Usul Al-Qiraat. Ibnu Kathir dan Abu Amru. Bab 10. Dua Hamzah Dalam Satu Kalimah

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ukuran: px
Mulai penontonan dengan halaman:

Download "Usul Al-Qiraat. Ibnu Kathir dan Abu Amru. Bab 10. Dua Hamzah Dalam Satu Kalimah"

Transkripsi

1 Usul Al-Qiraat Ibnu Kathir dan Abu Amru Bab 10 Dua Hamzah Dalam Satu Kalimah

2 Skop Perbincangan Pengenalan Hukum Bacaan Kalimah Khusus

3 Pengenalan - 2 hamzah berada dalam satu kalimah - Kedua-dua Hamzah berada di awal kalimah - Terdapat 3 keadaan sahaja ء أ أ أ ء ء

4 Pengenalan أ ء (Al-Baqarah 6)

5 Pengenalan ء أ (As-Saffat 86)

6 Pengenalan ء أ (Sod 8)

7 Pengenalan Tashil Bacaan di antara Hamzah dengan Alif, Hamzah dengan Waw dan Hamzah dengan Ya Keadaan Tashil Hamzah Kedua ء أ أ أ ء ء

8 Pengenalan Idkhal Memasukkan Alif selepas Hamzah Keadaan Idkhal antara Hamzah Pertama dan Kedua أ ء أ ا ء ء أ ء ا أ ء أ ء ا أ

9 Pengenalan Ibdal Menukar Hamzah kepada huruf Madd أ ء Ibdal ا ء

10 Hukum Bacaan Rawi No. Keadaan Hafs Qalon Warsy Al-Bazzi Qunbul As-Susi Ad-Duri ء أ أ ء Tahqiq Hamzah Pertama dan Kedua Idkhal Bersama Tashil Hamzah kedua Tashil Hamzah Kedua Ibdal Hamzah Kedua Tashil Hamzah Kedua Idkhal Bersama Tashil Hamzah kedua 3. ء أ Tashil Hamzah Kedua

11 Hukum Bacaan Ibnu Kathir - Tashil Hamzah Kedua ( ) Abu Amru - Idkhal Bersama Tashil Hamzah Kedua ( )

12 Hukum Bacaan Ibnu Kathir - Tashil Hamzah Kedua ( ) Abu Amru - Idkhal Bersama Tashil Hamzah Kedua ( )

13 Hukum Bacaan Ibnu Kathir - Tashil Hamzah Kedua ( ) Abu Amru - Idkhal bersama Tashil Hamzah Kedua ( ) - Tashil Hamzah Kedua ( )

14 - Terdapat lima tempat di dalam al-quran (Al-Anbiya 73)

15 (At-Taubah 12) (Al-Qasas 5)

16 (Al-Qasas 41) (As-Sajadah 24)

17 - Ibnu Kathir dan Abu Amru membaca dengan Tashil sahaja Ibnu Kathir - Tashil Hamzah Kedua ( ) Abu Amru -Tashil Hamzah Kedua ( )

18 No. Cara Bacaan Hafs Qalon Warsy Al-Bazzi Qunbul As-Susi Ad-Duri 1. Tahqiq Hamzah Pertama dan Kedua 2. Idkhal Bersama Tashil Hamzah kedua 3. Tahqiq Hamzah Pertama dan Tashil Hamzah Kedua

19 - Terdapat 3 tempat di dalam al-quran (Al-A raf 123)

20 (Taha 71)

21 (Asy-Syu ra 49)

22 - Asal kalimah terdapat 3 Hamzah

23 - Hamzah ketiga diibdal oleh semua Qurra

24 - Hamzah pertama dihadhaf oleh Hafs dan Ruwais - Qunbul khilaf - hadhaf dan ithbat - Baki Qurra termasuk Al-Bazzi dan Abu Amru - ithbat Hafs, Ruwais, Qunbul Qunbul dan baki Qurra (kecuali Hafs dan Ruwais)

25 - Al-Bazzi dan Abu Amru membaca dengan tahqiq Hamzah pertama dan tashil Hamzah kedua pada ketiga-tiga surah Al-Bazzi - Tashil Hamzah Kedua ( ) Abu Amru -Tashil Hamzah Kedua ( )

26 Qunbul membaca dengan tiga keadaan - Isqat hamzah pertama untuk surah Taha ( ) - Tahqiq Hamzah pertama dan Tashil Hamzah kedua pada surah Asy-Syu ara ( ) - Ibdal Hamzah pertama menjadi Waw dan Tashil Hamzah kedua ketika wasal pada surah Al-A raf ( ). Jika wakaf pada kalimah dan ibtida dengan, beliau membaca dengan tahqiq Hamzah pertama dan tashil Hamzah kedua ( )

27 (Taha 71) No. Cara Bacaan Hafs Qalon Warsy Al-Bazzi Qunbul As-Susi Ad-Duri 1. Isqat Hamzah Pertama dan Tahqiq Hamzah Kedua 2. Tahqiq Hamzah Pertama dan Tashil Hamzah kedua

28 (Asy-Syu ra 49) No. Cara Bacaan Hafs Qalon Warsy Al-Bazzi Qunbul As-Susi Ad-Duri 1. Isqat Hamzah Pertama dan Tahqiq Hamzah Kedua 2. Tahqiq Hamzah Pertama dan Tashil Hamzah kedua

29 (Al-A raf 123) No. Cara Bacaan Hafs Qalon Warsy Al-Bazzi Qunbul As-Susi Ad-Duri 1. Isqat Hamzah Pertama dan Tahqiq Hamzah Kedua 2. Tahqiq Hamzah Pertama dan Tashil Hamzah kedua (ibtida - nota 1) 3. Ibdal Hamzah Pertama Menjadi Waw dan Tashil Hamzah Kedua (wasal - nota 2) Nota 1: Dibaca Nota 2: Dibaca

30 (Al-Mulk 15-16)

31 Qunbul membaca dengan ibdal Hamzah pertama menjadi Waw dan Tashil Hamzah kedua ketika wasal ( ) Ketika waqaf pada kalimah, beliau ibtida dengan Tahqiq Hamzah pertama dan tashil Hamzah kedua ( )

32 Al-Bazzi - Tashil Hamzah Kedua ( ) Abu Amru - Idkhal bersama tashil Hamzah Kedua ( )

33 No. Cara Bacaan Hafs Qalon Warsy Al-Bazzi Qunbul As-Susi Ad-Duri 1. Tahqiq Hamzah Pertama dan Kedua 2. Tashil Hamzah kedua 3. Ibdal Hamzah Pertama Menjadi Waw dan Tashil Hamzah Kedua 4 Idkhal Bersama Tashil Hamzah kedua 5 Ibdal Hamzah Kedua Menjadi Alif

34 - Terdapat 1 tempat di dalam al-quran (Fussilat 44)

35 Kalimah asal - Ibnu Kathir - Tahqiq Hamzah pertama, tashil Hamzah Kedua ( ) Abu Amru - Idkhal bersama tashil Hamzah Kedua ( )

36 No. Cara Bacaan Hafs Qalon Warsy Al-Bazzi Qunbul As-Susi Ad-Duri 1. Tahqiq Hamzah Pertama dan Tashil Hamzah kedua 2. Idkhal Bersama Tashil Hamzah kedua 3. Ibdal Hamzah Kedua Menjadi Alif (Madd Lazim)

37 - Merupakan gandingan dua kalimah pertanyaan yang terdapat dalam satu ayat, kecuali dalam surah An-Nazi at dan Al- Ankabut yang terdapat dalam 2 ayat - Terdapat di 11 tempat dalam 9 surah - Khilaf sama ada dibaca 2 Hamzah (Istifham) atau 1 Hamzah (Ikhbar)

38 10. Dan mereka (yang kafir) itu berkata: "Adakah apabila Kami telah hilang lenyap Dalam tanah, Adakah Kami pula akan hidup semula Dalam bentuk kejadian Yang baharu?" (Mereka bukan sahaja tidak percaya tentang hidup semula) bahkan mereka tidak percaya tentang pertemuan Dengan Tuhannya (As-Sajadah 10)

39 82. Mereka berkata: "Adakah apabila Kami telah mati dan Kami menjadi tanah dan tulang, Adakah Kami akan dibangkitkan (hidup semula)? (Al-Mukminun 82)

40 49. Dan mereka berkata: "Adakah sesudah kita menjadi tulang dan benda Yang reput, Adakah kita akan dibangkitkan semula Dengan kejadian Yang baharu?" (Al-Isra 49)

41 98. Balasan mereka Yang sedemikian, ialah kerana mereka kufur ingkarkan ayat-ayat kami, dan mereka berkata: "Adakah sesudah Kami menjadi tulang dan benda Yang reput, Adakah Kami akan dibangkitkan semula Dalam kejadian Yang baharu?" (Al-Isra 98)

42 16. "Adakah sesudah kita mati serta menjadi tanah dan tulang, Adakah kita akan dibangkitkan hidup semula? (As-Saffat 16)

43 53. "Adakah sesudah kita mati dan menjadi tanah dan tulang, Adakah kita akan (dihidupkan semula serta) dibalas apa Yang telah kita lakukan? " ' (As-Saffat 53)

44 47. Dan juga mereka selalu berkata: "Adakah sesudah kita mati serta menjadi tanah dan tulang, betulkah kita akan dibangkitkan hidup semula? (Al-Waqi ah 47)

45 10. Mereka (yang ingkar) berkata: "Sungguhkah kita akan dikembalikan hidup seperti keadaan di dunia dahulu? 11. "Bolehkah (dihidupkan semula) sesudah kita menjadi tulang Yang reput?" (An-Nazi at 10-11)

46 (Ar-Ra d 5)

47 5. Dan jika Engkau merasa hairan (Wahai Muhammad), maka sungguh menghairankan perkataan mereka Yang kafir itu (yang mengatakan): "Adalah apabila Kami telah menjadi tanah betulkah Kami pula akan hidup semula Dalam bentuk kejadian Yang baharu?" mereka itulah orang-orang Yang kufur ingkar kepada Tuhan mereka, dan merekalah Yang dibelenggu Dengan belenggu-belenggu pada leher mereka; dan merekalah juga ahli neraka, mereka kekal di dalamnya (Ar-Ra d 5)

48 67. Dan orang-orang Yang kafir berkata: "Adakah sesudah Kami menjadi tanah, dan juga datuk nenek kami, Adakah Kami semua akan dikeluarkan dari kubur (hidup semula)? (An-Naml 67)

49 (Al- Ankabut 28-29)

50 28. Dan (ingatkanlah peristiwa) Nabi Lut tatkata ia berkata kepada kaumnya: "Sesungguhnya kamu melakukan perbuatan Yang keji, Yang tidak pernah dilakukan oleh seorangpun dari penduduk alam ini sebelum kamu. 29. "Patutkah kamu mendatangi orang lelaki (untuk memuaskan nafsu syahwat kamu)? dan kamu memotong jalan lalu-lalang (untuk tujuan jahat kamu)? dan kamu pula melakukan perbuatan Yang mungkar di tempat-tempat perhimpunan kamu?" maka kaumnya tidak menjawab selain daripada berkata (secara mengejek-ejek): "Datangkanlah kepada Kami azab dari Allah (yang Engkau janjikan itu) jika betul Engkau dari orang-orang Yang benar". (Al- Ankabut 28-29)

51 Kalimah Cara Bacaan No. Ayat Asal Nafi Ib. Kathir Ab. Amru 1. Ar-Ra d 5 2. Al-Isra Al-Isra Al-Mukminun As-Sajadah As-Saffat As-Saffat Al-Waqi ah 47 9 An-Naziat An-Naml Al-Ankabut Ikhbar <- Istifham Istifham <- Ikhbar

52 (Al-Ahqaf 20)

53 Ibnu Kathir - Membaca dengan 2 Hamzah - Tahqiq Hamzah pertama dan tashil Hamzah Kedua ( ) Abu Amru - Membaca dengan 1 Hamzah ( )

54 (Al-Qalam 14) Ibnu Kathir dan Abu Amru membaca dengan 1 Hamzah (ikhbar)

55 (Ali-Imran 73)

56 Ibnu Kathir - Membaca dengan 2 Hamzah (Istifham) - Tahqiq Hamzah pertama dan tashil Hamzah Kedua ( ) Abu Amru - Membaca dengan 1 Hamzah (Ikhbar) ( )

57 Peringatan Hamzah Wasal Apabila Hamzah wasal berada di antara Hamzah Istifham dan Lam Ta arif yang sakin, semua Qurra membaca dengan 2 wajah: - Ibdal Musybi a (Madd Lazim) - contoh: - Tashil bersama Qasar contoh: Bacaan ibdal lebih diutamakan

58 Peringatan (An-Naml 59) (Yunus 51)

59 Peringatan (Yunus 91) (Yunus 59)

60 Peringatan (Al-An am 143)

61 Peringatan (Al-An am 144)

62 Peringatan Abu Amru menambah satu lagi tempat ia-itu dalam surah Yunus dibaca dengan 2 wajah: - Ibdal Musybi a ( ) - Tashil bersama Qasar ( ) (Yunus 81)

63 Wallahua lam

ILMU QIRAAT MODUL 2. Diploma Pengajian Al-Quran dan Al-Sunnah 2013

ILMU QIRAAT MODUL 2. Diploma Pengajian Al-Quran dan Al-Sunnah 2013 ILMU QIRAAT MODUL 2 Diploma Pengajian Al-Quran dan Al-Sunnah 2013 SUKATAN MANHAJ MODUL 2 1)ISTILAH ISTILAH ILMU QIRAAT 5)MANHAJ IMAM IBNU AMIR 2)MAHJAH IMAM NAFI 4)MANHAJ IMAM ABU AMRU 3)MANHAJ IMAM IBNU

Lebih terperinci

Bacaan Khusus Riwayat Hafs Menurut Tariq al-shatibiyyah

Bacaan Khusus Riwayat Hafs Menurut Tariq al-shatibiyyah Topik 10 Bacaan Khusus Riwayat Hafs Menurut Tariq al-shatibiyyah HASIL PEMBELAJARAN Pada akhir topik ini, anda seharusnya dapat; 1. Menjelaskan maksud riwayat Hafs daripada Imam 'Asim menurut Tariq al-shatibiyyah;

Lebih terperinci

ISI KANDUNGAN. 1 Kronologi Penulisan al-quran 1. 2 Penerangan Panduan Waqaf dan Ibtida 8. 3 Perbezaan Khat Nasakh Versi Lama dan Versi Baharu 11

ISI KANDUNGAN. 1 Kronologi Penulisan al-quran 1. 2 Penerangan Panduan Waqaf dan Ibtida 8. 3 Perbezaan Khat Nasakh Versi Lama dan Versi Baharu 11 i ISI KANDUNGAN 1 Kronologi Penulisan al-quran 1 2 Penerangan Panduan Waqaf dan Ibtida 8 1 3 Perbezaan dan Versi Baharu 11 A. Perbezaan Pada Permulaan Dan Pengakhiran Ayat. B. Perbezaan Tanda-tanda Waqaf.

Lebih terperinci

KISI-KISI UJIAN AKHIR MADRASAH BERSTANDAR NASIONAL (UAMBN) TAHUN PELAJARAN

KISI-KISI UJIAN AKHIR MADRASAH BERSTANDAR NASIONAL (UAMBN) TAHUN PELAJARAN KISI-KISI UJIAN AKHIR MADRASAH BERSTANDAR NASIONAL (UAMBN) TAHUN PELAJARAN 2016-2017 Jenis Madrasah : Madrasah Aliyah Bentuk Tes : Pilhan Ganda Program : Non Keagamaan Jumlah soal : 50 butir Mata Pelajaran

Lebih terperinci

Inspirasi Dua Wanita Paling Mulia dalam Sejarah Manusia

Inspirasi Dua Wanita Paling Mulia dalam Sejarah Manusia Metafora Suci dari Langit Metafora 32 Inspirasi Dua Wanita Paling Mulia dalam Sejarah Manusia Keutuhan Iman Seorang Isteri dan Kesucian Seorang Gadis Menuju ke Syurga 256 Inspirasi Dua Wanita Paling Mulia

Lebih terperinci

MANHAJ BACAAN IMAM ABU AMRU DALAM SURAH AN-NISA DISEDIAKAN OLEH:

MANHAJ BACAAN IMAM ABU AMRU DALAM SURAH AN-NISA DISEDIAKAN OLEH: IQS 4122 AL-QIRAAT AL-TATBIQIYYAH VI MANHAJ BACAAN IMAM ABU AMRU DALAM SURAH AN-NISA DISEDIAKAN OLEH: JAHIZAH SYAZANA BINTI BASAR (IBI 13034980) NURUL HIDAYAH BINTI MAT YUSOF (IBI 13035735) ISM AL-QURAN

Lebih terperinci

KHATAM AL-QURAN SUKATAN PELAJARAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA KURIKULUM BERSEPADU SEKOLAH RENDAH

KHATAM AL-QURAN SUKATAN PELAJARAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA KURIKULUM BERSEPADU SEKOLAH RENDAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA KURIKULUM BERSEPADU SEKOLAH RENDAH SUKATAN PELAJARAN KHATAM AL-QURAN Bahagian Kurikulum Pendidikan Islam dan Moral Jabatan Pendidikan Islam dan Moral Kementerian Pelajaran

Lebih terperinci

Pengenalan 10 Imam Qiraat dan Perawi mereka

Pengenalan 10 Imam Qiraat dan Perawi mereka Ahli Qiraat Madinah Nafi Qalun Warsy Nama Asal Nafi' B Abd Rahman B Abi Na'im Isa B Mina B Wardan Uthman B Said B Abdullah Lahir - Meninggal 70H - 169H 120H - 220H 110H-197H Asal Iran Rom Mesir * Berguru

Lebih terperinci

Maksudnya : Surah al-isra : 82

Maksudnya : Surah al-isra : 82 Maksudnya : Dan kami turunkan daripada Al-Quran sesuatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan Al-Quran itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian. Surah

Lebih terperinci

DOA WIRID YANG TERMUAT DALAM AL QUR AN

DOA WIRID YANG TERMUAT DALAM AL QUR AN DOA WIRID YANG TERMUAT DALAM AL QUR AN Berikut ini kumpulan doa-doa yang dahsyat karena doa-doa ini terdapat dalam Al Qur anul Karim. Silahkan dibuka Al Qur annya masing-masing: 1. DOA MOHON AMPUNAN DAN

Lebih terperinci

RASM UTHMANI; HUBUNGANNYA DALAM BIDANG ILMU QIRAAT Oleh: Norazman bin Alias Abdul Muhaimin bin Ahmad Muhammad Hafiz bin Saleh

RASM UTHMANI; HUBUNGANNYA DALAM BIDANG ILMU QIRAAT Oleh: Norazman bin Alias Abdul Muhaimin bin Ahmad Muhammad Hafiz bin Saleh RASM UTHMANI; HUBUNGANNYA DALAM BIDANG ILMU QIRAAT Oleh: Norazman bin Alias Abdul Muhaimin bin Ahmad Muhammad Hafiz bin Saleh Abstrak: Rasm Uthmani merupakan kaedah penulisan al-quran mengikut gaya penulisan

Lebih terperinci

BAB EMPAT PEMBINAAN KATA MENERUSI PROSES IBDA:L. illat. Manakala ibda:l sasarannya ialah huruf illat dan huruf sahi:h, iaitu

BAB EMPAT PEMBINAAN KATA MENERUSI PROSES IBDA:L. illat. Manakala ibda:l sasarannya ialah huruf illat dan huruf sahi:h, iaitu BAB EMPAT PEMBINAAN KATA MENERUSI PROSES IBDA:L 4.0 Pengenalan ialah membuang sesuatu huruf dan menggantikan huruf lain ditempatnya. Konsepnya sama seperti i la:l tetapi ianya hanya melibatkan huruf illat.

Lebih terperinci

ILMU QIRAAT 1 DIPLOMA PENGAJIAN AL QURAN DAN AL SUNNAH 2014 MINGGU KE-5

ILMU QIRAAT 1 DIPLOMA PENGAJIAN AL QURAN DAN AL SUNNAH 2014 MINGGU KE-5 ILMU QIRAAT 1 DIPLOMA PENGAJIAN AL QURAN DAN AL SUNNAH 2014 MINGGU KE-5 PERBINCANGAN MINGGU INI Definasi Qiraat-Riwayat-Toriq Toriq-Toriq Qiraat Imam Asim riwayat Hafs Perbezaan yang terdapat pada Toriq-toriq

Lebih terperinci

PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN QIRAAT: PENGALAMAN DI UIAM ABSTRAK

PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN QIRAAT: PENGALAMAN DI UIAM ABSTRAK PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN QIRAAT: PENGALAMAN DI UIAM ABSTRAK Manfaat mempelajari qiraat tidak banyak diketahui oleh khalayak umum kerana qiraat tidak dipelajari secara meluas. Hanya institusi khusus

Lebih terperinci

TANGGUNGJAWAB ANAK TERHADAP IBU BAPA

TANGGUNGJAWAB ANAK TERHADAP IBU BAPA TANGGUNGJAWAB ANAK TERHADAP IBU BAPA Anak-anak walaupun telah bersuami ataupun beristeri masih mempunyai tanggungjawab terhadap kedua ibu bapa mereka. Tanggungjawab anak kepada kedua ibu bapa terbahagi

Lebih terperinci

DAFTAR TERJEMAH. 1 1 Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-ku.( surah Adz Dzariyaat ayat 56)

DAFTAR TERJEMAH. 1 1 Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-ku.( surah Adz Dzariyaat ayat 56) DAFTAR TERJEMAH NO HALAMAN TERJEMAHAN 1 1 Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-ku.( surah Adz Dzariyaat ayat 56) 2 2 Hai orang-orang beriman apabila kamu dikatakan

Lebih terperinci

ILMU QIRAAT 1 DIPLOMA PENGAJIAN AL QURAN DAN AL SUNNAH 2014 MINGGU KE-4

ILMU QIRAAT 1 DIPLOMA PENGAJIAN AL QURAN DAN AL SUNNAH 2014 MINGGU KE-4 ILMU QIRAAT 1 DIPLOMA PENGAJIAN AL QURAN DAN AL SUNNAH 2014 MINGGU KE-4 PERBINCANGAN MINGGU INI Biodata Imam Hafs Faktor-faktor penyebaran bacaannya Keistimewaan bacaannya Pembagian Qiraat BIODATA IMAM

Lebih terperinci

BAB TIGA PEMBINAAN KATA MENERUSI PROSES I LA:L

BAB TIGA PEMBINAAN KATA MENERUSI PROSES I LA:L BAB TIGA PEMBINAAN KATA MENERUSI PROSES I LA:L 3.0 Pengenalan Sepertimana yang telah diperjelaskan dalam bab yang kedua, ahli morfologi telah membahagikan i la:l kepada tiga bahagian. Bab ini membahaskan

Lebih terperinci

PANDUAN MENGERJAKAN SOLAT KHAS

PANDUAN MENGERJAKAN SOLAT KHAS PANDUAN MENGERJAKAN SOLAT KHAS 101 Surah Yasin dan Amalan Pilihan SOLAT MUSAFIR Panduan Mengerjakan Solat Khas 1. SOLAT JAMAK Menghimpunkan dua solat fardhu ke dalam satu waktu solat. Solat yang boleh

Lebih terperinci

SMKA Segamat, 28 Feb

SMKA Segamat, 28 Feb SMKA Segamat, 28 Feb Penilaian Kurikulum 1 atau lebih dikenali dengan PK1 akan berlangsung sepanjang minggu ini melibatkan seramai 545 pelajar yang terdiri daripada tingkatan 1 sehingga tingkatan 5. Ust.

Lebih terperinci

1223/2 LATIH TUBI PENDIDIKAN ISLAM 2004 SET 4

1223/2 LATIH TUBI PENDIDIKAN ISLAM 2004 SET 4 Kertas ini mengandungi lima soalan. Jawab semua soalan. 1. a) Tuliskan semula petikan ayat al-quran dan letakkan tanda baris dengan sempurna. b) Firman Allah swt. (Surah al-mukminun : 4-6 ) (Surah al-an

Lebih terperinci

PERKEMBANGAN ILMU QIRAAT DI MALAYSIA DAN KEPERLUANNYA DI INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI

PERKEMBANGAN ILMU QIRAAT DI MALAYSIA DAN KEPERLUANNYA DI INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI PERKEMBANGAN ILMU QIRAAT DI MALAYSIA DAN KEPERLUANNYA DI INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI Siti Intan Dahlia binti Mohammad Harun Kolej Pengajian Islam Johor (MARSAH) PENGENALAN Qiraat secara umum didefinisikan:

Lebih terperinci

yang berapi (dinyalakan dengan) kayu bakar (Q.S Al Buruj 5)

yang berapi (dinyalakan dengan) kayu bakar (Q.S Al Buruj 5) API api A a yang berapi (dinyalakan dengan) kayu bakar (Q.S Al Buruj 5) BINTANG bintang B b... Dan kami jadikan bintang-bintang sebagai hiasan langit dunia (Q.S Al Mulk 4) CABANG cabang C c Tidakkah kamu

Lebih terperinci

Sesungguhnya agama (yang diridhai) disisi Allah hanyalah Islam (Ali Imran: 19)

Sesungguhnya agama (yang diridhai) disisi Allah hanyalah Islam (Ali Imran: 19) Kesesatan Paham Pluralisme Agama Pluralisme,sebuah pemahaman yang saat ini sedang gencar menyerang dalam tubuh kaum muslimin. Kata ini dimaknakan dengan Semua agama sama, Semua agama mengajarkan kebaikan,

Lebih terperinci

Kedudukan Tauhid Bagi Seorang Muslim

Kedudukan Tauhid Bagi Seorang Muslim Kedudukan Tauhid Bagi Seorang Muslim Khutbah Pertama:?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.???????????????????????????????????????????????

Lebih terperinci

Oleh: Rokhmat S. Labib, M.E.I.

Oleh: Rokhmat S. Labib, M.E.I. Oleh: Rokhmat S. Labib, M.E.I. Dan apabila kamu melihat orang-orang memperolok-olokkan ayat-ayat Kami, maka tinggalkanlah mereka sehingga mereka membicarakan pembicaraan yang lain. Dan jika syaitan menjadikan

Lebih terperinci

Bab 1 PENJAGAAN KEASLIAN DAN KESUCIAN AL-QURAN. Bab2 47 PERSEDIAAN MENGHAFAL AL-QURAN KANDUNGAN. Kata Penerbit. iii Kata Pengantar.

Bab 1 PENJAGAAN KEASLIAN DAN KESUCIAN AL-QURAN. Bab2 47 PERSEDIAAN MENGHAFAL AL-QURAN KANDUNGAN. Kata Penerbit. iii Kata Pengantar. KANDUNGAN Kata Penerbit iii Kata Pengantar iv Mukaddimah 1 1. AI-Quran Sebagai Kalamullah 1 : 2. AI-Quran Adalah Manhaj ai-hayah (Pedoman 'Hidup) Bagi SeIuruh Manusia 2! 3. AI-Quran Sebagai Roh Bagi Orang-Orang

Lebih terperinci

Di antaranya pemahaman tersebut adalah:

Di antaranya pemahaman tersebut adalah: MENYOAL PEMAHAMAN ATAS KONSEP RAHMATAN LI AL- ÂLAMÎN Kata Rahmatan li al- Âlamîn memang ada dalam al-quran. Namun permasalahan akan muncul ketika orang-orang menafsirkan makna Rahmatan li al- Âlamîn secara

Lebih terperinci

SIKAP MUSLIM MENGHADAPI MUSIBAH. Ust. H. Ahmad Yani, MA. Kondisi Manusia Menghadapi Musibah

SIKAP MUSLIM MENGHADAPI MUSIBAH. Ust. H. Ahmad Yani, MA. Kondisi Manusia Menghadapi Musibah SIKAP MUSLIM MENGHADAPI MUSIBAH Ust. H. Ahmad Yani, MA Kondisi Manusia Menghadapi Musibah Setiap manusia di Dunia ini pasti pernah melewati masa-masa ujian dari Allah SWT. Beragam ujian yang dialami manusia

Lebih terperinci

Dosa-dosa Besar Yang Dianggap Biasa

Dosa-dosa Besar Yang Dianggap Biasa Dosa-dosa Besar Yang Dianggap Biasa Khutbah Pertama:?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.

Lebih terperinci

TAJUK AYAT ASBAB L Tingkatan Empat 1 Gejala Mempersendakan Agama

TAJUK AYAT ASBAB L Tingkatan Empat 1 Gejala Mempersendakan Agama BI TAJUK AYAT ASBAB L Tingkatan Empat 1 Gejala Mempersendakan Agama Surah Al Anam (70) 2 Pertanian Dalam Kehidupan Surah Al Anam (141) 3 Konsep Ibadah Surah Al Anam (162-163) 4 Negara Aman Rakyat Sejahtera

Lebih terperinci

Jika Beragama Mengikuti Kebanyakan Orang

Jika Beragama Mengikuti Kebanyakan Orang Jika Beragama Mengikuti Kebanyakan Orang Khutbah Pertama:?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.????????????:?????????????????????????????????????????

Lebih terperinci

Begitu Singkatnya Umur Manusia

Begitu Singkatnya Umur Manusia Begitu Singkatnya Umur Manusia Khutbah Pertama:??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????[???????:102].?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????[??????:1].??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????[???????:70-71].??????:

Lebih terperinci

1223/2 LATIH TUBI PENDIDIKAN ISLAM 2004 SET 5

1223/2 LATIH TUBI PENDIDIKAN ISLAM 2004 SET 5 Kertas ini mengandungi lima soalan. Jawab semua soalan. 1. a) Tuliskan semula petikan ayat al-quran dan letakkan tanda baris dengan sempurna. b) Firman Allah swt. (Surah al-taubah :129 ) Ayat di atas menerangkan

Lebih terperinci

DAFTAR TERJEMAH. Alquran No Halaman Bab Terjemah 1

DAFTAR TERJEMAH. Alquran No Halaman Bab Terjemah 1 DAFTAR TERJEMAH Alquran No Halaman Bab Terjemah 1 2 1 Katakanlah: "Hai manusia Sesungguhnya aku adalah utusan Allah kepadamu semua, Yaitu Allah yang mempunyai kerajaan langit dan bumi; tidak ada Tuhan

Lebih terperinci

Tidak Mungkin Beriman Kecuali dengan Izin Allah

Tidak Mungkin Beriman Kecuali dengan Izin Allah Tidak Mungkin Beriman Kecuali dengan Izin Allah Khutbah Pertama:???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Lebih terperinci

Standar Kompetensi : 3. Membiasakan perilaku terpuji.

Standar Kompetensi : 3. Membiasakan perilaku terpuji. Standar Kompetensi : 3. Membiasakan perilaku terpuji. Kompetensi Dasar: 3.1. Menjelaskan pengertian adil, perintah berbuat adil, dan pentingnya berbuat adil 3.2. Menjelaskan pengertian ridha, perintah

Lebih terperinci

5. Kisah-kisah dan Sejarah 5.4 Nabi Hud AS.

5. Kisah-kisah dan Sejarah 5.4 Nabi Hud AS. 5.4.1 Nabi Hud AS. dan Kaum Ad Kaum Ad bertempat di daerah Al-Ahqaf terletak di antara Yaman dan Oman dengan ibukota Iram dan termasuk suku yang tertua sesudah kaum Nabi Nuh serta terkenal dengan kekuatan

Lebih terperinci

SMKA Segamat, 17 April : Ust. Mohd. Fauzan Bin Mohamad Mokhtar, Pengetua SMKA Segamat diiringi Uzh. Mariatul Kaptiah Binti Mohd.

SMKA Segamat, 17 April : Ust. Mohd. Fauzan Bin Mohamad Mokhtar, Pengetua SMKA Segamat diiringi Uzh. Mariatul Kaptiah Binti Mohd. SMKA Segamat, 17 April : Ust. Mohd. Fauzan Bin Mohamad Mokhtar, Pengetua SMKA Segamat diiringi Uzh. Mariatul Kaptiah Binti Mohd. Kassim, GPK Kokurikulum telah menyampaikan hadiah kepada para pemenang pertandingan

Lebih terperinci

Al-Qur an Al hadist Ijtihad

Al-Qur an Al hadist Ijtihad Al-Qur an Al hadist Ijtihad Al-Qur'an sebagai kitab suci umat Islam adalah firman Allah yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW untuk disampaikan kepada seluruh umat manusia hingga akhir zaman (Saba'

Lebih terperinci

Hukum mengingkari kehidupan akhirat

Hukum mengingkari kehidupan akhirat Hukum mengingkari kehidupan akhirat [ Indonesia Indonesian ] E 92 J 89 W א א F Muhammad bin Shalih Al Utsaimin Terjemah : Mohammad Iqbal Ghazali Editor : Eko Haryanto Abu Ziyad 2009-1430 : : 2009-1430

Lebih terperinci

Bahagian Pertama: Tafsiran Ayat-ayat 1-8 MAFHUMNYA:

Bahagian Pertama: Tafsiran Ayat-ayat 1-8 MAFHUMNYA: Bahagian Pertama: Tafsiran Ayat-ayat 1-8 MAFHUMNYA: Syukur hanya kepada Allah, Yang telah menurunkan Kitab (Al-Qur an) ke atas hambanya (Nabi Muhammad saw). Dan Dia tidak sekali-kali menjadikan Kitab itu

Lebih terperinci

. 2 TANDA-TANDA KIAMAT

. 2 TANDA-TANDA KIAMAT Pendahuluan 1 Pendahuluan . 2 TANDA-TANDA KIAMAT Pendahuluan 3 Di sepanjang sejarah, umat manusia telah memahami keagungan gunung-gunung dan luasnya langit, walaupun menggunakan metode-metode pengamatan

Lebih terperinci

Dengan nama Allah Yang Pemurah, Yang Pengasih

Dengan nama Allah Yang Pemurah, Yang Pengasih Dengan nama Allah Yang Pemurah, Yang Pengasih Hakikat Membaca Salam, Dalam artikel GKS 1.1 bertajuk Baca, kita telah difahamkan bahawa membaca adalah suatu aktiviti yang sangat-sangat digalakkan dan ia

Lebih terperinci

'R'REE E AME AEAEO EA AREBEB

'R'REE E AME AEAEO EA AREBEB 'R'REE E AME AEAEO EA AREBEB س ث ب ظ ي ب أ ف س ب ا ى ر غ ف ش ى ب ر ش د ب ى ن اى خ بس ش 1. Ya Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, dan jika Engkau tidak mengampuni kami dan memberi rahmat

Lebih terperinci

Teknik Terbaik Baca Al-Quran Jika Nafas Pendek

Teknik Terbaik Baca Al-Quran Jika Nafas Pendek Teknik Terbaik Baca Al-Quran Jika Nafas Pendek SOALAN : Ustaz, bagaimana cara terbaik untuk berhenti & memulakan bacaan jika nafas saya pendek? Selalunya ketika baca Al-Quran, saya sering berhenti di tengah

Lebih terperinci

PANDUAN SOLAT SUNAT DO A DAN WIRID

PANDUAN SOLAT SUNAT DO A DAN WIRID PANDUAN SOLAT SUNAT DO A DAN WIRID 201 202 PANDUAN SOLAT SUNAT, DO A DAN WIRID 203 204 205 206 megerjakan solat dua rakaat (solat 207 208 solat, BACAAN SELEPAS SOLAT SUBUH Kami meriwayatkan lagi daripada

Lebih terperinci

RINGKASAN MATERI AL-QUR AN DAN HADITS KELAS IX SEMESTER I

RINGKASAN MATERI AL-QUR AN DAN HADITS KELAS IX SEMESTER I RINGKASAN MATERI AL-QUR AN DAN HADITS KELAS IX SEMESTER I MTsN KUNIR WONODADI BLITAR 2012 STANDAR KOMPETENSI 1. Membaca Al-Qur an surat pendek pilihan 2. Menerapkan Al-Qur an surat-surat pendek pilihan

Lebih terperinci

5. Kisah-kisah dan Sejarah 5.5 Nabi Shalih AS.

5. Kisah-kisah dan Sejarah 5.5 Nabi Shalih AS. 5.5.1 Nabi Shalih AS. dan Kaum Tsamud Berlalulah hari demi hari. Lahirlah sebagian lelaki dan matilah sebagian yang lain. Setelah kaum Ad, datanglah kaum Tsamud. Kaum Tsamud bertempat di kota Hijr. Lagi-lagi

Lebih terperinci

Allah Al-Ghalib (Maha Menang) dan An-Nashir (Maha Penolong)

Allah Al-Ghalib (Maha Menang) dan An-Nashir (Maha Penolong) Allah Al-Ghalib (Maha Menang) dan An-Nashir (Maha Penolong) Khutbah Pertama:???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????:???????????????????????????????????????

Lebih terperinci

Tazkiyah An-Nafs. Ust Muhammad Hidhir bin Muhammad Jamil

Tazkiyah An-Nafs. Ust Muhammad Hidhir bin Muhammad Jamil Tazkiyah An-Nafs Ust Muhammad Hidhir bin Muhammad Jamil SESI 2 HATI PERKARA YANG AKAN DIKONGSI 1. Kedudukan Hati 2. Jenis-jenis hati 3. Sifat-sifat hati 4. Racun-racun hati 5. Rumusan KITAB PENAWAR HATI

Lebih terperinci

"SABAR ANUGERAH TERINDAH"

SABAR ANUGERAH TERINDAH "SABAR ANUGERAH TERINDAH" Marilah kita bertaqwa kepada Allah SWT dengan sebenar-benar taqwa, mengamalkan syariat di segenap sudut kehidupan di samping melaksanakan segala tuntutan perintah Allah dan menghindari

Lebih terperinci

Kufur kepada thaghut adalah syarat sahnya ibadah seseorang, sebagaimana wudhu merupakan syarat sah shalat.

Kufur kepada thaghut adalah syarat sahnya ibadah seseorang, sebagaimana wudhu merupakan syarat sah shalat. Judul Asli: Makna Thaghut Penulis: Al-Ustadz Abu Abdillah Abdurrahman Mubarak Termuat di: Majalah Vol.III/No.30/1428h/2007M "Pemerintah itu thaghut." Ungkapan seperti ini mungkin pernah kita dengar. Mengapa

Lebih terperinci

pertama ini, maka bermulalah perkembangan ilmu qiraat di negara ini secara rasminya.

pertama ini, maka bermulalah perkembangan ilmu qiraat di negara ini secara rasminya. PENGERTIAN ILMU QIRAAT Menurut Imam Ibn al-jazari: Ilmu Qiraat merupakan ilmu yang menjelaskan kaedah menyebut kalimah-kalimah di dalam al-quran di samping menjelaskan perbandingan bacaan antara imam-imam

Lebih terperinci

SMKA Segamat, 10 Mac : Mesyuarat Agung PIBG bagi kali ke-25 berlangsung sebaik sahaja majlis ucapan perasmian dan penyampaian hadiah yang

SMKA Segamat, 10 Mac : Mesyuarat Agung PIBG bagi kali ke-25 berlangsung sebaik sahaja majlis ucapan perasmian dan penyampaian hadiah yang SMKA Segamat, 10 Mac : Mesyuarat Agung PIBG bagi kali ke-25 berlangsung sebaik sahaja majlis ucapan perasmian dan penyampaian hadiah yang disempurnakan oleh Puan Hajah Kamariah Binti Isa, Timbalan Pengarah

Lebih terperinci

Disebarluaskan melalui: Website: November, TIDAK untuk tujuan KOMERSIL

Disebarluaskan melalui: Website:    November, TIDAK untuk tujuan KOMERSIL Judul Penyusun : Al-Qur an Kitabku : Ummu Abdillah al-buthoniyyah Desain Sampul : Ummu Abdillah al-buthoniyyah Disebarluaskan melalui: Website: e-mail: raudhatul.muhibbin@yahoo.co.id November, 2008 TIDAK

Lebih terperinci

ASAS-ASAS ISLAM. Agama Islam Iman & Taat Kenabian Pentafsiran Iman Ibadat-ibadat Agama & Syariah Hukum Syariah

ASAS-ASAS ISLAM. Agama Islam Iman & Taat Kenabian Pentafsiran Iman Ibadat-ibadat Agama & Syariah Hukum Syariah ASAS-ASAS ISLAM Agama Islam Iman & Taat Kenabian Pentafsiran Iman Ibadat-ibadat Agama & Syariah Hukum Syariah Agama lain Nama seseorang/umat Agama Masehi (Al-Maseh) Agama Budha (Gautama) Zarathustra (Zarathustra)

Lebih terperinci

BAB EMPAT ANALISIS AYAT-AYAT PUJIAN DAN CELAAN DALAM POLA KK THULA:THIYY AI: FA ULA

BAB EMPAT ANALISIS AYAT-AYAT PUJIAN DAN CELAAN DALAM POLA KK THULA:THIYY AI: FA ULA BAB 4 131 BAB EMPAT ANALISIS AYAT-AYAT PUJIAN DAN CELAAN DALAM POLA KK THULA:THIYY AI: FA ULA 40 Pengenalan Bab ini akan menganalisis semua KK pujian dan celaan dalam pola KK thula:thiyy yang terdapat

Lebih terperinci

Oleh: Rokhmat S. Labib, M.E.I.

Oleh: Rokhmat S. Labib, M.E.I. Oleh: Rokhmat S. Labib, M.E.I. Dan orang-orang yang apabila diberi peringatan dengan ayat-ayat Tuhan mereka, mereka tidaklah menghadapinya sebagai orang-orang yang tuli dan buta (TQS al-furqnn [25]: 73-74)

Lebih terperinci

Bab 4 Belajar Mendirikan Shalat Berlatih Akhlak Mulia Membangun Kesejahteraan Umat

Bab 4 Belajar Mendirikan Shalat Berlatih Akhlak Mulia Membangun Kesejahteraan Umat Bab 4 Belajar Mendirikan Shalat Berlatih Akhlak Mulia Membangun Kesejahteraan Umat Al Qur an merupakan petunjuk dari Allah Swt bagi makhluknya, jin dan manusia, yang harus diikuti sebagai pedoman dalam

Lebih terperinci

MAKALAH QOWAIDUL IMLA AZ-ZIYADAH ALIF PENAMBAHAN ALIF )

MAKALAH QOWAIDUL IMLA AZ-ZIYADAH ALIF PENAMBAHAN ALIF ) MAKALAH QOWAIDUL IMLA AZ-ZIYADAH ALIF PENAMBAHAN ALIF ) Makalah ini disusun guna memenuhi tugas mata kuliah Qowaidul Imla Masita Mulyaningtyas 111-13-283 Nur Azizah 111-13-298 Aisah Umi Zar I 111-13-302

Lebih terperinci

Yaasin Yaasin 2 1

Yaasin Yaasin 2 1 Yaasin Yaasin 2 1 Yaasin Yaasin 4 3 Yaasin Yaasin 6 5 Yaasin Yaasin 8 7 Yaasin Yaasin 10 9 Yaasin Yaasin 12 11 Yaasin 13 Aku mohon perlindungan Allah, Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui, dari Syaitan

Lebih terperinci

LEMBAGA PENILAIAN DAN PEPERIKSAAN ISLAM

LEMBAGA PENILAIAN DAN PEPERIKSAAN ISLAM LEMBAGA PENILAIAN DAN PEPERIKSAAN ISLAM PEPERIKSAAN BERSAMA PENDIDIKAN AGAMA MENENGAH 4 TAHUN 2013 TAJWID Tarikh: Ahad, 15 Disember 2013 Masa: 1 jam 30 minit ARAHAN KEPADA PARA CALON 1. Kertas soalan ini

Lebih terperinci

BAB IV ANALISIS TOLERANSI ANTAR UMAT BERAGAMA DALAM AL-QURAN TELAAH PENDIDIKAN ISLAM

BAB IV ANALISIS TOLERANSI ANTAR UMAT BERAGAMA DALAM AL-QURAN TELAAH PENDIDIKAN ISLAM BAB IV ANALISIS TOLERANSI ANTAR UMAT BERAGAMA DALAM AL-QURAN TELAAH PENDIDIKAN ISLAM A. Hakikat Toleransi dalam Al-Quran Telaah Pendidikan Islam Allah telah membimbing manusia kepada toleransi melalui

Lebih terperinci

Oleh: Rokhmat S Labib

Oleh: Rokhmat S Labib Oleh: Rokhmat S Labib Apakah mereka mempunyai sembahan-sembahan selain Allah yang mensyariatkan untuk mereka agama yang tidak diizinkan Allah? Sekiranya tak ada ketetapan yang menentukan (dari Allah) tentulah

Lebih terperinci

DAKWAH AMAR MA RUF NAHYI MUNKAR DAN JIHAD. Presented By : Saepul Anwar, M.Ag.

DAKWAH AMAR MA RUF NAHYI MUNKAR DAN JIHAD. Presented By : Saepul Anwar, M.Ag. DAKWAH AMAR MA RUF NAHYI MUNKAR DAN JIHAD Presented By : Saepul Anwar, M.Ag. Urgensi Amar Ma ruf Nahyi Munkar Telah dilaknat orang-orang kafir dari Bani Israil melalui lisan Nabi Daud dan Isa putra Maryam.

Lebih terperinci

BAB II UNGKAPAN DO A DALAM AL-QUR AN

BAB II UNGKAPAN DO A DALAM AL-QUR AN 25 BAB II UNGKAPAN DO A DALAM AL-QUR AN Di dalam al-quran terdapat sejumlah term yang digunakan untuk mengungkapkan do a. Adakalanya sejumlah term tersebut merupakan derivasi dari akar kata yang sama namun

Lebih terperinci

Saatnya Memperbaiki Diri (The Habits for Success) Satria Hadi Lubis

Saatnya Memperbaiki Diri (The Habits for Success) Satria Hadi Lubis Bedah Buku Saatnya Memperbaiki Diri (The Habits for Success) Satria Hadi Lubis Jum at at,, 13 Oktober 2006 Musholla FE USU Pembedah : Evyta A.R Kebiasaan 1 : Mulai Dari Orientasi Kegagalan dan keberhasilan

Lebih terperinci

BAB III KATA UKHUWAH DALAM AL-QUR AN. sebanyak 52 kali. Dalam bentuk jamaknya diulang sebanyak 8 kali. Kitab Mu jam

BAB III KATA UKHUWAH DALAM AL-QUR AN. sebanyak 52 kali. Dalam bentuk jamaknya diulang sebanyak 8 kali. Kitab Mu jam BAB III KATA UKHUWAH DALAM AL-QUR AN A. Kata Ukhuwah dalam al-qur an Dalam al-qur an kata Akh (saudara) dalam bentuk tunggal ditemukan sebanyak 52 kali. Dalam bentuk jamaknya diulang sebanyak 8 kali. Kitab

Lebih terperinci

KERTAS KERJA SEMINAR QIRAAT KEBANGSAAN 2011

KERTAS KERJA SEMINAR QIRAAT KEBANGSAAN 2011 KERTAS KERJA SEMINAR QIRAAT KEBANGSAAN 2011 TAHAP PEMBACAAN AL-QURAN BAGI IMAM-IMAM DI DAERAH KOTA SETAR DAN KUBANG PASU SATU PERBINCANGAN KAJIAN DIBUAT DI BEBERAPA BUAH MASJID (KAWASAN JERLUN) MUKADIMMAH

Lebih terperinci

Nama Proyek: Peningkatan Perguruan Tinggi Agama/ Universitas Islam Negeri Malang (UIN) Malang LAPORAN PENELITIAN

Nama Proyek: Peningkatan Perguruan Tinggi Agama/ Universitas Islam Negeri Malang (UIN) Malang LAPORAN PENELITIAN Nama Proyek: Peningkatan Perguruan Tinggi Agama/ Universitas Islam Negeri Malang (UIN) Malang LAPORAN PENELITIAN POLA MATEMATIKA PADA SURAT AL-ASHR, AL-KAUTSAR, DAN AN-NASHR No SP DIPA : 0034.0/025-01.1/XV/2006

Lebih terperinci

Qunut Nazilah. Bacaan Qunut merujuk kepada doa yang dibaca di dalam solat pada tempat yang khusus sewaktu berdiri.

Qunut Nazilah. Bacaan Qunut merujuk kepada doa yang dibaca di dalam solat pada tempat yang khusus sewaktu berdiri. Qunut Nazilah Bacaan Qunut merujuk kepada doa yang dibaca di dalam solat pada tempat yang khusus sewaktu berdiri. Qunut nazilah merupakan salah satu daripada tiga jenis qunut yang sunat dibaca dalam solat

Lebih terperinci

Buah Keimanan. Abdul Jabbar. Editor : Eko Haryanto Abu Ziyad

Buah Keimanan. Abdul Jabbar. Editor : Eko Haryanto Abu Ziyad Buah Keimanan ] إندوني [ Indonesia Indonesian Abdul Jabbar Editor : Eko Haryanto Abu Ziyad 2013-1434 ثمرة الا يمان» باللغة الا ندونيسية «عبد ا بار مراجعة: أبو ز اد إي و هار انتو 2013-1434 Buah Keimanan

Lebih terperinci

SUMBER HUKUM ISLAM 1

SUMBER HUKUM ISLAM 1 SUMBER HUKUM ISLAM 1 SUMBER UTAMA HUKUM ISLAM (DALIL QAT EI) Sumber utama hukum Islam ialah dalildalil yang telah disepakati oleh para ulamak dengan secara putus sebagai sumber hukum Islam yang utama dalam

Lebih terperinci

Diterjemahkan oleh : Abu Sa id Neno Triyono א א א.

Diterjemahkan oleh : Abu Sa id Neno Triyono א א א. Diterjemahkan oleh : Abu Sa id Neno Triyono א א א א www.ikhwahmedia.wordpress.com א א א. Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang Saya memohon kepada Allah Yang Maha Mulia Rabbnya

Lebih terperinci

Pendidikan Tauhid Sejak Dini

Pendidikan Tauhid Sejak Dini Pendidikan Tauhid Sejak Dini Khutbah Pertama:?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.????????????:?????????????????????????????????????????

Lebih terperinci

"PEMIMPIN ADIL NEGARA MAKMUR"

PEMIMPIN ADIL NEGARA MAKMUR "PEMIMPIN ADIL NEGARA MAKMUR" Saya menyeru agar kita bersama-sama meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah SWT dengan melaksanakan segala perintah-nya dan meninggalkan segala larangan-nya. Kepimpinan di

Lebih terperinci

Pengaruh Shalat dan Maksiat Terhadap Rezeki

Pengaruh Shalat dan Maksiat Terhadap Rezeki Pengaruh Shalat dan Maksiat Terhadap Rezeki Khutbah Pertama:???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Lebih terperinci

Disampaikan oleh : Arif Husen. Surat Al-Mulk

Disampaikan oleh : Arif Husen. Surat Al-Mulk Disampaikan oleh : Arif Husen Surat Al-Mulk Keutamaan Surat Al-Mulk Berkata Imam Ahmad: Telah menceritakan kepadaku Hajjaj bin Muhammad dan Ibnu Ja'far, keduanya berkata: Telah menceritakan kepadaku Syu'bah

Lebih terperinci

Kenali Al-Haqq & Al-Bathil

Kenali Al-Haqq & Al-Bathil SERI KAJIAN IHSAN Kenali Al-Haqq & Al-Bathil Agar Anda terhindar dari pembatalan/penghapusan amal-ibadah yang sudah banyak dan dikerjakan dengan susah payah. Muhammad Hamzah KAJIAN IHSAN: MENJADI MUSLIM

Lebih terperinci

ILMU QIRAAT 1 DIPLOMA PENGAJIAN AL- QURAN DAN AL-SUNNAH 2014 MINGGU KE-3

ILMU QIRAAT 1 DIPLOMA PENGAJIAN AL- QURAN DAN AL-SUNNAH 2014 MINGGU KE-3 ILMU QIRAAT 1 DIPLOMA PENGAJIAN AL- QURAN DAN AL-SUNNAH 2014 MINGGU KE-3 SAMBUNGAN MINGGU LEPAS Faktor kemasyhuran Qiraat 7 MINGGU INI Pengenalan ringkas Imam Asy-Syatibi dan Imam Al-Jazari Latihan surah

Lebih terperinci

BAB V PENUTUP. mengambil kesimpulan bahwa:

BAB V PENUTUP. mengambil kesimpulan bahwa: BAB V PENUTUP A. KESIMPULAN Dari beberapa pembahasan yang telah dikaji, penulis mengambil kesimpulan bahwa: 1. Kata zinā berasal dari bahasa arab yang artinya berbuat fajir (nista). Zinā adalah bentuk

Lebih terperinci

Dan kemarahan itu sering menimbulkan perkara-perkara negatif, berupa perkataan maupun perbuatan yang haram.

Dan kemarahan itu sering menimbulkan perkara-perkara negatif, berupa perkataan maupun perbuatan yang haram. Marah Yang Terpuji Khutbah Pertama:?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.????????????:??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.

Lebih terperinci

Meraih Kebahagiaan Hakiki dengan Syukur, Sabar, dan Istighfar

Meraih Kebahagiaan Hakiki dengan Syukur, Sabar, dan Istighfar Meraih Kebahagiaan Hakiki dengan Syukur, Sabar, dan Istighfar Khutbah Pertama:?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Lebih terperinci

5. Kisah-kisah dan Sejarah 5.8 Nabi Syu aib AS.

5. Kisah-kisah dan Sejarah 5.8 Nabi Syu aib AS. 5.8.1 Nabi Syu aib AS. dan Kaum Madyan Kaum Madyan, kaumnya Nabi Syu aib, adalah segolongan bangsa Arab yang tinggal di sebuah daerah bernama Aikah di pinggir negeri Syam. Mereka terdiri dari orang-orang

Lebih terperinci

Cara menyempurnakan Solat Sunat Taubat

Cara menyempurnakan Solat Sunat Taubat Cara menyempurnakan Solat Sunat Taubat Seperti yang pernah disiarkan oleh blog justkhai.com beberapa minggu lalu, kami di Oh! Islam menyiarkan nya kembali bagi memudahkan anda membuat rujukan. InsyaAllah

Lebih terperinci

5. Kisah-kisah dan Sejarah 5.6 Nabi Ibrahim AS., Nabi Ismail AS., Nabi Luth AS., dan Nabi Ishaq AS.

5. Kisah-kisah dan Sejarah 5.6 Nabi Ibrahim AS., Nabi Ismail AS., Nabi Luth AS., dan Nabi Ishaq AS. 5.6.6 Nabi Luth AS. dan Kaum Sodom Ketika terjadi hal tersebut, Nabi Luth berdo a kepada Allah agar menolongnya dan menghancurkan orang-orang yang membuat kerusakan. Akhirnya, para malaikat keluar dari

Lebih terperinci

???????????????????????????????????????????????:??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.

???????????????????????????????????????????????:??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????. Tawakal Kepada Allah Khutbah Pertama:???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.???????????????????????????????????????????????:??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.

Lebih terperinci

Marhaban Yaa Ramadhan 1434 H

Marhaban Yaa Ramadhan 1434 H Pengantar: Ramadhan 1434 H segera tiba. Sepantasnya kaum Muslim bergembira menyambutnya. Sebab di dalamnya penuh dengan pahala. Apa yang harus dilakukan dan bagaimana kaum Muslim bisa meraih ketakwaan.

Lebih terperinci

Dengan nama Allah yang maha pengasih, maha penyayang, dan salam kepada para Rasul serta segala puji bagi Tuhan sekalian alam.

Dengan nama Allah yang maha pengasih, maha penyayang, dan salam kepada para Rasul serta segala puji bagi Tuhan sekalian alam. Imam Nasser Muhammad Al-Yamani 18-11 - 1430 AH 06-11 - 2009 AD 12:41 am Tuhanmu Tidak Pernah Zhalim Kepada Siapapun Dengan nama Allah yang maha pengasih, maha penyayang, dan salam kepada para Rasul serta

Lebih terperinci

BAHAYA PERILAKU TAQLID MENURUT AL-QUR AN

BAHAYA PERILAKU TAQLID MENURUT AL-QUR AN BAHAYA PERILAKU TAQLID MENURUT AL-QUR AN OLEH : Drs HN TAUFIQ, M.Ag KULIAH AHAD PAGI UNIVERSITAS MUHAMMADIYAH MALANG LATAR BELAKANG PERILAKU TAQLID 1. Fanatisme Golongan Yaitu orang-orang yang memecah-belah

Lebih terperinci

Oleh: Rokhmat S. Labib, M.E.I.

Oleh: Rokhmat S. Labib, M.E.I. Oleh: Rokhmat S. Labib, M.E.I. Maka apakah orang yang berpegang pada keterangan yang datang dari Tuhannya sama dengan orang yang (setan) menjadikan dia memandang baik perbuatannya yang buruk itu dan mengikuti

Lebih terperinci

Hukum Puasa Tetapi Tidak Solat

Hukum Puasa Tetapi Tidak Solat Hukum Puasa Tetapi Tidak Solat Sesungguhnya solat termasuk rukun Islam yang paling tinggi kedudukannya setelah syahadatain. Apabila mereka meninggalkan solat karena meremehkan dan malas menjalankannya,

Lebih terperinci

RUQYAH LENGKAP RUQYAH DARI BUKU DR KHALID BIN ABDURRAHMAN AL-JARISI. SUMBER AYAT AL-FATIHAH SURAH 2: AL-BAQARAH AYAT 1-7 AL-BAQARAH AYAT 117

RUQYAH LENGKAP RUQYAH DARI BUKU DR KHALID BIN ABDURRAHMAN AL-JARISI. SUMBER AYAT AL-FATIHAH SURAH 2: AL-BAQARAH AYAT 1-7 AL-BAQARAH AYAT 117 RUQYAH LENGKAP AL-FATIHAH 1. Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. 2. Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan Yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam. 3. Yang Maha Pemurah,

Lebih terperinci

MENYANJUNG MEREKA YANG TERLAKNAT

MENYANJUNG MEREKA YANG TERLAKNAT MENYANJUNG MEREKA YANG TERLAKNAT Kemajuan peradaban, dan ekonomi yang telah dicapai negeri-negeri barat atau kafir,anyak membuat takjub kaum muslimin. Apalagi ditengah lemahnya, terpuruknya kondisi kaum

Lebih terperinci

Oleh: Rokhmat S Labib, MEI

Oleh: Rokhmat S Labib, MEI Oleh: Rokhmat S Labib, MEI Maha Suci Allah yang telah menurunkan al-furqan (Alquran) kepada hamba-nya, agar dia menjadi pemberi peringatan kepada seluruh alam (TQS al-furqan [25]: 1). Sehebat apa pun manusia,

Lebih terperinci

DOA DELAPAN PULUH AYAT

DOA DELAPAN PULUH AYAT DOA DELAPAN PULUH AYAT Surat al Fatihah [1] : 1 7 Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Segala Puji bagi Allah, Tuhan semesta alam Maha Pemurah lagi Maha Penyayang Yang menguasai

Lebih terperinci

BAB I PENDAHULUAN. sangat luas, sehingga tidak berlebihan, jika Alquran diibaratkan sebagai lautan

BAB I PENDAHULUAN. sangat luas, sehingga tidak berlebihan, jika Alquran diibaratkan sebagai lautan BAB I PENDAHULUAN A. Latar Belakang Masalah Telah diketahui bahwa kajian Alquran memiliki wilayah pembahasan yang sangat luas, sehingga tidak berlebihan, jika Alquran diibaratkan sebagai lautan ilmu yang

Lebih terperinci

MODUL BACAAN GHARIB DALAM AL-QUR AN. By Siti Pramitha Retno Wardhani, S.Si

MODUL BACAAN GHARIB DALAM AL-QUR AN. By Siti Pramitha Retno Wardhani, S.Si MODUL BACAAN GHARIB DALAM AL-QUR AN Bacaan Gharib By Siti Pramitha Retno Wardhani, S.Si Bacaan Ghorib artinya bacaan Al Qur an yang berbeda dengan kaidah ilmu tajwid pada umumnya. Bacaan ghorib.harus talaqqi

Lebih terperinci

Tulisan & Tanda Mushhaf

Tulisan & Tanda Mushhaf Tulisan & Tanda Mushhaf Ãvíπ]

Lebih terperinci