CABARAN PROGRAM BLITZ SELAMA 6 MINGGU

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ukuran: px
Mulai penontonan dengan halaman:

Download "CABARAN PROGRAM BLITZ SELAMA 6 MINGGU"

Transkripsi

1 CABARAN PROGRAM BLITZ SELAMA 6 MINGGU

2 Mengapa perlu komited dalam PROGRAM BLITZ? Membina momentum Mencipta kisah kejayaan Mengawal perniagaan anda Mengawal kehidupan anda Menemukan visi dan potensi yang lebih besar Membuat semua orang teruja dan mencetuskan tenaga yang mengagumkan

3 VISI Anda perlu mempunyai visi, bukan sahaja untuk diri anda tetapi juga untuk pasukan anda. Berpegang teguh padanya, yakin padanya, dan tidak melepaskannya. Jangan hadkan diri anda - industri ini dan peluang NUCERITY adalah tanpa batas!

4 Apakah itu Program BLITZ 6-Minggu? Ia adalah satu strategi membina pasukan / perniagaan selama 6 minggu yang menggalakkan tindakan secara besar-besaran dan membuahkan hasil dalam tempoh masa yang singkat, dan membolehkan semua peserta mengalami momentum dan kejayaan! Jika anda ingin dapatkan sesuatu yang anda tidak pernah miliki, maka anda perlu lakukan perkara-perkara yang anda tidak pernah lakukan!

5 Tantangan BLITZ 6 Minggu Jika anda mahukan perniagaan NUCERITY anda berkembang dengan pesat, pelan tindakan ini bakal menjadi salah satu alat yang paling berkuasa untuk pasukan anda. Jangan hanya sekadar bermimpi untuk mencapai kejayaan, sediakan pelan dan bertindak mengikut pelan - persediaan bermula dari SEKARANG! Yakin diri anda boleh lakukannya, saling bertanggungjawab antara satu sama lain, bersenang-senang, dan perhatikan di mana pasukan anda akan berada dalam tempoh ENAM minggu!

6 Fokus dan Momentum membuahkan hasil Pasukan komited dalam PROGRAM BLITZ Pasukan tidak komited dalam PROGRAM BLITZ pendaftaran lebih banyak dalam tempoh 6 minggu!

7 Mengapakah anda harus terapkan PELAN TINDAKAN 6-Minggu? Kajian menunjukkan bahawa orang yang menulis matlamat mereka dapat mencapai matlamat mereka dengan lebih ketara jika berbanding dengan mereka yang hanya sekadar berfikir tentang matlamat mereka. Selain itu, kajian juga menunjukkan keberkesanan akauntabiliti dan komitmen. Apa maksudnya? Orang yang menulis kedua-dua matlamat dan komitmen tindakan mereka lebih cenderung untuk mencapai matlamat tersebut. Lebih-lebih lagi, penetap matlamat yang mencipta komitmen tindakan, menghantar matlamat dan komitmen mereka kepada rakan sokongan DAN menghantar laporan kemajuan mingguan kepada rakan yang sama adalah paling mungkin mengecapi matlamat mereka. Matlamat dan impian dengan tarikh luput!

8 KUASA Matlamat dan Akauntabiliti Adakah anda pernah bayangkan satu matlamat yang benar-benar anda mahukan, tetapi tidak membuahkan hasil pada akhirnya? Tulis matlamat anda dan berkongsi dengan orang lain boleh menjadi perbezaan di antara mencapai impian anda dan membiarkan ia lesap. Kajian membuktikan peratusan kejayaan dengan menulis matlamat kita! Matlamat bertulis 43% berjaya mencapai matlamat Matlamat bertulis; komitmen tindakan Matlamat bertulis; komitmen tindakan; + Laporan kemajuan mingguan 64% berjaya mencapai matlamat 76% berjaya mencapai matlamat Tidak mengira anda masih baru dalam pemasaran rangkaian ataupun bersedia untuk membina momentum, Pelan Tindakan 6-Minggu anda adalah tiket anda untuk meraih kejayaan yang difokuskan.

9 Bekerjasama / menimbulkan keterujaan Teruja terhadap mengapa anda komited dalam program Blitz? Bagaimana ia akan mengubah hidup anda? Apakah yang ada padanya untuk pasukan anda? Apakah insentif - Bagaimana pemimpin dapat menyampaikannya kepada pasukan mereka? Bagaimana "Blitzers" berkomunikasi? Bagaimana kita dapat membalas jasa? Bagaimana kita mahukan untuk meraikan setiap kejayaan? Apakah yang harus pasukan anda berusaha untuk?

10 Bagaimana anda cipta PELAN TINDAKAN 6-minggu? Ia hanya sekadar mengisi tempat kosong. Isi setiap bahagian dengan selengkapnya, dan disusuli dengan tindakan yang sewajarnya. VISI KENAL PASTI MENGAPA (WHY) ANDA KENAL PASTI GANGGUAN DAN HAPSUKANNYA DAPATKAN SET PERNIAGAAN & ALAT BANTUAN ANDA BANGUNKAN RANGKAIAN SOKONGAN ANDA TETAPKAN WAKTU PERNIAGAAN RAKAN YANG AKAUNTABILITI (KEBERTANGGUNGJAWABAN) BINA PASUKAN ANDA BARU DAN SEDIA ADA TETAPKAN KALENDAR ANDA TETAPKAN PELAN HARIAN DAN MINGGUAN

11 PELAN TINDAKAN 6-Minggu 1. VISI Apakah visi anda untuk 6 minggu akan datang, dan seterusnya? Adakah anda mampu peruntukkan masa 6 minggu untuk cuba sehabis-habis dalam membina perniagaan anda dan mengatasi segala halangan?

12 PELAN TINDAKAN 6-Minggu 2. KENAL PASTI MENGAPA (WHY) ANDA Adalah penting untuk kenal pasti apa yang akan membuat anda teruja dan "mengapa" (faktor pendorong) anda. Bagaimanapun, pastikan ahli pasukan dan seluruh pasukan anda mempunyai satu "mengapa" yang kuat adalah kunci untuk mencetuskan keharmonian dan momentum. Untuk membantu dalam mencari "Mengapa" anda, sila jawab soalan-soalan berikut. a. Apakah perkara yang paling berkesan untuk membuat anda teruja? b. Apakah perkara yang anda teruja SEKARANG? c. Apakah perkara yang membuat ahli-ahli pasukan anda teruja secara individu? d. Apakah perkara yang keseluruhan pasukan anda teruja? e. Jika anda mempunyai wang lebihan... Anda akan pergi ke mana? Apa yang akan anda lakukan? Siapa yang akan anda bersama?

13 PELAN TINDAKAN 6-Minggu 3.KENAL PASTI GANGGUAN DAN HAPSUKANNYA Contoh-contoh gangguan: orang yang bersikap negatif, rasa ragu diri, TV, Facebook, permainan. Saya akan BERHENTI: Saya akan BERMULA:

14 PELAN TINDAKAN 6-Minggu 4. DAPATKAN SET PERNIAGAAN & ALAT BANTUAN ANDA Tubuhkan pejabat anda, pastikan anda mempunyai kemudahan Panggilan Tiga Arah, Skype, GoToMeeting, whatsapp (cipta kumpulan Blitz), Facebook (cipta kumpulan Blitz), dan ketahui cara-cara mengendalikannya. Anda harus tahu di mana boleh dapatkan alat bantuan utama anda: Universiti Nucerity, Pusat Media dan Komuniti laman web, Perpustakaan Dokumen Pejabat Pasukan, gambar-gambar Sebelum dan Selepas, dan alat-alat bantuan pasukan yang tertentu. Wujudkan suasana anda untuk berjaya!

15 PELAN TINDAKAN 6-Minggu 5. BANGUNKAN RANGKAIAN SOKONGAN ANDA Berbicara dengan keluarga, rakan-rakan, dan rangkaian sokongan anda, dan biarkan mereka ketahui apa yang anda sedang lakukan, mengapa, apakah yang anda ingin mencapai, pengorbanan jangka pendek yang mungkin diperlukan, dan kepentingan matlamat anda. Siapa: Kejayaan menjadi lebih manis jika dikongsikan bersama rakan-rakan!

16 PELAN TINDAKAN 6-Minggu 6. TETAPKAN WAKTU PERNIAGAAN Contohnya: Separuh Masa ~ 7: 00-9: 30 p.m. Sepenuh masa ~ 9:00 a.m p.m. & 6: 00-10:00 p.m. Hari bekerja dan / atau hujung minggu.

17 PELAN TINDAKAN 6-Minggu 7. RAKAN YANG AKAUNTABILITI (KEBERTANGGUNGJAWABAN) Pilih seorang rakan yang akauntabiliti yang anda akan bekerjasama dengannya sepanjang perjalanan Program Blitz. Orang ini akan membantu anda bertanggungjawab terhadap matlamat dan tindakan anda untuk memastikan kejayaan tercapai. Anda memberi keizinan kepada mereka untuk bertanya tentang perkembangan tindakan, untuk mencabar anda, menyoal anda, memberi galakan, dan merayakan bersama anda. Siapa: Mengapa:

18 PELAN TINDAKAN 6-Minggu 8. BINA PASUKAN ANDA BARU DAN SEDIA ADA Berganding bahu dengan sekurang-kurangnya 5 ahli pasukan dan tetapkan matlamat. Jika anda masih belum mempunyai sebuah pasukan, inilah masanya untuk membina satu. (Sila rujuk b) PENGEDAR SEDIA ADA: Siapakah 5 ahli pasukan anda? 1. Nama 2. Nama 3. Nama 4. Nama 5. Nama Nota:

19 PELAN TINDAKAN 6-minggu a) Penetapan matlamat Apakah matlamat yang ahli pasukan anda ingin mencapai dalam 6 minggu akan dating? Nama 1: Matlamat: Nama 2: Matlamat: Nama 3: Matlamat: Nama 4: Matlamat: Nama 5: Matlamat:

20 PELAN TINDAKAN 6-minggu b) Pengedar Baru & Sedia Ada Kenal pasti prospek baru Siapa yang perlukan / inginkan kulit yang lebih cantik, produk yang mereka beli adalah berbaloi, lebih banyak kebebasan dan perolehan tambahan? Sediakan senarai permulaan anda yang terdiri daripada rakan-rakan utama, kenalan perniagaan dan orang-orang lain berfikiran sama yang anda ingin berkongsi produk dan peluang NuCerity dengannya. Pastikan senarai ini berdekatan dengan meja, peti sejuk atau tempat lain yang mudah dilihat supaya anda dapat ingat untuk berkongsi peluang yang hebat ini dengan orang yang anda hargai. Sentiasa tambahkan nama baru pada senarai nama anda! Siapa yang anda kenali? Siapa yang mereka kenali? Siapa yang anda ingin kenali? (Jangan berhenti di sini dapatkan lebih banyak kertas lagi!)

21 PELAN TINDAKAN 6-Minggu Panggilan Telefon - Pembuka Perbualan: "..., saya terfikir tentang semua orang yang luar biasa dalam hidup saya, dan andalah salah seorang daripadanya. Saya sedang lancarkan satu projek pada 6 minggu akan datang dan penyertaan anda amat dialu-alukan. Saya tidak mempunyai banyak masa sekarang tetapi jika saya hantarkan video pendek kepada anda, apakah anda sudi luangkan sedikit masa untuk menonton video itu hari ini?" (Tetapkan satu temujanji untuk bertemu dalam masa jam) "..., Hi, saya... Saya tahu agak lama kita tidak pernah bersembang, tetapi anda sentiasa dalam ingatan saya. Saya sangat teruja dengan sifat (Integriti / dorongan / daya tumpuan / belas kasihan / semangat) anda, dan tertanya-tanya sama ada anda akan memberi saya sedikit sebanyak maklum balas tentang projek yang saya sedang usahakan?

22 PELAN TINDAKAN 6-Minggu Bersemuka - Pembuka Perbualan: "Hi - Saya terperasan (memilih satu pujian: betapa bagus layanan anda / rantai anda / betapa profesional anda berurusan dengan orang itu / betapa cekap anda / kasut anda / tali leher anda, dan sebagainya). [Bangkitkan minat A] "Saya sentiasa mencari bakat-bakat baru. Pernahkah anda berfikir untuk memiliki perniagaan anda sendiri?" [Bangkitkan minat B] "Saya merancang untuk mengembangkan perniagaan saya di kawasan ini, adakah anda pernah berfikir untuk memiliki perniagaan anda sendiri?" "Pernahkah anda dengar tentang Nucerity?" Berkongsi kisah ringkas anda dan diikuti dengan tindakan susulan jika mereka berminat.

23 PELAN TINDAKAN 6-Minggu 9. TETAPKAN KALENDAR ANDA Apakah aktiviti akan datang yang anda akan hadiri dan siapa akan kunjung bersama anda? Tegaskan tentang kepentingan Mesyuarat!

24 PELAN TINDAKAN 6-Minggu 10. TETAPKAN PELAN HARIAN DAN MINGGUAN Apakah tindakan yang anda akan lakukan setiap hari, setiap minggu dan setiap bulan untuk memajukan perniagaan anda? a) Waktu perniagaan PELAN HARIAN ANDA: 1. Berapa ramai orang yang anda akan berhubung setiap hari? 2. Berapa banyak panggilan tiga arah yang anda akan buat setiap hari? 3. Berapa banyak panggilan susulan yang anda akan buat setiap hari? 4. Berapa banyak masa yang anda akan peruntukkan untuk memberi bimbingan? 5. Berapa banyak masa yang anda akan peruntukkan untuk pembangunan peribadi setiap hari?

25 PELAN TINDAKAN 6-Minggu 11. TETAPKAN PELAN HARIAN DAN MINGGUAN Apakah tindakan yang anda akan lakukan setiap hari, setiap minggu dan setiap bulan untuk memajukan perniagaan anda? b) PELAN MINGGUAN ANDA 1. Berapa banyak majlis Pelancaran / Persembahan yang anda akan anjurkan? 2. Berapa banyak majlis Pelancaran / Persembahan yang pasukan anda akan anjurkan? 3. Berapa banyak aktiviti tempatan yang anda akan hadiri bersama seorang prospek atau ahli pasukan? 4. Berapa banyak pendaftaran yang anda perlukan setiap minggu? 5. Berapa banyak pendaftaran yang pasukan anda perlukan setiap minggu? 6. Berapa banyak kenaikan pangkat yang pasukan anda akan mencapai?

26 PELAN TINDAKAN 6-Minggu Anda Nama: Tarikh Bermula: Tarikh Tamat: Rakan Akauntabiliti: MATLAMAT 6-minggu SAYA ialah Saya komited untuk dapatkan pendaftaran baru dalam pelan ini sebagai seorang individu. Saya komited untuk dapatkan pendaftaran baru sebagai satu pasukan!

27 PELAN TINDAKAN 6-Minggu Anda Untuk mencapai matlamat saya, saya akan. Saya secara peribadi komited terhadap PELAN TINDAKAN 6-MINGGU saya. Tandatangan Hantarkan satu salinan kepada upline dan rakan akauntabiliti anda untuk menambah kekuatan kepada komitmen anda. Tampalkan halaman ini di mana-mana tempat yang anda akan nampak setiap hari untuk meneguhkan visi anda.

28 PELAN TINDAKAN 6-Minggu Anda Bagaimana hidup anda akan berubah apabila anda mengatasi Cabaran BLITZ 6-Minggu anda? Apa yang akan mendorong anda terus mengorak langkah ke arah mencapai matlamat PELAN TINDAKAN 6-minggu anda? Mencipta papan visi dengan gambar-gambar matlamat, impian dan "mengapa" anda bagi membantu anda kekal fokus. MEMBERI KOMITMEN DAN JANGAN BERPUTUS ASA! Jika anda ingin menjadi 10% daripada yang terbaik, maka anda perlu bersedia untuk lakukan apa yang tidak akan dilakukan oleh 90% daripada yang lain.

TANTANGAN BLITZ 6 MINGGU

TANTANGAN BLITZ 6 MINGGU TANTANGAN BLITZ 6 MINGGU Mengapa BLITZ? Membangun momentum Menciptakan cerita sukses Mengambil kendali atas bisnis Anda Mengambil kendali atas hidup Anda Melihat visi dan potensi yang lebih besar Membuat

Lebih terperinci

PROGRAM BLITZ 6 MINGGU

PROGRAM BLITZ 6 MINGGU Jika Anda menginginkan sesuatu yang belum pernah Anda miliki, Anda harus bersedia melakukan sesuatu yang belum pernah Anda lakukan! 1. TENTUKAN VISI Apa Visi Anda untuk enam bulan ke depan, dst? Apakah

Lebih terperinci

BAGAIMANA MENGORAK LANGKAH PERTAMA KE ARAH KEJAYAAN

BAGAIMANA MENGORAK LANGKAH PERTAMA KE ARAH KEJAYAAN 1 A) FAKTA 1. Purata Pendapatan Penduduk RM12, 000 (Pendapatan tahunan bagi satu orang) RM12, 000 x 5 orang/keluarga =RM60,000 (Pendapatan tahunan bagi satu keluarga) 2 A) FAKTA 1. Purata Pendapatan Penduduk

Lebih terperinci

Bagaimana Bina Aset Hartanah RM1 Juta (Kajian kes) Hakcipta Gila Hartanah a.k.a Tok Penghulu

Bagaimana Bina Aset Hartanah RM1 Juta (Kajian kes) Hakcipta Gila Hartanah a.k.a Tok Penghulu Bagaimana Bina Aset Hartanah RM1 Juta (Kajian kes) Hakcipta Gila Hartanah a.k.a Tok Penghulu Sebelum anda teruskan bacaan, tolong faham apa yang Tok cakap. Ebook ini tidak boleh dijual. Ebook ini tidak

Lebih terperinci

Satu hari nanti, semua kanak-kanak di Malaysia akan mempunyai peluang yang sama untuk mendapatkan pendidikan yang terbaik.

Satu hari nanti, semua kanak-kanak di Malaysia akan mempunyai peluang yang sama untuk mendapatkan pendidikan yang terbaik. Satu hari nanti, semua kanak-kanak di Malaysia akan mempunyai peluang yang sama untuk mendapatkan pendidikan yang terbaik www.teachformalaysia.org Jangan sekali-kali beranggapan bahawa adalah mustahil

Lebih terperinci

MODUL 1.5: KEMAHIRAN MEMOTIVASI DAN MENGGERAKKAN WARGA SEKOLAH

MODUL 1.5: KEMAHIRAN MEMOTIVASI DAN MENGGERAKKAN WARGA SEKOLAH MODUL 1.5: KEMAHIRAN MEMOTIVASI DAN MENGGERAKKAN WARGA SEKOLAH Pendahuluan Modul ini bertujuan untuk membantu Pengetua/ Guru Besar (PGB) bagaimana untuk memotivasi dan menggerakkan warga sekolah supaya

Lebih terperinci

PANDUAN KOMUNIKASI STAF UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA

PANDUAN KOMUNIKASI STAF UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi Universiti Putra Malaysia, 43400 Selangor, Malaysia Tel : 603-8946 6003 Faks : 603-8948 7273 TUJUAN PANDUAN KOMUNIKASI STAF UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA 1. Komunikasi

Lebih terperinci

DORONGAN DAN KERJA BERPASUKAN. Oleh: Najwa Ahmad Zawawi Unit Perkhidmatan, BSM.

DORONGAN DAN KERJA BERPASUKAN. Oleh: Najwa Ahmad Zawawi Unit Perkhidmatan, BSM. DORONGAN DAN KERJA BERPASUKAN Oleh: Najwa Ahmad Zawawi Unit Perkhidmatan, BSM. KERJA BERPASUKAN Kerja berpasukan merupakan kumpulan yang matang dengan ahli yang saling bergantung antara satu sama lain

Lebih terperinci

KEMAHIRAN KOMUNIKASI (CS)

KEMAHIRAN KOMUNIKASI (CS) KEMAHIRAN KOMUNIKASI (CS) CS KRITERIA TAHAP 1 CS1 Kemahiran Penyampaian idea tidak Penyampaian Lisan dan yakin, tidak jelas dan Bertulis tidak berkesan dan penyampaian idea terhad kepada lisan atau bertulis

Lebih terperinci

ARAHAN: ( )

ARAHAN: ( ) OPERASI PERKHIDMATAN SOKONGAN PEJABAT TIMBALAN NAIB CANSELOR (HAL EHWAL PELAJAR DAN ALUMNI) Kod Dokumen : OPR/HEPA/BR25/SPP BORANG SOAL SELIDIK AKTIVITI PELAJAR ARAHAN: BERIKUT DISENARAIKAN PERNYATAAN

Lebih terperinci

TIPS & HELAH UNTUK MENINGKATKAN PENDAPATAN

TIPS & HELAH UNTUK MENINGKATKAN PENDAPATAN TIPS & HELAH UNTUK MENINGKATKAN PENDAPATAN Agenda Memahami e-dagang di Malaysia Bagaimana untuk Berjaya di Lazada Saluran pemasaran yang lain Boleh & yang Tidak Boleh dilakukan di Seller Center Seller

Lebih terperinci

Bank of America Malaysia Berhad Piagam Perkhidmatan Pelanggan

Bank of America Malaysia Berhad Piagam Perkhidmatan Pelanggan Bank of America Malaysia Berhad Piagam Perkhidmatan Pelanggan Pengenalan Piagam Perkhidmatan Pelanggan menyatakan keazaman kami untuk menyediakan satu tahap perkhidmatan pelanggan yang tinggi. Ianya menggariskan

Lebih terperinci

LMCK PEMIKIRAN KRITIKAL & PENYELESAIAN MASALAH

LMCK PEMIKIRAN KRITIKAL & PENYELESAIAN MASALAH 0 LMCK1421 20162017 PEMIKIRAN KRITIKAL & PENYELESAIAN MASALAH TAJUK: MASALAH INTERAKSI DALAM KALANGAN PELAJAR PUSAT PENGAJIAN SAINS MATEMATIK (PPSM) MENGIKUT TAHUN PENGAJIAN. PENSYARAH: PUAN NUR JUMAADZAN

Lebih terperinci

Produk. Teknologi. Perkhidmatan. Dihantar Di Seluruh Dunia. THE BLUE BOOK. Merayajan 50 tahun kecermerlangan

Produk. Teknologi. Perkhidmatan. Dihantar Di Seluruh Dunia. THE BLUE BOOK. Merayajan 50 tahun kecermerlangan Produk. Teknologi. Perkhidmatan. Dihantar Di Seluruh Dunia. THE BLUE BOOK Merayajan 50 tahun kecermerlangan TABLE OF CONTENTS Falsafah kami...1 Keistimewaan kami..................... 2 Pelanggan dan pembekal...3

Lebih terperinci

LMCK 1621 ETIKA DAN PROFESIONAL. Semester I TUGASAN INDIVIDU

LMCK 1621 ETIKA DAN PROFESIONAL. Semester I TUGASAN INDIVIDU LMCK 1621 ETIKA DAN PROFESIONAL Semester I 2016-2017 TUGASAN INDIVIDU NAMA : QHAIRUN IZZATY BINTI AZIZ NO MATRIK : A149099 SET KURSUS : 6 1. Apakah perbezaan antara adab dan etika? Adab adalah suatu istilah

Lebih terperinci

Model Pengurusan Strategik

Model Pengurusan Strategik Topik 2 Model Pengurusan Strategik HASIL PEMBELAJARAN Pada akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. Membezakan komponen utama bagi pengurusan strategik; 2. Menghuraikan model pengurusan strategik; dan

Lebih terperinci

GARIS PANDUAN AMALAN PROFESIONAL LATIHAN PERGURUAN PRAPERKHIDMATAN

GARIS PANDUAN AMALAN PROFESIONAL LATIHAN PERGURUAN PRAPERKHIDMATAN 1. KONSEP Internship ialah peringkat transisi profesional yang bertujuan untuk mengaitkan pengalaman amalan profesional pelajar dengan tugas guru permulaan. Pelajar dikehendaki merancang, melaksana dan

Lebih terperinci

BAB 1 PENGENALAN PROJEK

BAB 1 PENGENALAN PROJEK BAB 1 PENGENALAN PROJEK 1.1 Pengenalan Pengelolaan acara sukan yang cekap dan berkesan adalah elemen terpenting dalam penganjuran sesuatu kejohanan sukan. Dalam era teknologi maklumat yang berkembang pesat

Lebih terperinci

Menggunakan Office 365 pada telefon Android anda

Menggunakan Office 365 pada telefon Android anda Menggunakan Office 365 pada telefon Android anda Panduan Mula Ringkas Menyemak e-mel Sediakan telefon Android anda untuk menghantar dan menerima mel daripada akaun Office 365 anda. Menyemak kalendar anda

Lebih terperinci

UNIVERSITI MALAYA PERAKUAN TANGGUNGJAWAB PENYELIA-CALON

UNIVERSITI MALAYA PERAKUAN TANGGUNGJAWAB PENYELIA-CALON UNIVERSITI MALAYA PERAKUAN TANGGUNGJAWAB PENYELIA-CALON Surat perakuan ini mentakrifkan hubungan penyeliaan antara (Nama Penyelia1) dan (Nama Calon) (Nama Penyelia 2) (No. Matrik) (Nama Penyelia 3) bagi

Lebih terperinci

Minerals Technologies Inc. Ringkasan Dasar Kelakuan Perniagaan. Kelakuan yang Sah dan Beretika Diperlukan pada Setiap Masa

Minerals Technologies Inc. Ringkasan Dasar Kelakuan Perniagaan. Kelakuan yang Sah dan Beretika Diperlukan pada Setiap Masa Minerals Technologies Inc. Ringkasan Dasar Kelakuan Perniagaan Kelakuan yang Sah dan Beretika Diperlukan pada Setiap Masa Ringkasan Dasar Kelakuan Perniagaan ("Ringkasan" ini) menyediakan satu gambaran

Lebih terperinci

Polisi Privasi. Pengenalan

Polisi Privasi. Pengenalan Polisi Privasi Pengenalan imsme ialah satu platform rujukan atas talian yang pertama di Malaysia bagi pinjaman/ pembiayaan PKS yang dimiliki dan diuruskan sepenuhnya oleh Credit Guarantee Corporation Malaysia

Lebih terperinci

PANDUAN PELAKSANAAN PROJEK INOVASI ( PEMBUATAN ATAU PERKHIDMATAN ) KELAB/PERSATUAN SEKOLAH

PANDUAN PELAKSANAAN PROJEK INOVASI ( PEMBUATAN ATAU PERKHIDMATAN ) KELAB/PERSATUAN SEKOLAH PANDUAN PELAKSANAAN PROJEK INOVASI ( PEMBUATAN ATAU PERKHIDMATAN ) KELAB/PERSATUAN SEKOLAH .0 PENGENALAN Bidang kokurikulum yang merangkumi kegiatan pasukan badan beruniform; kelab dan persatuan dan; Murid

Lebih terperinci

PERANAN GURU BIASA DALAM MEMBANTU PERKHIDMATAN BIMBINGAN DAN KAUNSELING DI SEKOLAH

PERANAN GURU BIASA DALAM MEMBANTU PERKHIDMATAN BIMBINGAN DAN KAUNSELING DI SEKOLAH PERANAN GURU BIASA DALAM MEMBANTU PERKHIDMATAN BIMBINGAN DAN KAUNSELING DI SEKOLAH Guru biasa turut memainkan peranan penting dalam membentuk peribadi serta kejayaan murid. Meskipun guru biasa tidak mempunyai

Lebih terperinci

1 Hakcipta Terpelihara 2007 Universiti Teknologi Malaysia

1 Hakcipta Terpelihara 2007 Universiti Teknologi Malaysia POLISI DAN KOD AMALAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PROGRAM DIPLOMA DAN IJAZAH SARJANA MUDA 1 UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA 1 Hakcipta Terpelihara 2007 Universiti Teknologi Malaysia 1 KA-07 KOD AMALAN PENILAIAN

Lebih terperinci

PIBG Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 4 Bandar Kinrara Laman web sekolah: / E-mel:

PIBG Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 4 Bandar Kinrara Laman web sekolah:  / E-mel: PIBG Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 4 Bandar Kinrara 1 Pengantar Penglibatan ibu bapa (IB) dalam pembelajaran anak sangatlah penting. Terdapat banyak bukti yang menunjukkan bahawa penglibatan IB dan

Lebih terperinci

Polisi Privasi Data Peribadi (September 2016) 1

Polisi Privasi Data Peribadi (September 2016) 1 Polisi Privasi Data Peribadi (September 2016) 1 POLISI PRIVASI DATA PERIBADI AKADEMI HOSPITALITI & PELANCONGAN SAUJANA SDN BHD (304.595-W) JUGA DIKENALI SEBAGAI KOLEJ SATT No. Pendaftaran PDPA: SB20112014-0003

Lebih terperinci

KATEGORI: PELANGGAN BARU AHLI RAKAN NIAGA BARU MENDAFTAR SEPANJANG TEMPOH PERADUAN.

KATEGORI: PELANGGAN BARU AHLI RAKAN NIAGA BARU MENDAFTAR SEPANJANG TEMPOH PERADUAN. TAMAT PADA 12hb JUN MENGEMBANGKAN PERNIAGAAN ANDA DAN JADILAH PEMENANG DALAM PERADUAN INI Pendaftaran Pendaftaran hanya terbuka di Pejabat Belakang Ahli Rakan Niaga (ABO), di bahagian tab Peraduan & Promosi

Lebih terperinci

ANUGERAH PENGAJARAN UiTM 2014 KRITERIA, SYARAT & PERATURAN

ANUGERAH PENGAJARAN UiTM 2014 KRITERIA, SYARAT & PERATURAN ANUGERAH PENGAJARAN UiTM 2014 KRITERIA, SYARAT & PERATURAN ASAS ANUGERAH i. Anugerah Pengajaran bertujuan memberi pengiktirafan dan sanjungan kepada pensyarah yang mempunyai pengalaman minimum dalam pengajaran

Lebih terperinci

Muka surat isi kandungan Muka surat ini menyenaraikan isi kandungan tajuk-tajuk utama mengikut muka surat dalam sesebuah Rancangan Perniagaan.

Muka surat isi kandungan Muka surat ini menyenaraikan isi kandungan tajuk-tajuk utama mengikut muka surat dalam sesebuah Rancangan Perniagaan. DEFINISI RANCANGAN PERNIAGAAN Rancangan Perniagaan ialah suatu dokumen bertulis menerangkan secara menyeluruh tentang perniagaan atau projek yang hendak dijalankan. Rancangan perniagaan pada umumnya merangkumi

Lebih terperinci

IMBUHAN (10 markah) 1 (1) bertujuan (2) dituju

IMBUHAN (10 markah) 1 (1) bertujuan (2) dituju IMBUHAN (10 markah) Arahan: Pilih perkataan yang paling sesuai bagi setiap tempat kosong dalam petikan karangan di bawah ini. Kemudian, tulis angka jawapan pilihan kamu di dalam kurungan yang disediakan.

Lebih terperinci

LAPORAN PENILAIAN PRESTASI PEGAWAI KUMPULAN PENGURUSAN TERTINGGI JAWATAN UTAMA (JUSA) Tahun. Bulan Pergerakan Gaji:...

LAPORAN PENILAIAN PRESTASI PEGAWAI KUMPULAN PENGURUSAN TERTINGGI JAWATAN UTAMA (JUSA) Tahun. Bulan Pergerakan Gaji:... LAPORAN PENILAIAN PRESTASI PEGAWAI KUMPULAN PENGURUSAN TERTINGGI JAWATAN UTAMA (JUSA) Tahun. Bulan Pergerakan Gaji:... PERINGATAN Pegawai Penilai (PP) iaitu Pegawai Penilai Pertama (PPP) dan Pegawai Penilai

Lebih terperinci

1.0 PENDAHULUAN. ini dijalankan di SKBC dalam tempoh masa selama tiga bulan semasa saya

1.0 PENDAHULUAN. ini dijalankan di SKBC dalam tempoh masa selama tiga bulan semasa saya 1.0 PENDAHULUAN 1.1 Pengenalan SK Bukit Ceria (SKBC)(nama samaran) adalah sebuah sekolah yang terletak di daerah Kuala Muda / Yan, iaitu 5 km dari Bandar Gurun, Kedah. Kajian tindakan ini dijalankan di

Lebih terperinci

Berurusan dengan Pengantara Takaful

Berurusan dengan Pengantara Takaful PengantaraTakaful_BM7.0:PengantaraTakaful-290109 26/10/09 10:13 G52 Page 2 Maklumat Am Untuk maklumat lanjut, sila layari www.insuranceinfo.com.my atau lawatilah kios kami di kebanyakan pejabat cawangan

Lebih terperinci

1 Hakcipta Terpelihara 2007 Universiti Teknologi Malaysia

1 Hakcipta Terpelihara 2007 Universiti Teknologi Malaysia POLISI DAN KOD AMALAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PROGRAM DIPLOMA DAN IJAZAH SARJANA MUDA 1 UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA 1 Hakcipta Terpelihara 2007 Universiti Teknologi Malaysia 1 KA-08 KOD AMALAN E-PEMBELAJARAN

Lebih terperinci

SOALAN-SOALAN LAZIM - PENERAJU TUNAS POTENSI

SOALAN-SOALAN LAZIM - PENERAJU TUNAS POTENSI SOALAN-SOALAN LAZIM - PENERAJU TUNAS POTENSI BAHAGIAN 1: PEMBIAYAAN PENDIDIKAN PENERAJU TUNAS POTENSI A. PEMBIAYAAN PENDIDIKAN B. INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI C. BIDANG TAJAAN D. TAJAAN KE LUAR NEGARA E.

Lebih terperinci

Pemasaran emel adalah antara cara paling berkesan untuk anda menghasilkan. pendapatan yang berterusan. Bayangkan syarikat besar seperti ADIDAS

Pemasaran emel adalah antara cara paling berkesan untuk anda menghasilkan. pendapatan yang berterusan. Bayangkan syarikat besar seperti ADIDAS Panduan mudah menukarkan pemasaran emel menjadi mesin wang dengan Emelmatik Dibawah khas untuk anda oleh www.emelmatik.com Autoresponder Percuma Pendahuluan. Pemasaran emel adalah antara cara paling berkesan

Lebih terperinci

Dasar Privasi kami. Terakhir diubah suai: 12 Dis Ringkasan perubahan boleh dirujuk di bahagian bawah Dasar Privasi ini.

Dasar Privasi kami. Terakhir diubah suai: 12 Dis Ringkasan perubahan boleh dirujuk di bahagian bawah Dasar Privasi ini. Dasar Privasi kami Terakhir diubah suai: 12 Dis 2014. Ringkasan perubahan boleh dirujuk di bahagian bawah Dasar Privasi ini. Matlamat Dasar Privasi ini adalah untuk memberikan gambaran keseluruhan tentang

Lebih terperinci

Kenapa membeli insurans atau menyertai skim takaful? Apakah jenis produk insurans/ takaful yang saya perlukan?

Kenapa membeli insurans atau menyertai skim takaful? Apakah jenis produk insurans/ takaful yang saya perlukan? 17 Pengenalan Apakah itu insurans? Apakah itu takaful? Halaman 1 andungan Kenapa membeli insurans atau menyertai skim takaful? Apakah jenis produk insurans/ takaful yang saya perlukan? Apakah jenis produk

Lebih terperinci

LAPORAN PENILAIAN PRESTASI PEGAWAI KUMPULAN PENGURUSAN TERTINGGI JAWATAN GRED KHAS. Tahun. Bulan Pergerakan Gaji:...

LAPORAN PENILAIAN PRESTASI PEGAWAI KUMPULAN PENGURUSAN TERTINGGI JAWATAN GRED KHAS. Tahun. Bulan Pergerakan Gaji:... LAPORAN PENILAIAN PRESTASI PEGAWAI KUMPULAN PENGURUSAN TERTINGGI JAWATAN GRED KHAS Tahun. Bulan Pergerakan Gaji:... PERINGATAN Pegawai Penilai (PP) iaitu Pegawai Penilai Pertama (PPP) dan Pegawai Penilai

Lebih terperinci

S A R A N A. Sekolah. Inisiatif Ibu Bapa, Komuniti dan Sektor Swasta Suatu Inisiatif Utama Makmal GTP2.0

S A R A N A. Sekolah. Inisiatif Ibu Bapa, Komuniti dan Sektor Swasta Suatu Inisiatif Utama Makmal GTP2.0 S A R A N A Sekolah Inisiatif Ibu Bapa, Komuniti dan Sektor Swasta Suatu Inisiatif Utama Makmal GTP2.0 Kepercayaan kepada Tuhan Kesetiaan kepada Raja dan Negara Keluhuran Perlembagaan Kedaulatan Undang-Undang

Lebih terperinci

1 Hakcipta Terpelihara 2007 Universiti Teknologi Malaysia

1 Hakcipta Terpelihara 2007 Universiti Teknologi Malaysia POLISI DAN KOD AMALAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PROGRAM DIPLOMA DAN IJAZAH SARJANA MUDA 1 UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA 1 Hakcipta Terpelihara 2007 Universiti Teknologi Malaysia 1 KA-01 KOD AMALAN JAMINAN

Lebih terperinci

Ia disertakan dengan contoh bagi meningkatkan pemahaman kita terhadap cara penggunaan bonus ini.

Ia disertakan dengan contoh bagi meningkatkan pemahaman kita terhadap cara penggunaan bonus ini. Bonus - Format Penulisan Artikel Format ini akan membantu kita untuk menulis artikel dengan pantas. Minima masa yang diambil untuk menghasilkan artikel ini adalah kurang daripada 10 minit. Setiap perenggan

Lebih terperinci

POLISI PENYELIAAN PELAJAR IJAZAH TINGGI DI UNIVERSITI MALAYA

POLISI PENYELIAAN PELAJAR IJAZAH TINGGI DI UNIVERSITI MALAYA POLISI PENYELIAAN PELAJAR IJAZAH TINGGI DI UNIVERSITI MALAYA 1. Tujuan Polisi ini diwujudkan bertujuan seperti berikut: (1) Untuk menjelaskan kriteria pelantikan penyelia dan juga peranan dan tanggungjawab

Lebih terperinci

UKM-SPKP-JP-PK05-BO09 No. Semakan: 00 Tarikh Kuatkuasa: 01/06/2013 LAPORAN PENILAIAN KENAIKAN PANGKAT P&P GRED 52

UKM-SPKP-JP-PK05-BO09 No. Semakan: 00 Tarikh Kuatkuasa: 01/06/2013 LAPORAN PENILAIAN KENAIKAN PANGKAT P&P GRED 52 UKM-SPKP-JP-PK05-BO09 No. Semakan: 00 Tarikh Kuatkuasa: 01/06/2013 LAPORAN AN KENAIKAN PANGKAT P&P GRED 52 SULIT NO. K/P - - UKM(PER) LAPORAN AN UNTUK KENAIKAN PANGKAT KE GRED..52 KUMPULAN PENGURUSAN DAN

Lebih terperinci

PIAGAM PERKHIDMATAN PELANGGAN PIAWAIAN PERKHIDMATAN

PIAGAM PERKHIDMATAN PELANGGAN PIAWAIAN PERKHIDMATAN [Masukkan nama dan logo Bank] PIAGAM PERKHIDMATAN PELANGGAN PIAWAIAN PERKHIDMATAN A. LATAR BELAKANG Piagam Perkhidmatan Pelanggan (Piagam) telah diperkenalkan pada tahun 2011 dengan hasrat untuk menggariskan

Lebih terperinci

Keperluan Komunikasi. Komunikasi Berkesan 2/2/2016

Keperluan Komunikasi. Komunikasi Berkesan 2/2/2016 Keperluan Komunikasi 1.0 Kemahiran Komunikasi 1.4 Ciri-ciri Komunikasi yang Berkesan Kajian daripada pakar-pakar psikologi dan pakar-pakar komunikasi mendapati kemahiran berkomunikasi memainkan peranan

Lebih terperinci

1 of 5 PENYATAAN PRIVASI EDUCATE TO LEARN SDN BHD

1 of 5 PENYATAAN PRIVASI EDUCATE TO LEARN SDN BHD PENYATAAN PRIVASI EDUCATE TO LEARN SDN BHD Penyataan Privasi ini menjelaskan bagaimana Educate to Learn Sendirian Berhad (e2lsb) dan syarikat sekutu serta anak-anak syarikatnya, termasuk tetapi tidak terhad

Lebih terperinci

BAB 5 KESIMPULAN. pengkaji mengemukakan beberapa cadangan yang wajar diutarakan sebagai. refleksi kepada keseluruhan kajian disertasi ini.

BAB 5 KESIMPULAN. pengkaji mengemukakan beberapa cadangan yang wajar diutarakan sebagai. refleksi kepada keseluruhan kajian disertasi ini. BAB 5 KESIMPULAN 5.0 Pendahuluan Bab ini merupakan bab yang terakhir dalam kajian ini. Dalam bab ini, pengkaji merumuskan secara ringkas segala perbincangan dan dapatan kajian yang telah dilakukan dalam

Lebih terperinci

Rahsia Marketing Plan Guru Coklat

Rahsia Marketing Plan Guru Coklat 2011 Rahsia Marketing Plan Guru Coklat Khairul Akmal Ibrahin Guru Coklat Enterprise 1/1/2011 Disclaimer Beberapa perkara penting yang perlu anda tahu sebelum membaca e-book ini. 1. Anda dilarang sama sekali

Lebih terperinci

Giro Takaful Asas. Perlindungan Takaful yang MENINGKAT bersama anda BSNMalaysia

Giro Takaful Asas. Perlindungan Takaful yang MENINGKAT bersama anda BSNMalaysia Giro Takaful Asas Perlindungan Takaful yang MENINGKAT bersama anda 1300-88-1900 www.mybsn.com.my BSNMalaysia Satu-Satunya Pelan Yang Memberi PENINGKATAN Perlindungan Sejajar Dengan Perubahan Kehidupan

Lebih terperinci

CSOC(GT) - Malay Sample Questions Set 4

CSOC(GT) - Malay Sample Questions Set 4 01 Apa yang patut anda lakukan jika anda nampak rakan sekerja anda bekerja di tingkat 20 tanpa memasang susur di sisi yang terbuka? A. Tidak mempedulikannya dan teruskan bekerja. B. Bantu mereka untuk

Lebih terperinci

VERSI-1/04/01/2017/CIP/T&C/BM. Terma dan Syarat Pelan Ansuran Tunai Melalui Panggilan Telefon ( CIP ) AFFINBANK

VERSI-1/04/01/2017/CIP/T&C/BM. Terma dan Syarat Pelan Ansuran Tunai Melalui Panggilan Telefon ( CIP ) AFFINBANK Terma dan Syarat Pelan Ansuran Tunai Melalui Panggilan Telefon ( CIP ) AFFINBANK 1. Pelan Ansuran Tunai Melalui Panggilan Telefon ("CIP") hanya ditawarkan kepada :- (i) Ahli Kad Kredit Affin Bank Berhad

Lebih terperinci

Khidmat Masyarakat dalam. Kegiatan Kokurikulum PENGENALAN HASIL PEMBELAJARAN

Khidmat Masyarakat dalam. Kegiatan Kokurikulum PENGENALAN HASIL PEMBELAJARAN Topik 8 Khidmat Masyarakat dalam HASIL PEMBELAJARAN Kegiatan Kokurikulum Di akhir kursus ini, anda seharusnya dapat: 1. Menyatakan matlamat khidmat masyarakat; 2. Mengenal pasti tumpuan projek khidmat

Lebih terperinci

INISIATIF PPPM KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA PANDUAN PELAKSANAAN PROJEK INOVASI KELAB DAN PERSATUAN SEKOLAH PERKUKUHAN AKTIVITI KOKURIKULUM

INISIATIF PPPM KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA PANDUAN PELAKSANAAN PROJEK INOVASI KELAB DAN PERSATUAN SEKOLAH PERKUKUHAN AKTIVITI KOKURIKULUM KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA PANDUAN PELAKSANAAN PROJEK INOVASI KELAB DAN PERSATUAN SEKOLAH INISIATIF PPPM PERKUKUHAN AKTIVITI KOKURIKULUM BAHAGIAN KOKURIKULUM DAN KESENIAN PANDUAN PELAKSANAAN PROJEK

Lebih terperinci

TATAKELAKUAN PEMBEKAL GLOBAL AVON

TATAKELAKUAN PEMBEKAL GLOBAL AVON AVON PRODUCTS, INC. TATAKELAKUAN PEMBEKAL GLOBAL AVON Di Avon, kami percaya kepada lima nilai utama: Kepercayaan, Hormat, Pegangan, Rendah Hati, dan Integriti. Walaupun masing masing memainkan peranan

Lebih terperinci

1.1 Dalam menyediakan perkhidmatan, kami akan mengumpulkan data daripada sumber-sumber berikut:-

1.1 Dalam menyediakan perkhidmatan, kami akan mengumpulkan data daripada sumber-sumber berikut:- Pernyataan ini dikeluarkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang keraguan atau ketakkonsistenan antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, pernyataan dalam Bahasa

Lebih terperinci

PERLEMBAGAAN MAJLIS BERSAMA JABATAN SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA

PERLEMBAGAAN MAJLIS BERSAMA JABATAN SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA PERLEMBAGAAN MAJLIS BERSAMA JABATAN SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA NAMA 1. Perlembagaan ini bolehlah dinamakan sebagai Perlembagaan Majlis Bersama Jabatan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (Pindaan) 2008. KEAHLIAN

Lebih terperinci

Fasal 2: Pilihan Raya Umum MASAF

Fasal 2: Pilihan Raya Umum MASAF Fasal 2: Pilihan Raya Umum MASAF Bahagian A : Akta Pilihan Raya Perkara 1: Mandat Barisan Kepimpinan 1.1 Tempoh mandat minimum adalah 10 bulan dan tidak melebihi 13 bulan. Sesi mandat tidak boleh berakhir

Lebih terperinci

KARNIVAL SUKAN MSPM KALI KE XIV DAN SEMINAR PEMBANGUNAN SUKAN POLITEKNIK 2011 POLITEKNIK SULTAN AZLAN SHAH PERATURAN PERTANDINGAN FUTSAL

KARNIVAL SUKAN MSPM KALI KE XIV DAN SEMINAR PEMBANGUNAN SUKAN POLITEKNIK 2011 POLITEKNIK SULTAN AZLAN SHAH PERATURAN PERTANDINGAN FUTSAL KARNIVAL SUKAN MSPM KALI KE XIV DAN SEMINAR PEMBANGUNAN SUKAN POLITEKNIK 2011 POLITEKNIK SULTAN AZLAN SHAH PERATURAN PERTANDINGAN FUTSAL 1.0 UNDANG-UNDANG 1.1 Pertandingan akan dijalankan mengikut undang-undang

Lebih terperinci

MATLAMAT KHIDMAT MASYARAKAT

MATLAMAT KHIDMAT MASYARAKAT KHIDMAT MASYARAKAT PENGENALAN Khidmat masyarakat ialah kerja-kerja kemasyarakatan yang dilaksanakan secara berkumpulan dan mempunyai matlamat serta tujuan tertentu. Kerja-kerja kemasyarakatan sekiranya

Lebih terperinci

TERMA-TERMA DAN SYARAT-SYARAT Kempen RM1 for 1 Swipe CIMB 2016

TERMA-TERMA DAN SYARAT-SYARAT Kempen RM1 for 1 Swipe CIMB 2016 TERMA-TERMA DAN SYARAT-SYARAT Kempen RM1 for 1 Swipe CIMB 2016 Tempoh Kempen 1. Kempen RM1 for 1 Swipe CIMB 2016 ( Kempen ) dianjurkan bersama-sama oleh CIMB Bank Berhad (13491-P) ( CIMB Bank ) dan CIMB

Lebih terperinci

Dasar Privasi. Data Peribadi anda adalah dikumpul, diguna dan diproses oleh Kumpulan Hunza untuk, di kalangan lain, tujuan-tujuan berikutnya :-

Dasar Privasi. Data Peribadi anda adalah dikumpul, diguna dan diproses oleh Kumpulan Hunza untuk, di kalangan lain, tujuan-tujuan berikutnya :- Dasar Privasi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini dirujuk sebagai Akta ) sekarang telah dikuatkuasakan. Hunza Properties Berhad (selepas in dirujuk sebagai Hunza ) bersama dengan syarikat-syarikat

Lebih terperinci

Disclaimer. Perhatian!

Disclaimer. Perhatian! Disclaimer Perhatian! Ebook ini adalah hak cipta terpelihara www.kerja-kerajaan.com. Anda dilarang sama sekali samada mengubah, mengedarkan atau menjual ebook ini kepada pihak lain. Sebarang kegiatan yang

Lebih terperinci

Garis Panduan Mengikuti Kursus Anjuran Dalaman, Luaran dan Luar Negara

Garis Panduan Mengikuti Kursus Anjuran Dalaman, Luaran dan Luar Negara Garis Panduan Mengikuti Kursus Anjuran Dalaman, Luaran dan Luar Negara ISI KANDUNGAN BIL PERKARA MUKA SURAT Garis Panduan dan Syarat-syarat Kepada Pegawai Universiti Untuk Memohon Mengikuti Kursus Anjuran

Lebih terperinci

Notis Privasi. Komitmen Kami Terhadap Privasi Anda

Notis Privasi. Komitmen Kami Terhadap Privasi Anda Notis Privasi Komitmen Kami Terhadap Privasi Anda Notis Privasi ini menggariskan bagaimana Kumpulan Syarikat KLCC memproses data peribadi anda dari segi bagaimana kami melindungi data peribadi di dalam

Lebih terperinci

AKTA UNIVERSITI DAN KOLEJ UNIVERSITI SUSUNAN PERATURAN

AKTA UNIVERSITI DAN KOLEJ UNIVERSITI SUSUNAN PERATURAN AKTA UNIVERSITI DAN KOLEJ UNIVERSITI 1971 PERLEMBAGAAN UNIVERSITI TEKNIKAL MALAYSIA MELAKA PERATURAN-PERATURAN UNIVERSITI TEKNIKAL MALAYSIA MELAKA (PEMILIHAN MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR) 2012 -------------------------------------------

Lebih terperinci

TERMA-TERMA DAN SYARAT-SYARAT YANG MENTADBIR PERADUAN INSURANS TRAVEL CARE - HOKKAIDO

TERMA-TERMA DAN SYARAT-SYARAT YANG MENTADBIR PERADUAN INSURANS TRAVEL CARE - HOKKAIDO 1. Definisi 1.1. Peraduan Insurans Travel Care yang dianjurkan oleh CMB Bank Berhad (13491-P) (selepas ini dirujuk sebagai CIMB Bank atau Bank ). 1.2. Bagi tujuan Terma-terma dan Syarat-syarat ini, perkataan

Lebih terperinci

Penjamin PINJAMAN ANDA. Penjamin. Program pendidikan pengguna oleh:

Penjamin PINJAMAN ANDA. Penjamin. Program pendidikan pengguna oleh: Penjamin PINJAMAN ANDA Penjamin Program pendidikan pengguna oleh: kandungan 1 Pengenalan 2 Apakah jaminan? Siapakah yang boleh jadi penjamin? 3 Hak-hak seorang penjamin 4 Liabiliti seorang penjamin 5 Nasihat

Lebih terperinci

HHHC9401 KEMAHIRAN NILAI, SIKAP, ETIKA DAN PROFESIONALISME

HHHC9401 KEMAHIRAN NILAI, SIKAP, ETIKA DAN PROFESIONALISME HHHC9401 KEMAHIRAN NILAI, SIKAP, ETIKA DAN PROFESIONALISME LAPORAN AKHIR KEMAHIRAN NILAI, SIKAP, ETIKA DAN PROFESIONALISME NAMA PENSYARAH: DR YOSNI BAKAR DISEDIAKAN OLEH: SITI AISHAH BINTI TAHIRIN (A145653)

Lebih terperinci

Membudayakan Kemahiran Berfikir KEMENTERIAN 1 PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM

Membudayakan Kemahiran Berfikir KEMENTERIAN 1 PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM Membudayakan Kemahiran Berfikir KEMENTERIAN 1 PELAJARAN MALAYSIA BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM 2 Bahan ini dibangunkan dan diterjemahkan berdasar nota kursus yang dikendalikan oleh Kestrel Education,

Lebih terperinci

CHIA CHONG YANG A143398

CHIA CHONG YANG A143398 PERANCANGAN PROJEK Mesyuarat bahagian mingguan diadakan sebanyak 8 kali pada setiap hari Jumaat di Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSSK). Tujuan perjumpaan diadakan adalah bagi: Memperkenalkan program

Lebih terperinci

NUR FARA AYUNI BINTI ABDUL RAFFAR PISMP AMBILAN JANUARI 2012 RBT 1

NUR FARA AYUNI BINTI ABDUL RAFFAR PISMP AMBILAN JANUARI 2012 RBT 1 REFLEKSI Alhamdulillah, saya berjaya juga menyiapkan tugasan projek Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran EDU3105 tepat pada masanya. Saya juga berasa bersyukur kerana mampu menyiapkan hampir 85%

Lebih terperinci

Ucapan YAB DATO MOHAMED KHALED BIN NORDIN Menteri Besar Johor

Ucapan YAB DATO MOHAMED KHALED BIN NORDIN Menteri Besar Johor Ucapan YAB DATO MOHAMED KHALED BIN NORDIN Menteri Besar Johor Di MAJLIS PELANCARAN SERAH KUNCI BAGI PEMILIKAN KOSONG RUMAH MAMPU MILIK JOHOR (RMMJ) OLEH KECK SENG (MALAYSIA) BERHAD TAMAN DAYA, JOHOR BAHRU

Lebih terperinci

CIMB ISLAMIC BANK BERHAD Piagam Perkhidmatan Pelanggan

CIMB ISLAMIC BANK BERHAD Piagam Perkhidmatan Pelanggan CIMB ISLAMIC BANK BERHAD Piagam Perkhidmatan Pelanggan Tarikh dikeluarkan: August 29th, 2017 Mukasurat 1 of 9 PIAGAM PERKHIDMATAN PELANGGAN PIAWAIAN PERKHIDMATAN A. LATAR BELAKANG Piagam Perkhidmatan Pelanggan

Lebih terperinci

PANDUAN MENULIS PERNYATAAN PROFESIONAL / KONTRAK AKTIVITI PENGALAMAN BERASASKAN SEKOLAH

PANDUAN MENULIS PERNYATAAN PROFESIONAL / KONTRAK AKTIVITI PENGALAMAN BERASASKAN SEKOLAH LAMPIRAN 1-1 PANDUAN MENULIS PERNYATAAN PROFESIONAL / KONTRAK AKTIVITI 1. Pengenalan Pernyataan profesional / kontrak aktiviti merujuk kepada harapan/ aktiviti yang ditetapkan sendiri oleh pelajar untuk

Lebih terperinci

ECO-SCHOOLS. Helaian Sumber Fasilitator 9 Pemerolehan Anugerah

ECO-SCHOOLS. Helaian Sumber Fasilitator 9 Pemerolehan Anugerah ECO-SCHOOLS Helaian Sumber Fasilitator 9 Pemerolehan Anugerah Anda perlu mempertimbang untuk memohon anugerah Eco Schools sekiranya sekolah anda sedang mengimplementasikan Metodologi Tujuh Langkah dalam

Lebih terperinci

KAYA AZAM UNTUK. Nordin Abdul Malek (N.A.M.) Airil Haimi Mohd Adnan PhD Riza Emifazura Jaafar

KAYA AZAM UNTUK. Nordin Abdul Malek (N.A.M.) Airil Haimi Mohd Adnan PhD Riza Emifazura Jaafar AZAM UNTUK KAYA Model Keusahawanan N.A.M. dan Inventori Psikometrik IKRA-Azam Nordin Abdul Malek (N.A.M.) Airil Haimi Mohd Adnan PhD Riza Emifazura Jaafar Azam Untuk Kaya: Model Keusahawanan N.A.M. dan

Lebih terperinci

PENGGUNAAN KES KATALOG. Gunakan Yammer sebagai ruang kerja sosial anda dan biarkan kerjasama, inovasi dan penglibatan bermula.

PENGGUNAAN KES KATALOG. Gunakan Yammer sebagai ruang kerja sosial anda dan biarkan kerjasama, inovasi dan penglibatan bermula. PENGGUNAAN KES KATALOG Gunakan Yammer sebagai ruang kerja sosial anda dan biarkan kerjasama, inovasi dan penglibatan bermula. Penggunaan Kes Katalog Yammer Yammer adalah ruang kerja sosial anda yang menjadikannya

Lebih terperinci

PENGARAH (GRED 54) Taraf Jawatan : Tetap Gaji : RM6, RM13, (tidak termasuk imbuhan/elaun) Kekosongan : 1

PENGARAH (GRED 54) Taraf Jawatan : Tetap Gaji : RM6, RM13, (tidak termasuk imbuhan/elaun) Kekosongan : 1 Institut Integriti Malaysia (INTEGRITI) adalah sebuah agensi kerajaan yang ditubuhkan di bawah Akta Syarikat 1965 dengan matlamat untuk membantu Malaysia ke arah mencapai negara berintegriti tinggi, yang

Lebih terperinci

GARIS PANDUAN AMALAN PROFESIONAL LATIHAN PERGURUAN PRAPERKHIDMATAN

GARIS PANDUAN AMALAN PROFESIONAL LATIHAN PERGURUAN PRAPERKHIDMATAN 1. KONSEP Pengalaman Berasaskan Sekolah (PBS) merupakan satu komponen daripada Amalan Profesional bagi pelajar Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan Kementerian Pelajaran Malaysia. Pelaksanaan PBS dapat

Lebih terperinci

Sistem Pendidikan Conforer 7 AMALAN HARIAN PAGE: 01

Sistem Pendidikan Conforer 7 AMALAN HARIAN PAGE: 01 PAGE: 01 Kerjaya MLM : Kerjaya di mana kuasa pengaruh amat dipentingkan: Maka, kita mesti: ~ Ubahkan diri sendiri dahulu, sebelum kita dapat menpengaruhi orang lain. Dan juga kita mesti: ~ Binakan diri

Lebih terperinci

KERAJAAN MALAYSIA PEKELILING KEMAJUAN PENTADBIRAN AWAM BILANGAN 2 TAHUN 1991

KERAJAAN MALAYSIA PEKELILING KEMAJUAN PENTADBIRAN AWAM BILANGAN 2 TAHUN 1991 KERAJAAN MALAYSIA PEKELILING KEMAJUAN PENTADBIRAN AWAM BILANGAN 2 TAHUN 1991 PANDUAN PENGURUSAN MESYUARAT DAN URUSAN JAWATANKUASA- JAWATANKUASA KERAJAAN JABATAN PERDANA MENTERI MALAYSIA 1 APRIL, 1991 Dikelilingkan

Lebih terperinci

Pengenalan. Mohamad Suandi Hj Mortadza Maktab Koperasi Malaysia Zon Sarawak 24 BIL BIL

Pengenalan. Mohamad Suandi Hj Mortadza Maktab Koperasi Malaysia Zon Sarawak 24 BIL BIL Pengenalan Mohamad Suandi Hj Mortadza msuandi@mkm.edu.my Maktab Koperasi Malaysia Zon Sarawak Sesebuah perniagaan yang berjaya akan mencuba pelbagai cara untuk mengekalkan pelanggan mereka. Pelanggan sentiasa

Lebih terperinci

POLISI PEMBELIAN. Pembelian Produk Samak. Produk Pesanan SAMAK SERTU SERVICES SDN BHD POLISI PEMBELIAN

POLISI PEMBELIAN. Pembelian Produk Samak. Produk Pesanan SAMAK SERTU SERVICES SDN BHD POLISI PEMBELIAN Sila baca dokumen ini dengan teliti kerana ia mengandungi terma & syarat yang telah anda persetujui untuk dipatuhi jika anda terus menggunakan esamak. Di bawah merupakan Terma & Syarat ("Syarat") yang

Lebih terperinci

HHHC9401 KEMAHIRAN NILAI, SIKAP, ETIKA DAN PROFESIONALISME NAMA NURUL AMIRAH BINTI MOKHTAR NOMBOR MATRIK A146234

HHHC9401 KEMAHIRAN NILAI, SIKAP, ETIKA DAN PROFESIONALISME NAMA NURUL AMIRAH BINTI MOKHTAR NOMBOR MATRIK A146234 HHHC9401 KEMAHIRAN NILAI, SIKAP, ETIKA DAN PROFESIONALISME NAMA NURUL AMIRAH BINTI MOKHTAR NOMBOR MATRIK A146234 NAMA PROGRAM KELAS TAMBAHAN SUBJEK KRITIKAL TAHUN 1 FTSM TEMPAT INNOVATION SPACE JAWATAN

Lebih terperinci

PEK.KETUA PENGARAH UKUR DAN PEMETAAN BIL.3/1997 :: Polisi Pelaksanaan Sistem Rangkaian Setempat (LAN) di Ibu Pejabat ::

PEK.KETUA PENGARAH UKUR DAN PEMETAAN BIL.3/1997 :: Polisi Pelaksanaan Sistem Rangkaian Setempat (LAN) di Ibu Pejabat :: KTPK 18/4/2.01Jld.4/(78) Ibu Pejabat Jabatan Ukur Dan Pemetaan Jalan Semarak 50578 Kuala Lumpur 7 Ogos, 1997. PEK.KETUA PENGARAH UKUR DAN PEMETAAN BIL.3/1997 :: Polisi Pelaksanaan Sistem Rangkaian Setempat

Lebih terperinci

PERATURAN PERTANDINGAN DAM AJI PESUMA KE-30

PERATURAN PERTANDINGAN DAM AJI PESUMA KE-30 PERATURAN PERTANDINGAN DAM AJI PESUMA KE-30 1. AM Pertandingan ini dinamakan "Pertandingan Dam Aji Pesta Sukan Ukur Se Malaysia Ke 30 Tahun 2015" atau disebut sebagai Pertandingan Dam Aji PESUMA KE-30.

Lebih terperinci

DASAR PEMBERI MAKLUMAT DALAMAN FAQ 2013 SEKSYEN AUDIT DALAM

DASAR PEMBERI MAKLUMAT DALAMAN FAQ 2013 SEKSYEN AUDIT DALAM DASAR PEMBERI MAKLUMAT DALAMAN FAQ 2013 SEKSYEN AUDIT DALAM 1 1. Apakah yang dimaksudkan dengan memberi maklumat? Ia adalah satu tindakan sukarela oleh mana-mana pekerja/orang awam (setakat perkhidmatan

Lebih terperinci

BAB 1 PENGENALAN. 1.0 Pendahuluan

BAB 1 PENGENALAN. 1.0 Pendahuluan BAB 1 PENGENALAN 1.0 Pendahuluan Industri pembinaan hari ini terdedah kepada cabaran dari dalam dan luar industri yang membawa kepada keperluan pengurusan dan pengawalan risiko pembinaan. Salah satu kaedah

Lebih terperinci

OH, ITUNYA DARAB! Oleh. Chai Mei Ling ABSTRAK

OH, ITUNYA DARAB! Oleh. Chai Mei Ling ABSTRAK OH, ITUNYA DARAB! Oleh Chai Mei Ling ABSTRAK Kajian ini bertujuan membantu Liu menguasai kemahiran mendarab. Dalam kajian ini, teknik yang digunakan untuk membantu Liu menguasai kemahiran mendarab adalah

Lebih terperinci

PIAGAM PERKHIDMATAN PELANGGAN PIAWAIAN PERKHIDMATAN

PIAGAM PERKHIDMATAN PELANGGAN PIAWAIAN PERKHIDMATAN PIAGAM PERKHIDMATAN PELANGGAN PIAWAIAN PERKHIDMATAN A. LATAR BELAKANG Piagam Perkhidmatan Pelanggan (Piagam) telah diperkenalkan pada tahun 2011 dengan hasrat untuk menggariskan komitmen utama dan piawaian

Lebih terperinci

INSTITUT KEPIMPINAN PENDIDIKAN UNIVERSITI MALAYA

INSTITUT KEPIMPINAN PENDIDIKAN UNIVERSITI MALAYA INSTITUT KEPIMPINAN PENDIDIKAN UNIVERSITI MALAYA SOAL SELIDIK KECERDASAN EMOSI DAN KEPIMPINAN INSTRUKSIONAL PENGETUA DENGAN EFIKASI KENDIRI GURU SEKOLAH MENENGAH KRBANGSAAN DI NEGERI SEMBILAN Saya amat

Lebih terperinci

Diterbitkan oleh: AKPK_HB_BM_FA.indb 1 2/25/11 11:47:07 AM

Diterbitkan oleh: AKPK_HB_BM_FA.indb 1 2/25/11 11:47:07 AM Diterbitkan oleh: Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit Aras 8, Maju Junction Mall 1001, Jalan Sultan Ismail 50250 Kuala Lumpur Faks : 03-2616 7601 E-mel: enquiry@akpk.org.my AKPK Edisi Pertama 2011

Lebih terperinci

Tarikh: Surat aku janji bertulis oleh UOB atas permintaan pemohon (anda), berpihak kepada pihak ketiga (penerima) yang menjamin pembayaran.

Tarikh: Surat aku janji bertulis oleh UOB atas permintaan pemohon (anda), berpihak kepada pihak ketiga (penerima) yang menjamin pembayaran. HELAIAN PENDEDAHAN PRODUK (Sila baca Helaian Pendedahan Produk ini sebelum anda bercadang untuk memohon Jaminan Bank. Pastikan anda juga membaca terma dalam surat tawaran. Dapatkan penjelasan daripada

Lebih terperinci

TERMA-TERMA DAN SYARAT-SYARAT CIMB BANK BERHAD ( BANK ) YANG MENGAWAL KEMPEN KAD KREDIT CIMB PREFERRED ( Kempen )

TERMA-TERMA DAN SYARAT-SYARAT CIMB BANK BERHAD ( BANK ) YANG MENGAWAL KEMPEN KAD KREDIT CIMB PREFERRED ( Kempen ) TERMA-TERMA DAN SYARAT-SYARAT CIMB BANK BERHAD ( BANK ) YANG MENGAWAL KEMPEN KAD KREDIT CIMB PREFERRED ( Kempen ) Tempoh Kempen 1. Kempen Kad Kredit CIMB Preferred ( Kempen ) dianjurkan oleh CIMB Bank

Lebih terperinci

SS 5 Sangat Setuju TS 2 Tidak setuju S 4 Setuju STS 1 Sangat Tidak Setuju TP 3 Tidak Pasti

SS 5 Sangat Setuju TS 2 Tidak setuju S 4 Setuju STS 1 Sangat Tidak Setuju TP 3 Tidak Pasti INVENTORI GAYA BERCINTA The Liking anda Loving Scale Oleh : Rosenman, M.F Ubahsuai oleh : Sidek Mohd Noah, Ph.D Arahan: Berikut adalah pernyataan-pernyataan tentang gaya bercinta. Sila baca tiap-tiap pernyataan

Lebih terperinci

KERAJAAN MALAYSIA SURAT PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 3 TAHUN 2009 BORANG LAPORAN PENILAIAN PRESTASI KHAS BAGI PEGAWAI PERKHIDMATAN AWAM

KERAJAAN MALAYSIA SURAT PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 3 TAHUN 2009 BORANG LAPORAN PENILAIAN PRESTASI KHAS BAGI PEGAWAI PERKHIDMATAN AWAM JPA(S)K.256/6/27 KLT.2 ( 32 ) No. Siri: KERAJAAN MALAYSIA SURAT PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 3 TAHUN 2009 BORANG LAPORAN PENILAIAN PRESTASI KHAS BAGI PEGAWAI PERKHIDMATAN AWAM TUJUAN 1. Surat Pekeliling

Lebih terperinci

GARIS PANDUAN MENGURUSKAN PEGAWAI/STAF YANG BERPRESTASI RENDAH DAN YANG BERMASALAH DI UNIVERSITI SAINS MALAYSIA

GARIS PANDUAN MENGURUSKAN PEGAWAI/STAF YANG BERPRESTASI RENDAH DAN YANG BERMASALAH DI UNIVERSITI SAINS MALAYSIA GARIS PANDUAN MENGURUSKAN PEGAWAI/STAF YANG BERPRESTASI RENDAH DAN YANG BERMASALAH DI UNIVERSITI SAINS MALAYSIA TUJUAN 1. Untuk memaklumkan Pusat Tanggungjawab, Pusat Kecemerlangan dan semua Jabatan/Pejabat/Unit

Lebih terperinci

SOALAN-SOALAN LAZIM (FAQ) TEKA TEKAN. 2.0 MENONTON DAN MENYERTAI RANCANGAN TEKA TEKAN 2(a) Bagaimanakah saya boleh menonton rancangan Teka Tekan?

SOALAN-SOALAN LAZIM (FAQ) TEKA TEKAN. 2.0 MENONTON DAN MENYERTAI RANCANGAN TEKA TEKAN 2(a) Bagaimanakah saya boleh menonton rancangan Teka Tekan? SOALAN-SOALAN LAZIM (FAQ) TEKA TEKAN NO SOALAN KETERANGAN 1.0 PENGENALAN RANCANGAN TEKA TEKAN 1(a) Apakah Rancangan Teka Tekan? Rancangan Teka Tekan adalah sebuah rancangan interaktif PERTAMA di Malaysia

Lebih terperinci