 LAMPIRAN

14 Tip untuk pelajar-pelajar yang dibuli Jika anda dibuli, anda tidak keseorangan dan anda bukanlah seorang yang tidak berdaya. Di sini kami kongsikan lima perkara yang anda boleh lakukan hari ini, untuk membantu diri anda. 1. Pertama, jangan salahkan diri anda! Ini mesej paling penting dan jika hanya mampu ingat satu perkara sahaja, ingatlah bahawa ini bukan salah anda. Segala perkara jahat yang dilemparkan atau dilakukan pada anda, ia bukan salah anda dan anda tidak sepatutnya diperlakukan begitu. 2. Pastikan anda dapatkan bantuan. Beritahu guru anda, ibubapa anda, guru kaunselor atau mana-mana orang dewasa yang anda boleh percayai. Kami faham bahawa ia sesuatu yang sukar untuk mengakui diri anda dibuli dan mungkin anda malu, tetapi membuli itu sesuatu yang berlaku hampir pada semua orang. Memberitahu pada seorang dewasa mungkin akan membantu anda mendapatkan bantuan, dan mungkin juga membantu pembuli mengubah kelakuannya. 3. Bersuaralah. Kadangkala, memberanikan diri di hadapan pembuli sekali sahaja pun mampu menghentikan mereka. Jika anda rasa mereka suka membuli anda sebab anda tidak membalas balik, berdepanlah dengan mereka dan buktikan bahawa anda tidak takut untuk mendiamkan mereka. 4. Buat perubahan. Jika anda dibuli secara fizikal, pilihan yang lebih selamat adalah dengan mengelak dengan pembuli. Fikirkan bila dan di mana ia berlaku - jika buli itu berlaku di dalam perjalanan pulang ke rumah, contohnya, ada tak jalan lain yang anda boleh ambil? Ada tak kawan yang anda boleh balik bersama? Cuba fikirkan kawasan yang lebih selamat anda boleh pergi, yang boleh buat anda tidak mudah diserang. Apapun ia, jangan takut untuk lari jika perlu. Tidak perlu malu untuk menyelamatkan diri. 5. Akhirnya, jika anda nampak seseorang dibuli, jangan jadi pemerhati - itu hanyalah seseorang yang berdiri tanpa membuat apa-apa. Bersegeralah melaporkan pada seorang dewasa! Walaupun anda tidak mampu buat apa-apa, jangan hanya berdiri dan melihat. Kadang-kadang, pembuli sukakan perhatian dari orang ramai. Tinggalkan tempat itu, dan yakinkan orang lain untuk ikut anda sekali (jika ia selamat untuk dilakukan) dan laporkan pada seorang dewasa.

Panduan Guru Versi 2. Layari untuk versi terbaru.

Panduan Guru Versi 2. Layari  untuk versi terbaru. Panduan Guru Versi 2. Layari www.standtogether.my/teacher untuk versi terbaru. PANDUAN GURU Pengenalan Buku ini adalah panduan bagi guru-guru yang ingin mengambil bahagian dalam Minggu Baik Hati Kebangsaan

Lebih terperinci

DUA BENAR SATU BOHONG

DUA BENAR SATU BOHONG permainan 1 DUA BENAR SATU BOHONG Matlamat permainan ini adalah untuk berkongsi pengalaman peribadi dengan rakan-rakan anda dan juga sebagai satu cara untuk mengenali mereka dengan lebih baik. Pen Kertas

Lebih terperinci

CABARAN PROGRAM BLITZ SELAMA 6 MINGGU

CABARAN PROGRAM BLITZ SELAMA 6 MINGGU CABARAN PROGRAM BLITZ SELAMA 6 MINGGU Mengapa perlu komited dalam PROGRAM BLITZ? Membina momentum Mencipta kisah kejayaan Mengawal perniagaan anda Mengawal kehidupan anda Menemukan visi dan potensi yang

Lebih terperinci

Pengurusan Bilik Darjah

Pengurusan Bilik Darjah Topik 7 Pengurusan Bilik Darjah HASIL PEMBELAJARAN Di akhir topik ini anda seharusnya dapat: 1. Menerangkan maksud pengurusan bilik darjah; 2. Mengenal pasti perkara yang perlu diambil kira untuk mengurus

Lebih terperinci

Memahami Demensia. Talian Maklumat Demensia:

Memahami Demensia.  Talian Maklumat Demensia: Memahami Demensia www.hpb.gov.sg/dementia Talian Maklumat Demensia: 1800 223 1123 Halaman Kandungan 01 Apa itu Demensia? Siapa yang Mendapat Demensia? Beberapa jenis Demensia 02 Apakah tanda-tanda Penyakit

Lebih terperinci

Hasrat Penjagaan Saya

Hasrat Penjagaan Saya boleh merancang cara saya mahu dijaga. boleh berkongsi sesuatu yang saya anggap penting. boleh menenteramkan jiwa mereka yang saya sayangi. boleh hidup selesa dengan ACP saya. Hasrat Penjagaan Nama : Alamat

Lebih terperinci

PENGAJARAN Sistem Nombor Perduaan Mengenal pasti nombor perduaan dan nombor perpuluhan

PENGAJARAN Sistem Nombor Perduaan Mengenal pasti nombor perduaan dan nombor perpuluhan PENGAJARAN 6 2.0 PERWAKILAN DATA 2. Sistem Nombor Perduaan 2.. Mengenal pasti nombor perduaan dan nombor perpuluhan Kandungan Muka Surat Rancangan Pengajaran 72 Lampiran 6-77 Lembaran Kerja 6-82 Lembaran

Lebih terperinci

Penilaian Kempen Tak Nak. Dan. Tinjauan Polisi Pengawalan Tembakau Antarabangsa SOAL SELIDIK REMAJA ARAHAN

Penilaian Kempen Tak Nak. Dan. Tinjauan Polisi Pengawalan Tembakau Antarabangsa SOAL SELIDIK REMAJA ARAHAN ID Penemubual: - Kementerian Kesihatan Malaysia Pusat Racun Negara Universiti Sains Malaysia Penilaian Kempen Tak Nak Dan Tinjauan Polisi Pengawalan Tembakau Antarabangsa SOAL SELIDIK REMAJA ARAHAN Soalan

Lebih terperinci

Cabaran dalam Menjaga Kanak-kanak Berkeperluan Khas. Erica Lovel

Cabaran dalam Menjaga Kanak-kanak Berkeperluan Khas. Erica Lovel Cabaran dalam Menjaga Kanak-kanak Berkeperluan Khas Erica Lovel erica@ecoethical.com.au Anak-anak Saya.. Jason 25 tahun Ryan 22 tahun, menghidap Perthes Disease sejak berumur 3 tahun, masalah berkaitan

Lebih terperinci

FACT SHEET

FACT SHEET S.1: Kempen 'Jom Sertai Kami' ini berkenaan apa? J: Jom Sertai Kami merupakan kempen insan oleh UNICEF yang bertujuan memberi orang ramai suatu landasan untuk belajar dan memberi respon terhadap penderaan

Lebih terperinci

Menjamin Keselamatan Peranti Digital Anda. Melindungi Penyambungan Anda. Etika Penggunaan Peranti Mudah Alih

Menjamin Keselamatan Peranti Digital Anda. Melindungi Penyambungan Anda. Etika Penggunaan Peranti Mudah Alih Kandungan Pengenalan 2 6 10 Menjamin Keselamatan Peranti Digital Anda Melindungi Penyambungan Anda Etika Penggunaan Peranti Mudah Alih Hari ini, peranti mudah alih (termasuk telefon bimbit dan tablet)

Lebih terperinci

PIBG Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 4 Bandar Kinrara Laman web sekolah: / E-mel:

PIBG Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 4 Bandar Kinrara Laman web sekolah:  / E-mel: PIBG Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 4 Bandar Kinrara 1 Pengantar Penglibatan ibu bapa (IB) dalam pembelajaran anak sangatlah penting. Terdapat banyak bukti yang menunjukkan bahawa penglibatan IB dan

Lebih terperinci

DASAR PEMBERI MAKLUMAT DALAMAN FAQ 2013 SEKSYEN AUDIT DALAM

DASAR PEMBERI MAKLUMAT DALAMAN FAQ 2013 SEKSYEN AUDIT DALAM DASAR PEMBERI MAKLUMAT DALAMAN FAQ 2013 SEKSYEN AUDIT DALAM 1 1. Apakah yang dimaksudkan dengan memberi maklumat? Ia adalah satu tindakan sukarela oleh mana-mana pekerja/orang awam (setakat perkhidmatan

Lebih terperinci

Keperluan Komunikasi. Komunikasi Berkesan 2/2/2016

Keperluan Komunikasi. Komunikasi Berkesan 2/2/2016 Keperluan Komunikasi 1.0 Kemahiran Komunikasi 1.4 Ciri-ciri Komunikasi yang Berkesan Kajian daripada pakar-pakar psikologi dan pakar-pakar komunikasi mendapati kemahiran berkomunikasi memainkan peranan

Lebih terperinci

BAHAGI...OH...BAHAGI...! Oleh. Sinah anak Robinson Sekolah Kebangsaan Mubok Berawan, Serian, Sarawak. Abstrak

BAHAGI...OH...BAHAGI...! Oleh. Sinah anak Robinson Sekolah Kebangsaan Mubok Berawan, Serian, Sarawak. Abstrak BAHAGI...OH...BAHAGI...! Oleh Sinah anak Robinson Sekolah Kebangsaan Mubok Berawan, 94700 Serian, Sarawak. Abstrak Kajian saya bermula apabila tumpuan saya diberi terhadap seorang murid tahun 5 ketika

Lebih terperinci

Diterjemahkan oleh Mohammad Aziz Shah Mohamed Arip (2010)

Diterjemahkan oleh Mohammad Aziz Shah Mohamed Arip (2010) SKALA KONSEP KENDIRI MULTIDIMENSI (SKKM) Oleh Bracken, B. A. 1992. Diterjemahkan oleh Mohammad Aziz Shah Mohamed Arip (2010) Arahan: Sila nilai pernyataan berikut berdasarkan ketepatan pernyataan tersebut

Lebih terperinci

Prosiding Seminar Penyelidikan Tindakan tahun 2005

Prosiding Seminar Penyelidikan Tindakan tahun 2005 MENULIS NOMBOR 0 HINGGA 10 Oleh Law Hie Hieng @ Law Hui Hui Sek. Jenis Keb. Cina Chung Hua Lingga, 94900 Lingga, Sri Aman. Abstrak Kajian ini dijalankan apabila saya dapati Ah Yew, seorang murid Tahun

Lebih terperinci

Bagaimana Bina Aset Hartanah RM1 Juta (Kajian kes) Hakcipta Gila Hartanah a.k.a Tok Penghulu

Bagaimana Bina Aset Hartanah RM1 Juta (Kajian kes) Hakcipta Gila Hartanah a.k.a Tok Penghulu Bagaimana Bina Aset Hartanah RM1 Juta (Kajian kes) Hakcipta Gila Hartanah a.k.a Tok Penghulu Sebelum anda teruskan bacaan, tolong faham apa yang Tok cakap. Ebook ini tidak boleh dijual. Ebook ini tidak

Lebih terperinci

Melindungi Anak-anak di Alam Siber

Melindungi Anak-anak di Alam Siber Melindungi Anak-anak di Alam Siber Oleh: Redy Jeffry Mohamad Ramli CyberSecurity Malaysia (Artikel ini telah disiarkan di dalam Estidotmy, 27 Disember 2007) Ayah, gay itu apa? Apakah agaknya jawapan anda

Lebih terperinci

CHIA CHONG YANG A143398

CHIA CHONG YANG A143398 PERANCANGAN PROJEK Mesyuarat bahagian mingguan diadakan sebanyak 8 kali pada setiap hari Jumaat di Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSSK). Tujuan perjumpaan diadakan adalah bagi: Memperkenalkan program

Lebih terperinci

Seterusnya? Memahami Kesedihan

Seterusnya? Memahami Kesedihan Seterusnya? Memahami Kesedihan Dapatkan maklumat lanjut di: palliativecare.my Disediakan oleh: Percetakan ini ditaja oleh: Apakah itu kesedihan? Kesedihan ialah respons yang dialami selepas kehilangan

Lebih terperinci

PERANAN GURU BIASA DALAM MEMBANTU PERKHIDMATAN BIMBINGAN DAN KAUNSELING DI SEKOLAH

PERANAN GURU BIASA DALAM MEMBANTU PERKHIDMATAN BIMBINGAN DAN KAUNSELING DI SEKOLAH PERANAN GURU BIASA DALAM MEMBANTU PERKHIDMATAN BIMBINGAN DAN KAUNSELING DI SEKOLAH Guru biasa turut memainkan peranan penting dalam membentuk peribadi serta kejayaan murid. Meskipun guru biasa tidak mempunyai

Lebih terperinci

PENDIDIKAN KESIHATAN

PENDIDIKAN KESIHATAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN SATU 2010 KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH TAHUN SATU PENDIDIKAN KESIHATAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN

Lebih terperinci

PENDIDIKAN KESIHATAN

PENDIDIKAN KESIHATAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN SATU 2010 KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH TAHUN SATU PENDIDIKAN KESIHATAN

Lebih terperinci

Hasil temu bual dengan murid ini akan digunakan untuk menjawab soalan kajian yang empat dan lima. 2. Bolah nyatakan sebab anda ke sekolah?

Hasil temu bual dengan murid ini akan digunakan untuk menjawab soalan kajian yang empat dan lima. 2. Bolah nyatakan sebab anda ke sekolah? LAMPIRAN B Protokol Temu bual: Peserta Kajian (Murid) Tarikh : Masa : Tempat : Nama : Hasil temu bual dengan murid ini akan digunakan untuk menjawab soalan kajian yang empat dan lima. Soalan Temu Bual

Lebih terperinci

BAGAIMANA MENJADI SEORANG PELAJAR

BAGAIMANA MENJADI SEORANG PELAJAR Pengenalan BAGAIMANA MENJADI SEORANG PELAJAR Kehidupan dikampus adalah menyeronokkan; tetapi ianya juga penuh dengan suasana persaingan. Pendidikan yang kamu diperolehi disitu, dan sikap yang terbentuk,

Lebih terperinci

SOAL SELIDIK BUKAN PEROKOK DEWASA (MENGHUBUNGI SEMULA) TEMUBUAL MELALUI TELEFON

SOAL SELIDIK BUKAN PEROKOK DEWASA (MENGHUBUNGI SEMULA) TEMUBUAL MELALUI TELEFON ID Penemubual: - Kementerian Kesihatan Malaysia Pusat Racun Negara Universiti Sains Malaysia Tinjauan Polisi Pengawalan Tembakau Antarabangsa (FASA 3) SOAL SELIDIK BUKAN PEROKOK DEWASA (MENGHUBUNGI SEMULA)

Lebih terperinci

7.0 KAEDAH PENGUMPULAN DATA. yang kukuh semasa menjawab soalan-soalan kajian tindakan ini.

7.0 KAEDAH PENGUMPULAN DATA. yang kukuh semasa menjawab soalan-soalan kajian tindakan ini. 7.0 KAEDAH PENGUMPULAN DATA Dalam proses melaksanakan kajian tindakan ini, saya telah menggunakan pelbagai jenis kaedah mengumpul data seperti ujian pra, pemerhatian, temu bual, analisis dokumen, soal

Lebih terperinci

EL1513. Kaunseling Islam. Diploma Pengajian Islam (Elektif, 3 Jam Kredit) Minggu Kelima

EL1513. Kaunseling Islam. Diploma Pengajian Islam (Elektif, 3 Jam Kredit) Minggu Kelima EL1513 Kaunseling Islam Diploma Pengajian Islam (Elektif, 3 Jam Kredit) Minggu Kelima Ulangkaji 5 Dimensi pemantulan perasaan 4 Dimensi Kemahiran Mem-Parafrasa Tangkai ayat Konsep Inti Tepat Informasi

Lebih terperinci

TIP UNTUK MEMPERTAHANKAN DIRI

TIP UNTUK MEMPERTAHANKAN DIRI TIP UNTUK MEMPERTAHANKAN DIRI Terdapat beberapa tip bagaimana untuk mengelakkan diri daripada situasi bahaya ketika anda berada di luar rumah. Umumnya, idea terbaik adalah dengan menggunakan akal fikiran!

Lebih terperinci

Peranan Penyokong Kumpulan Advokasi Diri

Peranan Penyokong Kumpulan Advokasi Diri Peranan Penyokong Kumpulan Advokasi Diri Bahagian dari presentasi ini dihasilkan oleh Cik Yoshie Dan (JOCV) United Voice Persatuan Advokasi Diri Orang Bermasalah Pembelajaran Selangor & Kuala Lumpur Kenapa

Lebih terperinci

SOALAN-SOALAN LAZIM. 3. Adakah sexting atau menghantar gambar kemaluan satu bentuk gangguan dalam talian?

SOALAN-SOALAN LAZIM. 3. Adakah sexting atau menghantar gambar kemaluan satu bentuk gangguan dalam talian? 1. Apakah itu gangguan dalam talian? SOALAN-SOALAN LAZIM Secaranya umumnya, gangguan dalam talian boleh dijelaskan sebagai apa-apa perbuatan yang dijalankan secara berterusan melalui internet atau lain-lain

Lebih terperinci

LMCK PEMIKIRAN KRITIKAL & PENYELESAIAN MASALAH

LMCK PEMIKIRAN KRITIKAL & PENYELESAIAN MASALAH 0 LMCK1421 20162017 PEMIKIRAN KRITIKAL & PENYELESAIAN MASALAH TAJUK: MASALAH INTERAKSI DALAM KALANGAN PELAJAR PUSAT PENGAJIAN SAINS MATEMATIK (PPSM) MENGIKUT TAHUN PENGAJIAN. PENSYARAH: PUAN NUR JUMAADZAN

Lebih terperinci

11 Cerita Sosial Adab

11 Cerita Sosial Adab 11 Cerita Sosial Adab Siri Akhlaq oleh Izaida Ibrahim Dedikasi khas untuk anak-anak Autism Spectrum Disorder Direka dengan Visual Sokongan Tahun penerbitan: 2015. Cetakan pertama. Hakcipta terpelihara

Lebih terperinci

Borang soal selidik iklim keselamatan perkerjaan Nordic

Borang soal selidik iklim keselamatan perkerjaan Nordic NOSACQ-50- Malay Borang soal selidik iklim keselamatan perkerjaan Nordic Tujuan borang soal selidik ini adalah untuk mendapatkan pendapat anda tentang keselamatan di tempat kerja ini. Jawapan anda akan

Lebih terperinci

Cahaya, Kasih Sayang dan Kegembiraan Sepanjang Perjalanan

Cahaya, Kasih Sayang dan Kegembiraan Sepanjang Perjalanan Cahaya, Kasih Sayang dan Kegembiraan Sepanjang Perjalanan 1 Walaupun penuh dengan cabaran dan kesakitan, namun ada juga saat-saat bahagia. Ibu bapa yang telah lebih lama berada di perjalanan ini akan memberitahu

Lebih terperinci

MODUL PENGENDALIAN AKTIVITI GALAKAN MEMBACA. Bahagian Perkhidmatan Perpustakaan Awam Pustaka Negeri Sarawak

MODUL PENGENDALIAN AKTIVITI GALAKAN MEMBACA. Bahagian Perkhidmatan Perpustakaan Awam Pustaka Negeri Sarawak MODUL PENGENDALIAN AKTIVITI GALAKAN MEMBACA BACAAN KEGEMARAN SAYA Bahagian Perkhidmatan Perpustakaan Awam Pustaka Negeri Sarawak BAGAIMANA MENGGUNAKAN MODUL Modul ini terbahagi kepada dua bahagian, iaitu

Lebih terperinci

BAB 3 : TEKANAN EMOSI DALAM KALANGAN MURID. Nordin Tahir IPG Kampus Ipoh

BAB 3 : TEKANAN EMOSI DALAM KALANGAN MURID. Nordin Tahir IPG Kampus Ipoh BAB 3 : TEKANAN EMOSI DALAM KALANGAN MURID Nordin Tahir IPG Kampus Ipoh Pendahuluan Seseorang guru perlu sentiasa saling menerima antara satu sama lain dan menyediakan emosi pelajar. Ini penting supaya

Lebih terperinci

Unit 5 Pendekatan Tematik

Unit 5 Pendekatan Tematik Unit 5 Pendekatan Tematik Pengajaran dan Pembelajaran KBSR Yang Bersepadu dan Tematik Modul Lati han Guru Tahun 1 Program Transisi dan Guru Penyayang Tahun I 67 PERANCANGAN SESI PENDEKATAN TEMATIK Unit

Lebih terperinci

KETAGIHAN INTERNET SATU PENYAKIT MENTAL? Ketahuilah sama ada anda seorang penagih internet atau tidak. Oleh Redy Jeffry Mohamad Ramli

KETAGIHAN INTERNET SATU PENYAKIT MENTAL? Ketahuilah sama ada anda seorang penagih internet atau tidak. Oleh Redy Jeffry Mohamad Ramli KETAGIHAN INTERNET SATU PENYAKIT MENTAL? Ketahuilah sama ada anda seorang penagih internet atau tidak. Oleh Redy Jeffry Mohamad Ramli Setiap kali musim persekolahan berlangsung, ibu bapalah individu-individu

Lebih terperinci

ARAHAN: ( )

ARAHAN: ( ) OPERASI PERKHIDMATAN SOKONGAN PEJABAT TIMBALAN NAIB CANSELOR (HAL EHWAL PELAJAR DAN ALUMNI) Kod Dokumen : OPR/HEPA/BR25/SPP BORANG SOAL SELIDIK AKTIVITI PELAJAR ARAHAN: BERIKUT DISENARAIKAN PERNYATAAN

Lebih terperinci

Penafian 15 MINIT SIAPKAN KIRA KOS BINA & LUAS RUMAH BANGLO

Penafian 15 MINIT SIAPKAN KIRA KOS BINA & LUAS RUMAH BANGLO Penafian Ebook ini dihasilkan untuk memberi pengajaran dan menyalurkan maklumat umum kepada pembaca. Anda mungkin perlu merujuk kepada penasihat atau pengamal profesional untuk sesuatu keputusan yang bersifat

Lebih terperinci

Kenalpasti seorang murid anda yang bersifat ekstrovert dan seorang lagi yang bersifat

Kenalpasti seorang murid anda yang bersifat ekstrovert dan seorang lagi yang bersifat Soalan 3 Kenalpasti seorang murid anda yang bersifat ekstrovert dan seorang lagi yang bersifat introvert. Jelaskan dengan contoh-contoh yang sesuai, bagaimana anda dapat meningkatkan cirriciri positif

Lebih terperinci

Kesetiaan kepada Syarikat

Kesetiaan kepada Syarikat Topik 10 Kesetiaan kepada Syarikat HASIL PEMBELAJARAN Pada akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. Menyatakan konsep kesetiaan kepada syarikat; 2. Membezakan peniupan wisel dalaman dengan luaran; 3.

Lebih terperinci

BAB LIMA KESIMPULAN, CADANGAN DAN PENUTUP. penyelidik dalam bab yang pertama. Di samping itu juga penyelidik akan

BAB LIMA KESIMPULAN, CADANGAN DAN PENUTUP. penyelidik dalam bab yang pertama. Di samping itu juga penyelidik akan BAB LIMA KESIMPULAN, CADANGAN DAN PENUTUP 5.0 Pendahuluan Bab ini akan membincangkan dan merumuskan hasil kajian yang telah dijalankan oleh penyelidik dan akan menjawab persoalan-persoalan kajian yang

Lebih terperinci

Penggunaan ICT Dalam Pengajaran dan Pengajaran Matematik

Penggunaan ICT Dalam Pengajaran dan Pengajaran Matematik Penggunaan ICT Dalam Pengajaran dan Pengajaran Matematik Teknologi pengajaran ialah teori dan praktis reka bentuk, pembangunan, penggunaan, pengurusan dan penilaian proses pelbagai sumber pembelajaran

Lebih terperinci

MODUL 6: HUTANG KAWAN ATAU LAWAN? Isi Kandungan. 6.0 Pengenalan. 6.1 Definisi dan tujuan pinjaman. 6.2 Sumber-sumber dan jenis-jenis pinjaman

MODUL 6: HUTANG KAWAN ATAU LAWAN? Isi Kandungan. 6.0 Pengenalan. 6.1 Definisi dan tujuan pinjaman. 6.2 Sumber-sumber dan jenis-jenis pinjaman MODUL 6: HUTANG KAWAN ATAU LAWAN? Isi Kandungan 6.0 Pengenalan 6.1 Definisi dan tujuan pinjaman 6.2 Sumber-sumber dan jenis-jenis pinjaman 6.3 Bila hutang menjadi kawan dan lawan? 6.4 Cara mengurus pinjaman

Lebih terperinci

BACALAH CICI..! Oleh. Mamat anak Chunggat Sekolah Kebangsaan St. Jude Bunan, Jalan Mongkos, Serian, Sarawak. Abstrak

BACALAH CICI..! Oleh. Mamat anak Chunggat Sekolah Kebangsaan St. Jude Bunan, Jalan Mongkos, Serian, Sarawak. Abstrak BACALAH CICI..! Oleh Mamat anak Chunggat Sekolah Kebangsaan St. Jude Bunan, Jalan Mongkos, 94750 Serian, Sarawak. Abstrak Kajian ini dijalankan apabila saya dapati Cici seorang murid tahun 4 dalam kelas

Lebih terperinci

Membudayakan Kemahiran Berfikir KEMENTERIAN 1 PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

Membudayakan Kemahiran Berfikir KEMENTERIAN 1 PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM Membudayakan Kemahiran Berfikir KEMENTERIAN 1 PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM 2 Bahan ini dibangunkan dan diterjemahkan berdasar nota kursus yang dikendalikan oleh Kestrel Education,

Lebih terperinci

BAHAGIAN A 30 markah. 1. Bidang perguruan merupakan satu profesion kerana mempunyai ciri-ciri berikut kecuali

BAHAGIAN A 30 markah. 1. Bidang perguruan merupakan satu profesion kerana mempunyai ciri-ciri berikut kecuali BAHAGIAN A 30 markah Jawab semua soalan 1. Bidang perguruan merupakan satu profesion kerana mempunyai ciri-ciri berikut kecuali Kepentingan guru adalah diutamakan lebih daripada profesion Profesion ini

Lebih terperinci

Rahsia Marketing Plan Guru Coklat

Rahsia Marketing Plan Guru Coklat 2011 Rahsia Marketing Plan Guru Coklat Khairul Akmal Ibrahin Guru Coklat Enterprise 1/1/2011 Disclaimer Beberapa perkara penting yang perlu anda tahu sebelum membaca e-book ini. 1. Anda dilarang sama sekali

Lebih terperinci

DARI BURUK KE BAIK. Oleh. June Sim Mei Lin ABSTRAK

DARI BURUK KE BAIK. Oleh. June Sim Mei Lin ABSTRAK DARI BURUK KE BAIK Oleh June Sim Mei Lin ABSTRAK Kajian ini saya jalankan apabila saya mendapati ramai murid dalam kelas pemulihan yang sudah pandai mengganggu rakan mereka yang lebih lemah dengan bercakap

Lebih terperinci

PILIHAN ANDA PENTING, KERANA KEHIDUPAN ANDA AMAT BERMAKNA. Suarakan Pilihan Anda

PILIHAN ANDA PENTING, KERANA KEHIDUPAN ANDA AMAT BERMAKNA. Suarakan Pilihan Anda 1 Suarakan Pilihan Anda Pastikan hasrat anda dimaklumkan awal. Bantu mereka yang menyayangi anda memahami kemahuan dan keputusan rawatan yang anda inginkan dalam krisis perubatan. Seorang fasilitator ACP

Lebih terperinci

BELAJAR CARA BELAJAR

BELAJAR CARA BELAJAR BELAJAR CARA BELAJAR (Learning To Learn) Disusun dan diolah berdasarkan penyelidikan Airil Haimi Mohd Adnan Pro-Eksekutif UfoRIA: Unitari Penyelidikan & Aplikasi Intelek UiTM dan Panel Penyelidik-Perunding

Lebih terperinci

Langkah : pengetahuan teori perkembangan /psikologi kanak-kanak/ pemerhatian sistematik

Langkah : pengetahuan teori perkembangan /psikologi kanak-kanak/ pemerhatian sistematik Pengurusan bilik darjah merupakan fakktor penting dalam mempengaruhi motivasi, tahap penglibatan murid dalam proses P/p serta tingkah laku dan sikap murid di dalam bilik darjah. Jacob kounin (1970), bilik

Lebih terperinci

CONTOH KERTAS ARAHAN KEMAHIRAN SOSIAL (KENDIRI) JABATAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA ARAS 7 & 8 BLOK D4, PARCEL D PUTRAJAYA

CONTOH KERTAS ARAHAN KEMAHIRAN SOSIAL (KENDIRI) JABATAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA ARAS 7 & 8 BLOK D4, PARCEL D PUTRAJAYA LAMPIRAN C CONTOH KERTAS ARAHAN KEMAHIRAN SOSIAL (KENDIRI) JABATAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA ARAS 7 & 8 BLOK D4, PARCEL D 62530 PUTRAJAYA NAMA SYARIKAT & NO PENDAFTARAN SLDN NAMA

Lebih terperinci

Tajuk Ebook: Rahsia 5 Langkah Mudah Perniagaan TASKA Didedah. Ditulis oleh: Ummi Sofea

Tajuk Ebook: Rahsia 5 Langkah Mudah Perniagaan TASKA Didedah. Ditulis oleh: Ummi Sofea (Foto di atas hanya illustrasi sahaja. Produk adalah berbentuk digital) Ebook Rahsia Bisnes TASKA adalah buku elektronik yang disimpan dalam format pdf. Tajuk Ebook: Rahsia 5 Langkah Mudah Perniagaan TASKA

Lebih terperinci

ULASAN TENTANG GEJALA PONTENG SEKOLAH

ULASAN TENTANG GEJALA PONTENG SEKOLAH ULASAN TENTANG GEJALA PONTENG SEKOLAH FAKTOR Seorang guru di Puchong, Bibiana John mengatakan bahawa terdapat beberapa punca yang menjadi peluru kepada berlakunya sikap ponteng sekolah dalam kalangan pelajar.

Lebih terperinci

HHHC9201 KEMAHIRAN KOMUNIKASI (Set31) BAGAIMANA PENGGUNAAN JARINGAN SOSIAL MEMBERI KESAN KEPADA KANAK-KANAK.

HHHC9201 KEMAHIRAN KOMUNIKASI (Set31) BAGAIMANA PENGGUNAAN JARINGAN SOSIAL MEMBERI KESAN KEPADA KANAK-KANAK. HHHC9201 KEMAHIRAN KOMUNIKASI (Set31) BAGAIMANA PENGGUNAAN JARINGAN SOSIAL MEMBERI KESAN KEPADA KANAK-KANAK. DISEDIAKAN OLEH: NAMA: ANIS BALQISH BINTI MUHAMAD AZMI (A145034) CHERYLINA SIAN ANAK MAWANG

Lebih terperinci

Peranan Guru Peranan Pelajar Sebelum Sebelum Semasa Semasa Selepas Selepas

Peranan Guru Peranan Pelajar Sebelum Sebelum Semasa Semasa Selepas Selepas 2 3 4 5 Peranan Guru menyediakan slaid powerpoint untuk memberikan penerangan mengenai cerpen Sabsuka memberikan penerangan dan bertanyakan soalan tentang tajuk cerpen, ilustrasi muka buku, ilustrasi dalam

Lebih terperinci

SYARAT-SYARAT DAN PERATURAN LARIAN HARI KEPUTERAAN SULTAN NAZRIN SHAH [LHKSNS] 2017 (Sila luangkan masa untuk membaca syarat2 dan peraturan di bawah)

SYARAT-SYARAT DAN PERATURAN LARIAN HARI KEPUTERAAN SULTAN NAZRIN SHAH [LHKSNS] 2017 (Sila luangkan masa untuk membaca syarat2 dan peraturan di bawah) SYARAT-SYARAT DAN PERATURAN LARIAN HARI KEPUTERAAN SULTAN NAZRIN SHAH [LHKSNS] 2017 (Sila luangkan masa untuk membaca syarat2 dan peraturan di bawah) 1 Larian Hari Keputeraan Sultan Nazrin Shah ( "Acara")

Lebih terperinci

Yang terakhir diubah suai: 29 Ogos 2016 (lihat versi yang diarkibkan) (Contoh melalui hiperpautan disediakan di akhir dokumen ini.

Yang terakhir diubah suai: 29 Ogos 2016 (lihat versi yang diarkibkan) (Contoh melalui hiperpautan disediakan di akhir dokumen ini. Dasar Privasi Yang terakhir diubah suai: 29 Ogos 2016 (lihat versi yang diarkibkan) (Contoh melalui hiperpautan disediakan di akhir dokumen ini.) Terdapat pelbagai cara untuk anda menggunakan perkhidmatan

Lebih terperinci

Bahagian 1: Imbuhan (10 markah)

Bahagian 1: Imbuhan (10 markah) Bahagian 1: Imbuhan (10 markah) Pilih perkataan yang paling sesuai bagi setiap tempat kosong dalam petikan karangan di bawah ini. Kemudian, tulis angka jawapan pilihan kamu di dalam kurungan yang disediakan.

Lebih terperinci

LMCK 1421 PEMIKIRAN KRITIKAL & PENYELESAIAN MASALAH SEM /2017 SET 4 LAPORAN AKHIR

LMCK 1421 PEMIKIRAN KRITIKAL & PENYELESAIAN MASALAH SEM /2017 SET 4 LAPORAN AKHIR LMCK 1421 PEMIKIRAN KRITIKAL & PENYELESAIAN MASALAH SEM 1 2016/2017 SET 4 LAPORAN AKHIR KEMPEN KESEDARAN PELAJAR TENTANG BAHAN KIMIA BERBAHAYA DALAM ALAT KOSMETIK KUMPULAN 7 PENSYARAH DR SAKHINAH BINTI

Lebih terperinci

(3) mahu membawa awak ke kawasan Geylang Serai pula. (4) belum pernah menonton persembahan muzik tradisional

(3) mahu membawa awak ke kawasan Geylang Serai pula. (4) belum pernah menonton persembahan muzik tradisional FRASA (8 markah) Arahan: Isi setiap tempat kosong dalam dialog di bawah ini dengan frasa yang paling sesuai mengikut konteks. Kemudian, tulis angka jawapan pilihan kamu itu di tempat kosong yang disediakan.

Lebih terperinci

PENDIDIKAN KESIHATAN

PENDIDIKAN KESIHATAN DRAF KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN DUA 2011 DOKUMEN STANDARD KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH (KSSR) MODUL TERAS ASAS PENDIDIKAN KESIHATAN

Lebih terperinci

PENGURUSAN ADUAN BAGI PETUGAS BARISAN HADAPAN SEKTOR AWAM Oleh Bahagian Perhubungan Korporat Jabatan Perkhidmatan Komputer Negeri

PENGURUSAN ADUAN BAGI PETUGAS BARISAN HADAPAN SEKTOR AWAM Oleh Bahagian Perhubungan Korporat Jabatan Perkhidmatan Komputer Negeri INFO SHARING SIRI 3/2010 PENGURUSAN ADUAN BAGI PETUGAS BARISAN HADAPAN SEKTOR AWAM Oleh Bahagian Perhubungan Korporat Jabatan Perkhidmatan Komputer Negeri KANDUNGAN MODUL INFO SHARING SIRI 3/2010 Modul

Lebih terperinci

Notis Data Peribadi dan Maklumat kepada individu

Notis Data Peribadi dan Maklumat kepada individu Notis Data Peribadi dan Maklumat kepada individu Chemical Company of Malaysia dan Kumpulan Syarikatnya menghormati privasi anda. Kami menganggap dan memandang serius data peribadi anda. Notis Data Peribadi

Lebih terperinci

Sila baca setiap soalan dengan teliti dan jawab seberapa tepat yang anda boleh.

Sila baca setiap soalan dengan teliti dan jawab seberapa tepat yang anda boleh. Di dalam soal selidik ini anda akan mendapati soalan berkenaan topik berikut: Anda, keluarga anda, dan rumah anda Bagaimana anda berfikir tentang hidup anda Latar belakang migrasi Kesihatan anda Sekolah

Lebih terperinci

GARIS PANDUAN Pembangunan Laman Web Universiti Kebangsaan Malaysia

GARIS PANDUAN Pembangunan Laman Web Universiti Kebangsaan Malaysia GARIS PANDUAN Pembangunan Laman Web Universiti Kebangsaan Malaysia G a r i s P a n d u a n P e m b a n g u n a n L a m a n W e b P T J 2 OBJEKTIF Garis panduan ini bertujuan menjadi rujukan kepada webmaster

Lebih terperinci

10.0 RUMUSAN DAN REFLEKSI

10.0 RUMUSAN DAN REFLEKSI 10.0 RUMUSAN DAN REFLEKSI Dapatan kajian ini telah menunjukkan teknik ENIS dapat membantu murid menguasai kemahiran sifir 2-5. Selepas penyelidikan tindakan ini, murid melahirkan perasaan yakin dan seronok

Lebih terperinci

Polisi Privasi. Pengenalan

Polisi Privasi. Pengenalan Polisi Privasi Pengenalan imsme ialah satu platform rujukan atas talian yang pertama di Malaysia bagi pinjaman/ pembiayaan PKS yang dimiliki dan diuruskan sepenuhnya oleh Credit Guarantee Corporation Malaysia

Lebih terperinci

UJIAN MINAT BELAJAR (Soal Selidik) Bil Pernyataan (item) Jumlah Skor

UJIAN MINAT BELAJAR (Soal Selidik) Bil Pernyataan (item) Jumlah Skor UJIAN MINAT BELAJAR (Soal Selidik) Arahan : Sila tandakan (/) pada item berikut sama ada pada ruangan (Y) bagi Ya (bertepatan dengan diri anda) atau ruangan (T) bagi Tidak (tidak bertepatan dengan diri

Lebih terperinci

EARLY RECOVERY KLINIK C&C 1MALAYSIA SG BESI

EARLY RECOVERY KLINIK C&C 1MALAYSIA SG BESI EARLY 2012 RECOVERY KLINIK C&C 1MALAYSIA SG BESI MODUL C&C SG.BESI (2011-2012)/HB Page 2 EARLY RECOVERY (KEPULIHAN AWALAN) Matlamat Kumpulan Kemahiran Pemulihan Awal Mengatur sebuah kumpulan yang berstruktur

Lebih terperinci

Pengenalan kepada Kaunseling

Pengenalan kepada Kaunseling Topik 1 Pengenalan kepada Kaunseling HASIL PEMBELAJARAN Pada akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. Mengenal pasti konsep dan kepentingan kaunseling; 2. Membezakan antara kaunseling dan psikoterapi;

Lebih terperinci

BAB 1 ISU PERLAKSANAAN KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN DI TEMPAT KERJA

BAB 1 ISU PERLAKSANAAN KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN DI TEMPAT KERJA BAB 1 ISU PERLAKSANAAN KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN DI TEMPAT KERJA 1.1 Pendahuluan Para pekerja adalah antara aset penting negara dan menjadi tulang belakang proses pembangunan dimana tanpa sumbangan

Lebih terperinci

Buat Apa Yang Betul. Kod Etika

Buat Apa Yang Betul. Kod Etika Buat Apa Yang Betul Kod Etika Apa itu Kod? Kod mengandungi maklumat dan sumber yang akan membantu anda melakukan perniagaan Johnson Matthey secara sah, beretika, bertanggungjawab dan menggambarkan nilai

Lebih terperinci

PENGENALAN muka surat 02. ANCAMAN DAN KEBIMBANGAN SIBER muka surat 04. ANCAMAN KESIHATAN SIBER muka surat 08

PENGENALAN muka surat 02. ANCAMAN DAN KEBIMBANGAN SIBER muka surat 04. ANCAMAN KESIHATAN SIBER muka surat 08 1 PENGENALAN muka surat 02 ANCAMAN DAN KEBIMBANGAN SIBER muka surat 04 Contoh-contoh platform dalam talian yang popular dalam kalangan kanak-kanak dan ancaman siber yang berkaitan: muka surat 07 ANCAMAN

Lebih terperinci

Laporan Komunikasi Efektif (LMCK1331 Set86) Nama : Ooi Kah Yen No. Matrik : A Tajuk Drama : Akulah Tanggang Peranan dalam drama : Watak Susan

Laporan Komunikasi Efektif (LMCK1331 Set86) Nama : Ooi Kah Yen No. Matrik : A Tajuk Drama : Akulah Tanggang Peranan dalam drama : Watak Susan Laporan Komunikasi Efektif (LMCK1331 Set86) Nama : Ooi Kah Yen No. Matrik : A150873 Tajuk Drama : Akulah Tanggang Peranan dalam drama : Watak Susan Pengenalan Komunikasi efektif ialah menyampaikan fikiran,

Lebih terperinci

Panduan Am Untuk Staf Sekolah SK Taginambur Tamparuli, SABAH, MALAYSIA

Panduan Am Untuk Staf Sekolah SK Taginambur Tamparuli, SABAH, MALAYSIA Panduan Am Untuk Staf Sekolah SK Taginambur Tamparuli, SABAH, MALAYSIA 1 Arahan Am 1.1 Selaku pegawai kerajaan guru adalah tertakluk kepada segala arahan yang terdapat dalam Perintah Am Kerajaan. Oleh

Lebih terperinci

POLISI PEMBELIAN. Pembelian Produk Samak. Produk Pesanan SAMAK SERTU SERVICES SDN BHD POLISI PEMBELIAN

POLISI PEMBELIAN. Pembelian Produk Samak. Produk Pesanan SAMAK SERTU SERVICES SDN BHD POLISI PEMBELIAN Sila baca dokumen ini dengan teliti kerana ia mengandungi terma & syarat yang telah anda persetujui untuk dipatuhi jika anda terus menggunakan esamak. Di bawah merupakan Terma & Syarat ("Syarat") yang

Lebih terperinci

Inovasi dan Perubahan

Inovasi dan Perubahan Topik 11 Inovasi dan Perubahan HASIL PEMBELAJARAN Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. Menghuraikan kepentingan inovasi dalam organisasi; 2. Menerangkan cara-cara menguruskan inovasi dengan berkesan;

Lebih terperinci

BAB 1 PENGENALAN. 1.1 Pendahuluan

BAB 1 PENGENALAN. 1.1 Pendahuluan BAB 1 PENGENALAN 1.1 Pendahuluan Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya. Kehidupan manusia di dunia ini tidak dapat lari daripada sebarang masalah. Masalah adalah soalan yang mendorong kita untuk

Lebih terperinci

NUR FARA AYUNI BINTI ABDUL RAFFAR PISMP AMBILAN JANUARI 2012 RBT 1

NUR FARA AYUNI BINTI ABDUL RAFFAR PISMP AMBILAN JANUARI 2012 RBT 1 REFLEKSI Alhamdulillah, saya berjaya juga menyiapkan tugasan projek Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran EDU3105 tepat pada masanya. Saya juga berasa bersyukur kerana mampu menyiapkan hampir 85%

Lebih terperinci

Malay. 1 Soalan: Saya bertanggungjawab sepenuhnya terhadap apa yang saya telan, suntik atau gunakan pada tubuh saya.

Malay. 1 Soalan: Saya bertanggungjawab sepenuhnya terhadap apa yang saya telan, suntik atau gunakan pada tubuh saya. Malay 1 Soalan: Saya bertanggungjawab sepenuhnya terhadap apa yang saya telan, suntik atau gunakan pada tubuh saya. Semua atlet perlu proaktif untuk bertanya supaya kerjaya sukan mereka tidak terjejas.

Lebih terperinci

Polisi Privasi Smiggle

Polisi Privasi Smiggle Polisi Privasi Smiggle Ini adalah Polisi Privasi Just Group Limited ABN 97 096 911 410 (Just Group) dan kesemua anak-anak syarikatnya (kami). Smiggle adalah sebahagian daripada Just Group. Just Group adalah

Lebih terperinci

Masalah Tingkah Laku

Masalah Tingkah Laku Masalah Tingkah Laku Masalah tingkah laku di kalangan kanak-kanak adalah perkara biasa. Namun, kanak-kanak yang menunjukkan tingkah laku kurang sesuai pada tahap serius dan berterusan akan mengakibatkan

Lebih terperinci

S A R A N A. Sekolah. Inisiatif Ibu Bapa, Komuniti dan Sektor Swasta Suatu Inisiatif Utama Makmal GTP2.0

S A R A N A. Sekolah. Inisiatif Ibu Bapa, Komuniti dan Sektor Swasta Suatu Inisiatif Utama Makmal GTP2.0 S A R A N A Sekolah Inisiatif Ibu Bapa, Komuniti dan Sektor Swasta Suatu Inisiatif Utama Makmal GTP2.0 Kepercayaan kepada Tuhan Kesetiaan kepada Raja dan Negara Keluhuran Perlembagaan Kedaulatan Undang-Undang

Lebih terperinci

Khidmat Masyarakat dalam. Kegiatan Kokurikulum PENGENALAN HASIL PEMBELAJARAN

Khidmat Masyarakat dalam. Kegiatan Kokurikulum PENGENALAN HASIL PEMBELAJARAN Topik 8 Khidmat Masyarakat dalam HASIL PEMBELAJARAN Kegiatan Kokurikulum Di akhir kursus ini, anda seharusnya dapat: 1. Menyatakan matlamat khidmat masyarakat; 2. Mengenal pasti tumpuan projek khidmat

Lebih terperinci

MEMADANKAN PERIBAHASA (10 MARKAH)

MEMADANKAN PERIBAHASA (10 MARKAH) MEMADANKAN PERIBAHASA (10 MARKAH) ARAHAN: Setiap petikan ringkas di bawah ini menggambarkan maksud satu peribahasa. Padankan petikan tersebut dengan peribahasa paling sesuai daripada senarai diberikan.

Lebih terperinci

OH, ITUNYA DARAB! Oleh. Chai Mei Ling ABSTRAK

OH, ITUNYA DARAB! Oleh. Chai Mei Ling ABSTRAK OH, ITUNYA DARAB! Oleh Chai Mei Ling ABSTRAK Kajian ini bertujuan membantu Liu menguasai kemahiran mendarab. Dalam kajian ini, teknik yang digunakan untuk membantu Liu menguasai kemahiran mendarab adalah

Lebih terperinci

rumah mampu tengok realiti pasaran hartanah hari ini

rumah mampu tengok realiti pasaran hartanah hari ini rumah mampu tengok realiti pasaran hartanah hari ini Sedarkah anda bahawa kebanyakan orang mempunyai tanggapan yang salah terhadap maksud rumah mampu milik sehingga mengeluarkan kenyataan bahawa hartanah

Lebih terperinci

Bahagian A: Imbuhan (10 markah)

Bahagian A: Imbuhan (10 markah) Bahagian A: Imbuhan (10 markah) Pilih perkataan yang paling sesuai bagi setiap tempat kosong dalam petikan karangan di bawah ini. Kemudian, tulis angka jawapan pilihan kamu di dalam kurungan yang disediakan.

Lebih terperinci

Kod etika perniagaan Disemak Februari 2016

Kod etika perniagaan Disemak Februari 2016 Kod etika perniagaan Disemak Februari 2016 Kod etika perniagaan Semua unit perniagaan dan pekerja Smiths adalah tertakluk kepada kod etika ini. Pematuhan kepada kod ini dapat membantu mengekalkan dan meningkatkan

Lebih terperinci

2.0 Isu Keprihatinan Yang Dikaji Fokus Kajian 3.0 Objektif Kajian

2.0 Isu Keprihatinan Yang Dikaji Fokus Kajian 3.0 Objektif Kajian Penggunaan Sistem Trek Dalam Pengajaran Dan Pembelajaran Mata Pelajaran Sejarah Tingkatan Lima F (Nasionalisme Di Malaysia Sehingga Perang Dunia Kedua) Md.Arman @Jamaludin Ag.Damit Abstrak Kajian ini dijalankan

Lebih terperinci

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. Kurikulum Standard Sekolah Rendah KSSR

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. Kurikulum Standard Sekolah Rendah KSSR KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA Kurikulum Standard Sekolah Rendah KSSR 1 MODUL P9 Standard kandungan: Standard pembelajaran: Masa: 4.0 Menghasilkan Projek Pengaturcaraan 4.1 Membina satu projek pengaturcaraan

Lebih terperinci

1.0 PENDAHULUAN. ini dijalankan di SKBC dalam tempoh masa selama tiga bulan semasa saya

1.0 PENDAHULUAN. ini dijalankan di SKBC dalam tempoh masa selama tiga bulan semasa saya 1.0 PENDAHULUAN 1.1 Pengenalan SK Bukit Ceria (SKBC)(nama samaran) adalah sebuah sekolah yang terletak di daerah Kuala Muda / Yan, iaitu 5 km dari Bandar Gurun, Kedah. Kajian tindakan ini dijalankan di

Lebih terperinci

PANDUAN KOMUNIKASI STAF UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA

PANDUAN KOMUNIKASI STAF UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi Universiti Putra Malaysia, 43400 Selangor, Malaysia Tel : 603-8946 6003 Faks : 603-8948 7273 TUJUAN PANDUAN KOMUNIKASI STAF UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA 1. Komunikasi

Lebih terperinci

BESAR dan kecil. Oleh. Zailan Bin Jeman Sekolah Kebangsaan Tarat, Serian, Sarawak. Abstrak

BESAR dan kecil. Oleh. Zailan Bin Jeman Sekolah Kebangsaan Tarat, Serian, Sarawak. Abstrak BESAR dan kecil Oleh Zailan Bin Jeman Sekolah Kebangsaan Tarat, 94700 Serian, Sarawak. Abstrak Kajian ini saya jalankan apabila saya mendapati Joji, seorang murid tahun 5 menghadapi masalah menulis huruf

Lebih terperinci

Dasar Privasi kami. Terakhir diubah suai: 12 Dis Ringkasan perubahan boleh dirujuk di bahagian bawah Dasar Privasi ini.

Dasar Privasi kami. Terakhir diubah suai: 12 Dis Ringkasan perubahan boleh dirujuk di bahagian bawah Dasar Privasi ini. Dasar Privasi kami Terakhir diubah suai: 12 Dis 2014. Ringkasan perubahan boleh dirujuk di bahagian bawah Dasar Privasi ini. Matlamat Dasar Privasi ini adalah untuk memberikan gambaran keseluruhan tentang

Lebih terperinci