Indonesian in Context

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ukuran: px
Mulai penontonan dengan halaman:

Download "Indonesian in Context"

Transkripsi

1 Student/Registration Number Centre Number 2017 PUBLIC EXAMINATION Indonesian in Context Reading Time: Working Time: 10 minutes 2 hours and 30 minutes You have 10 minutes to read all the papers and to familiarise yourself with the requirements of the questions. You MUST NOT write during this time. Monolingual and/or bilingual printed dictionaries may be consulted during the reading time and also during the examination. Section 1: Responding to texts (50 marks) Instructions to Students 1. This section will take approximately 1 hour and 45 minutes. 2. Write all your answers to the questions in Section 1 in this booklet using black or blue pen. Space is provided for you to make notes. 3. You must answer ALL questions. 4. Answer in ENGLISH or in INDONESIAN as required. 5. Write your student/registration number and the centre number (if required) on the front cover of this booklet and on page This question booklet will be collected at the end of the examination NSW Education Standards Authority

2 Section 1: Responding to texts 50 marks Attempt Questions 1 7 In Section 1, there are THREE aural texts Text 1, Text 2A and Text 2B. Each aural text will be played TWICE. There will be a short break between the first and second playings of each text in which you may make notes. Your answers to Section 1 will be assessed on how well you: summarise and/or synthesise information and ideas from texts infer points of view, opinions and attitudes respond personally and critically to texts analyse the way in which culture and identity are expressed communicate relevant information and ideas in either comprehensible INDONESIAN or ENGLISH as required create texts in a variety of forms appropriate to a range of contexts, purposes and audiences demonstrate control of a range of language structures and vocabulary in INDONESIAN 2

3 Question 1 (4 marks) Marks Text 1 will be played twice. There will be a short break between the first and second playings in which you may make notes. After you hear Text 1, you will have 6 minutes to answer Question 1 in the space provided. You will hear a warning signal 2 minutes before the end of this time. LISTEN to Text 1 and then answer the question that follows. 1. Ringkaslah strategi-strategi dalam kampanye ini. 4 Tulislah kurang lebih 30 kata dalam BAHASA INDONESIA. Summarise the strategies of this campaign. Write approximately 30 words in INDONESIAN. CANDIDATE S NOTES: These notes will NOT be marked. 3 PLEASE TURN OVER

4 Question 2 (7 marks) Marks Texts 2A and 2B will be played twice. There will be a short break between the first and second playings in which you may make notes. After the second playing the CD will be stopped. LISTEN to Texts 2A and 2B and then answer the question that follows. 2. Anda adalah Adi. Sesudah mendengarkan Teks 2A dan 2B tulislah kepada ayah Anda di Jakarta. Tulislah kurang lebih 100 kata dalam BAHASA INDONESIA. 7 Imagine you are Adi. After hearing Texts 2A and 2B, write the to your father in Jakarta. Write approximately 100 words in INDONESIAN. CANDIDATE S NOTES: These notes will NOT be marked. 4

5 Question 3 (3 marks) Marks READ Text 3 and then answer the question that follows. Text 3 Newspaper Article Minggu lalu, Pusat Rehabilitasi Selamatkan Orangutan di Kalimantan Timur membebaskan seekor orangutan dan dalam waktu dua hari orangutan itu memakan habis seratus bibit kelapa sawit di sebuah perkebunan. Pemiliknya, Pak Irwan sangat terpukul. Dia merasa pusat rehabilitasi tersebut mungkin tidak menyadari betapa banyaknya masalah yang selama ini telah disebabkan oleh orangutan. Dia mengatakan, Orangutan itu banyak membawa kerugian. Contohnya, menyebabkan kecelakaan mobil dan mencuri makanan. Pernah orangutan jatuh ke dalam sumur dan mengotori air yang menyebabkan penyakit. Di lain pihak, Direktur Selamatkan Orangutan, Ibu Yunita, menegaskan pentingnya pusat tersebut untuk melestarikan spesies orangutan yang terancam punah. Dia menjelaskan, Manusia yang sudah merampas habitat orangutan termasuk makanan mereka. Bukankah manusia harus menunjukkan sikap toleransi terhadap spesies ini yang sudah sangat menderita akibat perbuatan manusia? Ini merupakan masalah rumit yang bisa diselesaikan lewat musyawarah dan mufakat oleh kedua belah pihak. 3. Bandingkanlah kedua perspektif yang disampaikan dalam artikel ini. 3 Tulislah kurang lebih 80 kata dalam BAHASA INDONESIA. Compare the two perspectives presented in this article. Write approximately 80 words in INDONESIAN. 5 PLEASE TURN OVER

6 Question 4 (7 marks) READ Text 4 and then answer the question that follows. Text 4 Blog Hari Jumat 16 Oktober Tadi malam, pas tiba di bandara Sukarno-Hatta, saya disambut oleh dua sopir taksi. Sambil tersenyum, yang satu bilang, Pakai taksi saya, Pak. Yang lain jawab, Jangan ikut dia. Mobilnya tua dan sering mogok. Apalagi AC-nya rusak. Yang aneh, sopir pertama ketawa saja. Dia tahu beginilah cara berbisnis di Indonesia. Kalau di Australia, sopir yang pertama pasti marah banget. Menuju ke hotel, lalu lintas sangat parah! Saya tak bisa menahan ketawa melihat papan iklan besar bertuliskan Lebih baik kejebak macet, daripada kejebak masa lalu. Di Australia macet tidak dianggap lucu, tapi di Indonesia, mau gimana lagi? Sambil menunggu di resepsi hotel, saya melihat ada sekelompok orang mengambil foto bersama. Si fotografer, laki-laki yang masih muda, sambil cengar-cengir berkata, Maaf, Bu, tolong perutnya dikempiskan sedikit karena tidak muat di foto. Saya terperangah tapi ibu itu malahan ketawa. Kok dia tidak tersinggung? Benar-benar unik negara ini! Question 4 continues on page 7 6

7 Question 4 (continued) 4. Menanggapi blog di halaman 6, tulislah sebuah artikel pendek untuk majalah siswa online yang berjudul Humor di Indonesia: Bagaimana dan mengapa itu unik. Marks 7 Tulislah kurang lebih 140 kata dalam BAHASA INDONESIA. After reading the blog on page 6, write a short article for an online Indonesian student publication. The title of your article is, Humour in Indonesia: How and why it is unique. Write approximately 140 words in INDONESIAN. End of Question 4 7

8 BLANK PAGE 8

9 2017 PUBLIC EXAMINATION Indonesian in Context Student/Registration Number Centre Number Section 1: Responding to texts (continued) Please turn over NSW Education Standards Authority

10 Question 5 (9 marks) READ Text 5 and then answer the question that follows. Text 5 Letter Yang tersayang anakku Dion, Selamat Ulang Tahun yang ke-18 sayang! Karena sekarang kamu sudah dewasa, dan kuliah jauh dari rumah, kamu harus mengambil keputusan penting yaitu memilih status kewarganegaraanmu. Liburan kita ke Indonesia tahun lalu sungguh membawa kesan mendalam bagimu. Kamu merasa betah berada di Ambon, karena disanalah kamu menemukan jati dirimu. Akhirnya kamu sadar akan rasa keterasingan yang kamu rasakan di Australia. Meskipun kamu lahir dan dibesarkan di Australia dan mengenyam pendidikan barat, kamu tetap orang Indonesia. Tentu saja Mama ingin kamu menjunjung tinggi adat dan tradisi keluarga kita. Sebagai cucu laki-laki tertua, kamu diharapkan untuk melanjutkan mengelola usaha pertanian cengkih opamu yang merupakan warisan keluarga. Hal ini mungkin jika kamu memilih kewarganegaraan Indonesia. Akan tetapi dilain pihak, ada banyak kesempatan di Australia. Sudah lama kamu bercita-cita untuk bekerja di Departemen Luar Negeri di Canberra yang mengharuskan kewarganegaraan Australia sebagai salah satu persyaratan. Kamupun sudah terbiasa dengan cara hidup dan budaya Australia. Banyak yang harus kamu pertimbangkan, tetapi ikutilah kata hatimu. Salam sayang, Mama. Question 5 continues on page 11 10

11 Question 5 (continued) 5. Anda adalah Dion. Tulislah surat balasan kepada Ibu Anda. Di dalam surat itu, nyatakan keputusan Anda dan jelaskan alasan-alasannya. Tulislah kurang lebih 150 kata dalam BAHASA INDONESIA. Marks 9 Imagine you are Dion and you are responding to your mother s letter. In your letter, state your decision and justify why you have made it. Write approximately 150 words in INDONESIAN. End of Question 5 11 PLEASE TURN OVER

12 Question 6 (10 marks) READ Text 6 then answer the question that follows. Text 6 Online chat SOPHIE96: RISKAGIRL: SOPHIE96: RISKAGIRL: SOPHIE96: RISKAGIRL: SOPHIE96: RISKAGIRL: SOPHIE96: RISKAGIRL: SOPHIE96: RISKAGIRL: SOPHIE96: Hi Riska. Aku baru lihat postinganmu. What happened? Iya kak. Aku baru putus ama Heru. Mengapa putus? Nggak setia dia. Aku dgr dia jalan dgn cewek lain. Kamu yakin? Mungkin gosip saja. Kamu harus tanya Heru. Nggak mau. Malu dong! Aku kan cewek. Tapi kamu berhak untuk cari tahu apa gosip itu benar atau tidak. Perempuan harus berani terus terang. Sudahlah kak! Nasi sudah menjadi bubur. Oh, begitu? Di Australia kita bilang What s done is done. Kakak bisa cariin aku cowok Australia? Wk wk wk... Cuma bakusedu. Jangan pakai Bahasa Manado, dong! Saya tidak mengerti. Bulan depan kalo kakak ke Manado, aku ajarin Bahasa Manado, OK? Sip! Question 6 continues on page 13 12

13 Question 6 (continued) 6. Bahaslah bagaimana bahasa yang digunakan, masing masing perempuan menggambarkan latar belakang dan budaya mereka. Jawaban Anda harus mengacu pada wacana. Marks 10 Tulislah kurang lebih 150 kata dalam BAHASA INGGRIS. Analyse how each girl s use of language reflects her background and culture. Support your answer with evidence from the text. Write approximately 150 words in ENGLISH. End of Question 6 13 PLEASE TURN OVER

14 Question 7 (10 marks) READ Text 7 and then answer the question that follows. Text 7 Short story extract GURU Due to copyright restrictions, this material cannot be displayed until permission has been obtained. PUTU WIJAYA Question 7 continues on page 15 14

15 Question 7 (continued) 7. Tulislah sebuah analisis mengenai cara Putu Wijaya menggambarkan sikap orangtua terhadap putranya dan cita-citanya. Tulislah jawaban Anda dengan mengacu pada isi dan unsur-unsur bahasa dalam penggalan cerita. Tulislah kurang lebih 150 kata dalam BAHASA INGGRIS. Marks 10 Analyse the way in which Putu Wijaya portrays the attitude of the parents towards their son and his ambition. In your answer, refer to both the content and the language features of the extract. Write approximately 150 words in ENGLISH. End of Section 1 15

16 BLANK PAGE 16

17 Student/Registration Number Centre Number 2017 PUBLIC EXAMINATION Indonesian in Context Section 2: Creating texts in Indonesian (25 marks) Instructions to Students 1. Allow approximately 45 minutes for Section You must answer ONE question in INDONESIAN. 3. Write your answer in this booklet using black or blue pen. Space is provided for you to make notes. 4. Write your student/registration number and the centre number (if required) on the front cover of this booklet. 5. This question booklet will be collected at the end of the examination NSW Education Standards Authority

18 Total marks 25 marks Attempt either Question 8 or Question 9 Your answer will be assessed on how well you: demonstrate the relevance of information and ideas write text appropriate to audience, context and purpose structure and sequence information and ideas demonstrate control of a range of language structures and vocabulary in Indonesian Answer ONE of the following questions. Write approximately 250 words in INDONESIAN. 8. Anda akan mengikuti lomba pidato di sekolah Anda. Topik Anda adalah, Budaya pop internasional lebih banyak manfaatnya daripada dampak negatifnya bagi kawula muda. Tulislah naskah pidato Anda. You are competing in a speech competition at your school. Your topic is, International popular culture s benefits outweigh its negative impacts on youth. Write the script of your speech. OR 9. Anda akan mengikuti lomba pidato di sekolah Anda. Topik Anda adalah, Aspek positif dan negatif konsep menghormati hirarki dalam masyarakat Indonesia. Tulisah naskah pidato Anda. You are competing in a speech competition at your school. Your topic is, The positive and negative aspects of respect for hierarchy in Indonesian society. Write the script of your speech. CANDIDATE S NOTES: These notes will NOT be marked. 2

19 Question Number: 3 PLEASE TURN OVER

20 End of paper 4

You have 10 minutes to read all the papers and to familiarise yourself with the requirements

You have 10 minutes to read all the papers and to familiarise yourself with the requirements Student/Registration Number Centre Number 2015 Public Examination Heritage Indonesian Reading Time: Working Time: 10 minutes 2 hours and 30 minutes You have 10 minutes to read all the papers and to familiarise

Lebih terperinci

Indonesian Extension

Indonesian Extension Centre Number 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Student Number Indonesian Extension Written Examination Total marks 40 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 1 hour and 50 minutes

Lebih terperinci

Indonesian Extension

Indonesian Extension Centre Number Student Number 2012 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Extension Written Examination Total marks 40 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 1 hour and 50 minutes

Lebih terperinci

INDONESIAN FIRST LANGUAGE

INDONESIAN FIRST LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2012 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE STUDENT NUMBER Letter Figures Words INDONESIAN FIRST LANGUAGE Written examination Thursday 22 November 2012 Reading time:

Lebih terperinci

Indonesian Extension

Indonesian Extension Centre Number Student Number 2009 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Extension Written Examination Total marks 40 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 1 hour and 50 minutes

Lebih terperinci

Indonesian Extension

Indonesian Extension Centre Number 2015 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Student Number Indonesian Extension Written Examination Total marks 40 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 1 hour and 50 minutes

Lebih terperinci

Heritage Indonesian 2016 PUBLIC EXAMINATION. Section 1: Responding to texts (50 marks) Student/Registration Number. Centre Number

Heritage Indonesian 2016 PUBLIC EXAMINATION. Section 1: Responding to texts (50 marks) Student/Registration Number. Centre Number Student/Registration Number Centre Number 2016 PUBLIC EXAMINATION Heritage Indonesian Reading Time: Working Time: 10 minutes 2 hours and 30 minutes You have 10 minutes to read all the papers and to familiarise

Lebih terperinci

Indonesian Extension

Indonesian Extension Centre Number 2014 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Student Number Indonesian Extension Written Examination Total marks 40 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 1 hour and 50 minutes

Lebih terperinci

Indonesian Extension

Indonesian Extension Centre Number Student Number 2007 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Extension Written Examination Total marks 40 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 1 hour and 50 minutes

Lebih terperinci

Indonesian Extension

Indonesian Extension Centre Number Student Number 2001 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Extension Written Examination Total marks 40 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 1 hour and 50 minutes

Lebih terperinci

Indonesian and Literature

Indonesian and Literature Centre Number 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Student Number Indonesian and Literature General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50 minutes Write using black pen

Lebih terperinci

Indonesian Extension

Indonesian Extension Centre Number Student Number 2011 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Extension Written Examination Total marks 40 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 1 hour and 50 minutes

Lebih terperinci

Indonesian Background Speakers

Indonesian Background Speakers Centre Number 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Student Number Indonesian Background Speakers Total marks 100 Section I Pages 2 4 20 marks This section has two parts, Part A and Part B This section

Lebih terperinci

INDONESIAN First Language

INDONESIAN First Language SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE Figures Words STUDENT NUMBER Letter Victorian Certificate of Education 2001 INDONESIAN First Language Written examination Wednesday 21 November 2001: 9.00 am

Lebih terperinci

INDONESIAN FIRST LANGUAGE

INDONESIAN FIRST LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2014 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE Letter STUDENT NUMBER INDONESIAN FIRST LANGUAGE Written examination Wednesday 19 November 2014 Reading time: 11.45 am

Lebih terperinci

INDONESIAN FIRST LANGUAGE

INDONESIAN FIRST LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2013 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE STUDENT NUMBER Letter Figures Words INDONESIAN FIRST LANGUAGE Written examination Thursday 21 November 2013 Reading time:

Lebih terperinci

INDONESIAN FIRST LANGUAGE

INDONESIAN FIRST LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2016 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE Letter STUDENT NUMBER INDONESIAN FIRST LANGUAGE Written examination Wednesday 16 November 2016 Reading time: 11.45 am

Lebih terperinci

Indonesian Extension

Indonesian Extension Centre Number Student Number 2005 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Extension Written Examination Total marks 40 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 1 hour and 50 minutes

Lebih terperinci

Indonesian Extension Written Examination

Indonesian Extension Written Examination Centre Number Student Number 2006 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Extension Written Examination Total marks 40 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 1 hour and 50 minutes

Lebih terperinci

INDONESIAN FIRST LANGUAGE

INDONESIAN FIRST LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2015 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE Letter STUDENT NUMBER INDONESIAN FIRST LANGUAGE Written examination Wednesday 18 November 2015 Reading time: 11.45 am

Lebih terperinci

INDONESIAN (First Language)

INDONESIAN (First Language) Victorian Certificate of Education 2002 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE Figures Words STUDENT NUMBER Letter INDONESIAN (First Language) Written examination Wednesday 20 November 2002 Reading

Lebih terperinci

Indonesian Extension Written Examination

Indonesian Extension Written Examination Centre Number Student Number 2013 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Extension Written Examination Total marks 40 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 1 hour and 50 minutes

Lebih terperinci

Indonesian Background Speakers

Indonesian Background Speakers Centre Number Student Number 2010 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Background Speakers Total marks 100 Section I Pages 2 5 20 marks This section has two parts, Part A and Part B This section

Lebih terperinci

INDONESIAN FIRST LANGUAGE

INDONESIAN FIRST LANGUAGE Victorian CertiÞcate of Education 2007 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE STUDENT NUMBER Letter Figures Words INDONESIAN FIRST LANGUAGE Written examination Thursday 22 November 2007 Reading time:

Lebih terperinci

Indonesian Extension

Indonesian Extension Centre Number Student Number 2001 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Extension Written Examination Total marks 40 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 1 hour and 50 minutes

Lebih terperinci

INDONESIAN FIRST LANGUAGE

INDONESIAN FIRST LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2009 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE STUDENT NUMBER Letter Figures Words INDONESIAN FIRST LANGUAGE Written examination Thursday 19 November 2009 Reading time:

Lebih terperinci

Indonesian Extension

Indonesian Extension Centre Number Student Number 2004 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Extension Written Examination Total marks 40 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 1 hour and 50 minutes

Lebih terperinci

Indonesian Background Speakers

Indonesian Background Speakers Centre Number Student Number 2013 H I G H E R S C H O O L C E R T I F I C A T E E X A M I N A T I O N Indonesian Background Speakers Total marks 100 Section I Pages 2 5 20 marks This section has two parts,

Lebih terperinci

Section I 30 marks (pages 2 5) Attempt Questions 1 10 This section should take approximately 40 minutes

Section I 30 marks (pages 2 5) Attempt Questions 1 10 This section should take approximately 40 minutes Centre Number 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Student Number Indonesian Beginners General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 30 minutes Write using black pen Monolingual

Lebih terperinci

Indonesian Background Speakers

Indonesian Background Speakers Centre Number Student Number 2012 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Background Speakers Total marks 100 Section I Pages 2 5 20 marks This section has two parts, Part A and Part B This section

Lebih terperinci

INDONESIAN FIRST LANGUAGE

INDONESIAN FIRST LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2010 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE STUDENT NUMBER Letter Figures Words INDONESIAN FIRST LANGUAGE Written examination Thursday 18 November 2010 Reading time:

Lebih terperinci

INDONESIAN FIRST LANGUAGE

INDONESIAN FIRST LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2006 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE STUDENT NUMBER Letter Figures Words INDONESIAN FIRST LANGUAGE Written examination Thursday 16 November 2006 Reading time:

Lebih terperinci

Indonesian Extension

Indonesian Extension Centre Number Student Number 2003 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Extension Written Examination Total marks 40 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 1 hour and 50 minutes

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number Student Number 2012 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 5 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50

Lebih terperinci

Indonesian Background Speakers

Indonesian Background Speakers Centre Number Student Number 2011 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Background Speakers Total marks 100 Section I Pages 2 5 20 marks This section has two parts, Part A and Part B This section

Lebih terperinci

INDONESIAN FIRST LANGUAGE

INDONESIAN FIRST LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2005 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE STUDENT NUMBER Letter Figures Words INDONESIAN FIRST LANGUAGE Written examination Wednesday 16 November 2005 Reading time:

Lebih terperinci

INDONESIAN FIRST LANGUAGE

INDONESIAN FIRST LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2004 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE INDONESIAN FIRST LANGUAGE Written examination Wednesday 17 November 2004 Reading time: 9.00 am to 9.10 am (10 minutes)

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number Student Number 2011 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 6 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50

Lebih terperinci

Indonesian Background Speakers

Indonesian Background Speakers Centre Number Student Number 2007 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Background Speakers Total marks 100 Section I Pages 2 5 20 marks This section has two parts, Part A and Part B This section

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number Student Number 2013 H I G H E R S C H O O L C E R T I F I C A T E E X A M I N A T I O N Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 5 General Instructions Reading time 10 minutes

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Student Number Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 4 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50

Lebih terperinci

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education *9969263253* INDONESIAN 0545/04 Paper 4 Writing May/June 2016 1 hour Candidates answer on the Question

Lebih terperinci

Heritage Indonesian 2012 SPECIMEN PUBLIC EXAMINATION. Section 1: Responding to texts (50 marks) Student/Registration Number.

Heritage Indonesian 2012 SPECIMEN PUBLIC EXAMINATION. Section 1: Responding to texts (50 marks) Student/Registration Number. Student/Registration Number Centre Number 2012 SPECIMEN PUBLIC EXAMINATION Heritage Indonesian Reading Time: Working Time: 10 minutes 2 hours and 30 minutes You have 10 minutes to read all the papers and

Lebih terperinci

You have 10 minutes to read all the papers and to familiarise yourself with the requirements

You have 10 minutes to read all the papers and to familiarise yourself with the requirements Student/Registration Number Centre Number 2013 PUBLIC EXAMINATION Heritage Indonesian Reading Time: Working Time: 10 minutes 2 hours and 30 minutes You have 10 minutes to read all the papers and to familiarise

Lebih terperinci

INDONESIAN FIRST LANGUAGE

INDONESIAN FIRST LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2003 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE INDONESIAN FIRST LANGUAGE Written examination Wednesday 19 November 2003 Reading time: 9.00 am to 9.10 am (10 minutes)

Lebih terperinci

INDONESIAN FIRST LANGUAGE

INDONESIAN FIRST LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2008 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE STUDENT NUMBER Letter Figures Words INDONESIAN FIRST LANGUAGE Written examination Thursday 20 November 2008 Reading time:

Lebih terperinci

Indonesian Beginners

Indonesian Beginners Centre Number 2014 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Student Number Indonesian Beginners Total marks 80 Section I Pages 2 6 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 30

Lebih terperinci

Heritage Indonesian 2014 PUBLIC EXAMINATION. Section 1: Responding to texts (50 marks) Student/Registration Number. Centre Number

Heritage Indonesian 2014 PUBLIC EXAMINATION. Section 1: Responding to texts (50 marks) Student/Registration Number. Centre Number Student/Registration Number Centre Number 2014 PUBLIC EXAMINATION Heritage Indonesian Reading Time: Working Time: 10 minutes 2 hours and 30 minutes You have 10 minutes to read all the papers and to familiarise

Lebih terperinci

Indonesian Beginners

Indonesian Beginners Centre Number 2015 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Student Number Indonesian Beginners Total marks 80 Section I Pages 2 5 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 30

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number Student Number 2007 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 5 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50

Lebih terperinci

Indonesian Beginners

Indonesian Beginners Centre Number 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Student Number Indonesian Beginners Total marks 80 Section I Pages 2 4 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 30

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number 2015 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Student Number Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 4 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50

Lebih terperinci

INDONESIAN FIRST LANGUAGE

INDONESIAN FIRST LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2011 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE STUDENT NUMBER Letter Figures Words INDONESIAN FIRST LANGUAGE Written examination Wednesday 23 November 2011 Reading time:

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Student Number Indonesian Continuers General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50 minutes Write using black pen Monolingual

Lebih terperinci

INDONESIAN FIRST LANGUAGE

INDONESIAN FIRST LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2005 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE Section INDONESIAN FIRST LANGUAGE Written examination Day Date 2005 Reading time: *.** to *.** (15 minutes) Writing time:

Lebih terperinci

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certifi cate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certifi cate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certifi cate of Secondary Education *0123456789* BAHASA INDONESIA 0538/02 Paper 2 Reading and Writing For Examination from 2016 SPECIMEN

Lebih terperinci

Indonesian Beginners

Indonesian Beginners Centre Number Student Number 2012 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Beginners Total marks 80 Section I Pages 2 6 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 30

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number Student Number 2010 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 4 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50

Lebih terperinci

Indonesian Background Speakers

Indonesian Background Speakers Centre Number 2014 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Student Number Indonesian Background Speakers Total marks 100 Section I Pages 2 5 20 marks This section has two parts, Part A and Part B This section

Lebih terperinci

INDONESIAN. 3 UNIT (ADDITIONAL) (30 Marks) HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION. Time allowed One hour and ten minutes (Plus 5 minutes reading time)

INDONESIAN. 3 UNIT (ADDITIONAL) (30 Marks) HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION. Time allowed One hour and ten minutes (Plus 5 minutes reading time) N E W S O U T H W A L E S HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION 1996 INDONESIAN 3 UNIT (ADDITIONAL) (30 Marks) Time allowed One hour and ten minutes (Plus 5 minutes reading time) DIRECTIONS TO CANDIDATES

Lebih terperinci

Indonesian Beginners. Listening Skills. Centre Number. Student Number. Total marks 30 Attempt Questions 1 11

Indonesian Beginners. Listening Skills. Centre Number. Student Number. Total marks 30 Attempt Questions 1 11 Centre Number Student Number 2007 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Beginners Listening Skills General Instructions You may NOT open the examination paper until instructed to do so on the

Lebih terperinci

Indonesian Beginners

Indonesian Beginners Centre Number Student Number 2010 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Beginners Total marks 80 Section I Pages 2 4 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 30

Lebih terperinci

Indonesian Background Speakers Total marks 100

Indonesian Background Speakers Total marks 100 Centre Number HigHer ScHool certificate 2015 examination Student Number Indonesian Background Speakers Total marks 100 Section I Pages 2 4 20 marks This section has two parts, Part A and Part B This section

Lebih terperinci

INDONESIAN SECOND LANGUAGE

INDONESIAN SECOND LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2006 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE Figures Words STUDENT NUMBER Section Number of questions INDONESIAN SECOND LANGUAGE Written examination Thursday 16 November

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number Student Number 2009 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 6 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50

Lebih terperinci

Indonesian Beginners

Indonesian Beginners Centre Number Student Number 2011 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Beginners Total marks 80 Section I Pages 2 6 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 30

Lebih terperinci

INDONESIAN (SECOND LANGUAGE) LO40

INDONESIAN (SECOND LANGUAGE) LO40 S T D 1 INDONSL CAT 3 A B O A R D O F S U E I Victorian Certificate of Education 1999 INDONESIAN (SECOND LANGUAGE) LO40 Common Assessment Task 3: Written examination Thursday 18 November 1999: 3.00 pm

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number 2014 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Student Number Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 4 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number Student Number 2006 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 5 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50

Lebih terperinci

HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION INDONESIAN. FOR BACKGROUND SPEAKERS 2/3 UNIT (COMMON) (80 Marks)

HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION INDONESIAN. FOR BACKGROUND SPEAKERS 2/3 UNIT (COMMON) (80 Marks) HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION 1999 INDONESIAN FOR BACKGROUND SPEAKERS 2/3 UNIT (COMMON) (80 Marks) Time allowed Two hours and a half (Plus 5 minutes reading time) DIRECTIONS TO CANDIDATES Section

Lebih terperinci

Indonesian Beginners

Indonesian Beginners Centre Number Student Number 2013 H I G H E R S C H O O L C E R T I F I C A T E E X A M I N A T I O N Indonesian Beginners Total marks 80 Section I Pages 2 5 General Instructions Reading time 10 minutes

Lebih terperinci

Indonesian Beginners assessment task Reading and writing

Indonesian Beginners assessment task Reading and writing Indonesian Beginners assessment task Reading and writing Language: Indonesian Target group: Stage 6 Beginners HSC Mark: 15 (9 marks for reading, 6 marks for writing) Date due: End of the unit Weighting:

Lebih terperinci

2016 INDONESIAN (CONTINUERS)

2016 INDONESIAN (CONTINUERS) 1 2016 INDONESIAN (CONTINUERS) External Examination 2016 FOR OFFICE USE ONLY SUPERVISOR CHECK ATTACH SACE REGISTRATION NUMBER LABEL TO THIS BOX QUESTION BOOKLET 1 6 pages, 5 questions RE-MARKED Wednesday

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number Student Number 2005 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 5 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number Student Number 2007 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 5 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50

Lebih terperinci

Section I Listening and Responding

Section I Listening and Responding Section I Listening and Responding 25 marks Attempt Questions 1 8 This section should take approximately 30 minutes You will hear EIGHT texts. Each text will be read twice. The question for each text will

Lebih terperinci

Indonesian Background Speakers

Indonesian Background Speakers Centre Number Student Number 2009 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Background Speakers Total marks 100 Section I Pages 2 5 20 marks This section has two parts, Part A and Part B This section

Lebih terperinci

Indonesian Beginners

Indonesian Beginners Centre Number Student Number 2002 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Beginners Written Examination Total marks 50 Section I Pages 2 9 General Instructions Reading time 5 minutes Working time

Lebih terperinci

Indonesian Beginners

Indonesian Beginners Centre Number Student Number 2003 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Beginners Written Examination Total marks 50 Section I Pages 2 11 General Instructions Reading time 5 minutes Working

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number Student Number 200 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 5 General Instructions Reading time 0 minutes Working time 2 hours and 50 minutes

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number Student Number 2008 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 6 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number Student Number 2003 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 5 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50

Lebih terperinci

INDONESIAN SECOND LANGUAGE

INDONESIAN SECOND LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2005 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE Figures Words STUDENT NUMBER Section Number of questions INDONESIAN SECOND LANGUAGE Written examination Wednesday 16 November

Lebih terperinci

Indonesian Beginners

Indonesian Beginners Centre Number Student Number 2008 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Beginners Total marks 80 Section I Pages 2 5 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 30

Lebih terperinci

Section I Listening and Responding

Section I Listening and Responding Section I Listening and Responding 25 marks Attempt Questions 9 This section should take approximately 30 minutes You will hear NINE texts in the examination. The question for each text will be read once

Lebih terperinci

Indonesian Background Speakers

Indonesian Background Speakers Centre Number Student Number 2007 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Background Speakers Total marks 100 Section I Pages 2 5 20 marks This section has two parts, Part A and Part B This section

Lebih terperinci

Indonesian Beginners. Listening Skills. Centre Number. Student Number. Total marks 30 Attempt Questions 1 11

Indonesian Beginners. Listening Skills. Centre Number. Student Number. Total marks 30 Attempt Questions 1 11 Centre Number Student Number 2007 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Beginners Listening Skills General Instructions You may NOT open the examination paper until instructed to do so on the

Lebih terperinci

2011 INDONESIAN (CONTINUERS)

2011 INDONESIAN (CONTINUERS) 2011 INDONESIAN (CONTINUERS) FOR OFFICE USE ONLY SUPERVISOR CHECK RE-MARKED ATTACH SACE REGISTRATION NUMBER LABEL TO THIS BOX Thursday 3 November: 9 a.m. Time: 3 hours Section 1: Listening and Responding

Lebih terperinci

Indonesian Background Speakers

Indonesian Background Speakers Centre Number Student Number 2003 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Background Speakers Total marks 100 Section I Pages 2 5 20 marks This section has two parts, Part A and Part B This section

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers 2001 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Continuers Section II Reading and Responding 40 marks Allow about 1 hour and 20 minutes for this section Part A 25 marks Attempt Questions 10 11 Read

Lebih terperinci

Indonesian Background Speakers

Indonesian Background Speakers Centre Number Student Number 2008 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Background Speakers Total marks 100 Section I Pages 2 5 20 marks This section has two parts, Part A and Part B This section

Lebih terperinci

INDONESIAN SECOND LANGUAGE

INDONESIAN SECOND LANGUAGE Victorian Certificate of Education 2015 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE Letter STUDENT NUMBER INDONESIAN SECOND LANGUAGE Written examination Wednesday 18 November 2015 Reading time: 11.45 am

Lebih terperinci

HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION INDONESIAN. FOR BACKGROUND SPEAKERS 2/3 UNIT (COMMON) (80 Marks)

HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION INDONESIAN. FOR BACKGROUND SPEAKERS 2/3 UNIT (COMMON) (80 Marks) HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION 2000 INDONESIAN FOR BACKGROUND SPEAKERS 2/3 UNIT (COMMON) (80 Marks) Time allowed Two hours and a half (Plus 5 minutes reading time) DIRECTIONS TO CANDIDATES Section

Lebih terperinci

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certifi cate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certifi cate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certifi cate of Secondary Education *0123456789* BAHASA INDONESIA 0538/01 Paper 1 Reading and Understanding For Examination from 2016

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number Student Number 2002 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 5 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50

Lebih terperinci

Indonesian Continuers

Indonesian Continuers Centre Number Student Number 2002 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Indonesian Continuers Total marks 80 Section I Pages 2 5 General Instructions Reading time 10 minutes Working time 2 hours and 50

Lebih terperinci

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education *7198901279* BAHASA INDONESIA 0538/01 Paper 1 Reading and Understanding May/June 2016 1 hour 45 minutes

Lebih terperinci

2012 INDONESIAN (CONTINUERS)

2012 INDONESIAN (CONTINUERS) 2012 INDONESIAN (CONTINUERS) External Examination 2012 FOR OFFICE USE ONLY SUPERVISOR CHECK ATTACH SACE REGISTRATION NUMBER LABEL TO THIS BOX QUESTION BOOKLET 1 7 pages, 5 questions RE-MARKED Wednesday

Lebih terperinci

Indonesian Continuers 2017

Indonesian Continuers 2017 1 South Australian Certificate of Education Indonesian Continuers 2017 Question Booklet 1 Section 1: Listening and Responding (Questions 1 to 5) 20 marks Answer all questions in Section 1 Write your answers

Lebih terperinci

INDONESIAN SECOND LANGUAGE

INDONESIAN SECOND LANGUAGE Victorian CertiÞcate of Education 2007 SUPERVISOR TO ATTACH PROCESSING LABEL HERE Figures Words STUDENT NUMBER Section Number of questions INDONESIAN SECOND LANGUAGE Written examination Thursday 22 November

Lebih terperinci